Maliye 13,3 milyon TL değerinde arsa satacak

Maliye Bakanlığı, Antalya'da atıl vaziyette bulunan Hazine arazilerini ekonomiye kazandırmak amacıyla 57 bin 202 metrekare büyüklüğünde 12 Hazine taşınmazını ihaleye çıkardı. Kepez, Döşemealtı ve Korkuteli ilçelerinde satışa çıkarılacak arasa ve arazilerin 13 milyon 362 bin 500 TL değerinde olduğu belirtildi.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, illerinde yaklaşık 7 bin 700 kilometrekare büyüklüğünde Hazine arsa ve arazisi bulunduğunu belirterek, "Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin de bu orana dahil edildiğinde, Antalya yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 60'ını Hazine taşınmazları oluşturuyor." dedi. Hazine taşınmazlarından kamu kurum ve kuruluşlarına ihtiyaç dahilinde tahsis yaptıklarını aktaran Mat, , herhangi bir kamu hizmetine tahsisli olmayan atıl vaziyette bulunan taşınmazlarını ise satış, kiralama, kullanma izni, irtifak hakkı tesisi, yatırımcılara taşınmaz tahsisi ve kat karşılığı inşaat yapımı gibi geniş bir yelpazede ekonomiye kazandırdıklarını kaydetti.

Bu çerçevede gerçekleştirdikleri ihalelere 2010 yılında da devam ettiklerini kaydeden Hidayet Mat, Kepez, Döşemealtı ve Korkuteli ilçelerinde bulunan toplam 57 bin 202 metrekare büyüklüğünde, 13 milyon 362 bin 500 TL değerinde 12 adet Hazine taşınmazının satış ihalelerinin yapılacağını bildirdi. Mat'ın verdiği bilgilere göre ihalede satılacak taşınmazlardan, Döşemealtı ilçesi, Yeşilbayır mahallesinde bulunan mülkiyeti Hazine'ye ait 23 bin 344 metrekare yüzölçümündeki 545 ada 2 parsel numaralı arsa, 6 milyon 300 bin TL bedel üzerinden 28 Eylül 2010 tarihinde ihaleyle satışa çıkarılacak. İhale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 45'inci maddesince açık teklif usulü ile gerçekleştirilecek. Söz konusu arsa, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalıp, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında, ticari alan olarak ayrıldı. Planda yüzde 60 emsal üzerinden 3 kata kadar inşaat müsaadesi olan arsaya, taşınmazın özelliklerine göre üzerinde büyük alışveriş merkezi, süpermarket, çarşı merkezi ve benzeri amaçlarda ticari faaliyet gösterilmesine uygun rasyonel yatırımlar yapılabilir.

Kepez Duraliler mahallesinde bulunan 10 bin 700 metrekare büyüklüğünde, 27682 ada 4, 5 ve 6 parsel numaralı 3 arsa, toplam 6 milyon 975 bin TL tahmini bedel üzerinden 28 Eylül 2010 tarihinde Antalya Defterdarlığı ihale salonunda açık teklif usulü satışa çıkarılacak. İmar planında konut dışı kentsel çalışma alanı olarak ayrılan üç taşınmaz da, akaryakıt, benzin istasyonu, depo gibi üniteler yapımına uygun. Korkuteli Yukarıkaraman, Sülekler, Kargalık ve Kızılcadağ köylerinde bulunan 23 bin 158 metrekare büyüklüğündeki ve 87 bin 500 TL değerinde 8 adet Hazine taşınmazının satış ihalesi ise 1 Ekim 2010 tarihinde Korkuteli Malmüdürlüğü'nde gerçekleştirilecek. İhalede satılacak taşınmazlardan Kargalık köyünde bulunan 142 metrekare Hazine hissesine sahip 1 adet parsel planda konut alanı olarak ayrılmış olup, diğer araziler plansız alanda kalıyor.

Hazine tarafından yapılan satışlarda, satış bedelinin en az dörtte birinin peşin olarak tahsil edildikten sonra, geriye kalan bedele 24 ay içerisinde 8 eşit taksitle ödeme imkânı getirildiğini aktaran Hidayet Mat, şu bilgileri verdi: "Bu taksitlere ise aylık yüzde 0,75 oranında düşük bir faiz uygulanıyor. Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ile bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler ise her türlü vergi resim ve harçtan istisna olup, satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden 5 yıl süre ile emlak vergisine de tabi tutulmayacak."

(CİHAN)