Allıanoı'deki Eyleme Jandarma Müdahalesi

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Allianoi antik şehrinde doğaseverler sabah saatlerinde ikinci bir eylem yaptı

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Allianoi antik şehrinde doğaseverler sabah saatlerinde ikinci bir eylem yaptı. Eylem jandarmanın müdahalesi ile sona ererken kendilerini zincirleyen eylemciler gözaltına alındı. Doğa Derneği Başkanı Güven Eken'in de bulunduğu 30 eylemci, İzmir'in Bergama İlçesinde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan antik Allianoi antik kalıntılarının olduğu yere gelerek kendilerini zincirledi. Altı eylemci, kendilerini sarmaşıklarla ve
zincirlerle vince zincirledi. Basına açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Allianoi'nin hukuk dışı bir şekilde yok edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Daha önce yaptığımız eylem sonucu durdurduğumuz çalışmalar kısa bir süre sonra daha hızlı bir şekilde başladı. Burada hem mahkeme kararlarına, hem de İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun kararlarına aykırı bir şekilde inşaat yapılıyor. Horasan harcı ve çeşitli çamur kullanılacağına çimento kullanılıyor. Bilim adamları
gözetiminde yapılması gereken çalışmalar sadece müteahhitler ve inşaat işçileri tarafından yapılıyor."
Mahkemelerin verdiği karar uygulanana kadar alandan ayrılmayacaklarını savunan Eken, Bergama Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, savcılığın çalışmayı mühürlemesi gerektiğini bildirdi.
Eylem başladıktan bir süre sonra Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları yanında iki kişi ile birlikte eylem yapanların önüne geldi. Yanındakilerle birlikte alana giren Taşkıranoğulları, eylem yapan gruba yöneldi. Eylemcilerin ellerindeki pankartları alan grup jandarma tarafından alan dışına çıkarıldı.
İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı güvenlik güçleri, Eken'e, Bergama Cumhuriyet Savcılığı'nın emriyle eylemi bitirmeleri aksi halde müdahale edeceklerini söyledi.
Jandarmanın uyarısına aldırmayan eylemcilerin zincirleri demir makasıyla kesilerek bağlı bulundukları vinçten uzaklaştırıldı. Aralarında Doğa Derneği Başkanı Güven Eken'in de bulunduğu eylemcilerden Su Perisi Nimphe'nin kostümünü giyen Seray Yalçın, Tayfun Mützenmacher ile eşi Elif Mützenmacher, Ebru Tamer ve Serhat Demirkol gözaltına alındı.
(BŞ-HO-Y)