Uluslararası Enerji Türk Zirvesi Başladı

Uluslararası Enerji Türk Zirvesi, 'Enerji' teması ile açılışı gerçekleştirilen 79

Uluslararası Enerji Türk Zirvesi, 'Enerji' teması ile açılışı gerçekleştirilen 79. Enternasyonal Fuarı'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Yardımcısı Mustafa Eldemir, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımı ile başladı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji verimliliğine kadar pek çok konunun ele alınacağı zirvenin açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, dünyanın büyüdükçe kişi başına düşen enerji miktarının arttığını söyledi. Geliştirilen kaynakların vatandaşın ödediği bedel ile gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Yıldız, "Enerji piyasasının liberalleşmesinden yanayım. Böylece enerji fiyatlarının düşmesi gerekmektedir" dedi.
Son günlerde Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili tartışmalara son noktayı koyan Yıldız, şöyle konuştu: "HES'ler bizim öz kaynaklarımızdır. Tabii ki HES'ler yapılırken o bölgenin coğrafyası değişmektedir. Dağlar, tepeler ve dereler üzerinde çalışma yapılmaktadır. Bir suyumuz var ve bu su akmadıkça enerji elde edemeyiz. Bu su ne kadar şiddetli akarsa o kadar çok enerji elde ederiz. Bu coğrafya değişikliği olmaksızın yapılmaz. Niçin bu su uluslar arası arenalarda kabul edilmekteyken, bizim ülkemizde
kabul edilmemektedir. Tabii bu coğrafi değişiklik hiçbir zaman vahşi şekilde yapılmamaktadır."
Doğalgaz ve petrole ödenen paraların konuşulduğu zamanlar da yerli sektörün desteklenmesini söyleyenlerin olduğunu ancak enerji üretimi için sadece 46 tane enerji üretim talebi geldiğini söyleyen Bakan Yıldız, şunları söyledi: "46 tanesine de itiraz var. Bir kısım Avrupa'nın gönderdiği paralarla kendini finanse ediyor. Biz bunları biliyoruz ancak bunlar çok zararlı politikalardır. Bunlar ülkemize zarar verir. Yerli kaynakların ve yenilenebilir kaynakların teşvik edilmesi gerekmektedir. Biz bir şey
finanse etmiyoruz. Su akıyor biz para kazanıyoruz. Bir yandan kamu kazanıyor. Bir yandan vatandaş kazanıyor. Bir yandan özel sektör kazanıyor. Bunları yapmak için AK Partili ya da CHP'li olmaya gerek yok. Bu su bizimdir. Türkiye'ye borcu olan sadece siyasiler değildir. Türkiye'ye borcu olan aynı zamanda sivil toplum örgütleridir."
40 YILDIR YAPILAMAYAN YAPILDI
Nükleer enerji politikalarında 40 yıldır yapılamayanı yaptıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu problemi çözdük. Türkiye'de nükleere karşı çıkanlar var. Jeotermale karşı çıkan var. Rüzgar enerjisine karşı çıkan var. Güneş enerjisine karşı çıkanlar var. Bu kişiler gelsin desinler ki 'Petrolle enerjiye devam' burada kimse onların anlattıkları ile mutabık kalamaz. Bunun siyasi bir yanı yok. Tıpkı referandumdaki gibi. Bu konuyu referanduma benzetiyorum"
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir Enternasyonal Fuarı çerçevesinde her yıl dünyanın ve insanlığın ihtiyacı olan güncel bir konuyu ana tema olarak işlediklerini belirterek, bu yıl enerji temasının seçimindeki desteklerinden dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na teşekkür etti.
Başkan Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, enerji konusunda hem duyarlılığı artıracak hem de çözüm yollarını araştırmaya yönelik bir etkinlik gerçekleştirildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bunun yanında jeotermal kaynaklarımızın gün ışığına çıkması için Sayın Valimizin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı İzmir Jeotermal A.Ş. ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Balçova'da kapasiteyi iki katına çıkardık, Seferihisar'da önemli çalışmalar yaptık. Turizm alanında ve seracılıkta
kullanılıyor, elektrik üretimi konusunda da çalışmaları sürdürüyoruz. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ve Enerji Türk Zirvesi'nin kentimize, ulusumuza ve insanlığa faydalı olmasını diliyorum."
EXPO 2020 İZMİR'DE OLSUN
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin fuarlar ve kongreler şehri olarak anılan İzmir'in 79 yıldır çok önemli fuar etkinlikleri düzenlediğini belirterek, İktisat Kongreleri sürecinin İzmir'de devam etmesi yönünde çalıştıklarını dile getirdi. Vali Kıraç, fuarcılık alanında tecrübelerimizin olduğunu belirterek "yarım kalan EXPO 2015 maceramızı, EXPO 2020 adaylığı ile sürdürmek ve bu kez başarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir ise, HES'lerle ilgili bilgi vererek, Türkiye'nin yıllık enerji üretimi hakkında konuştu. Türkiye'nin enerji üretiminde yabancı sermayeye bağlanmaması gerektiğini söyleyen Eldemir, HES'lerle ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Hiçbir yerin özel sektöre satılmadığını vurgulayan Eldemir; "Suların geçişi 49 yıllığına kiralanmaktadır. Hiçbir yer satılmamaktadır" ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte güneş enerjisi ile çalışan arabayla İsmet İnönü Sanat Merkezi'nden ayrıldı.
(ANL-HO-Y)