Tarım Kredi Kooperatifinden İftar Yemeği

Türkiye Tarım kredileri Kooperatifi Erzurum Bölge Müdürü Ömer Efe Ardahan'da kooperatif üyeleri ve yöneticilerine iftar yemeği verdi.

Yemek sonrası kooperatif çalışmaları hakkında üyelere bilgi veren Efe kooperatiflerin yeniden yapılanmaya gittiğini ve eski sistemlerin artık tarih olduğunu belirtti.Geçmiş yıllarda verilen kredilerin geri dönüşünün çok düşük olduğunu belirten Efe Ardahan'da bin 475 kişiye verilen 10 Bin TL kredinin yüzde 60'nın geri dönmediğini bundan dolayı yeni kredi verilemediğini söyledi. 2000 yılı sonrası verilen kredilerin geri dönüşünde yüzde 90 başarılı olduğunu belirten Efe kredi verirken artık bankalar gibi müşteri seçtiklerini belirtti.
Efe yapılandırmaya ilgi olmadığını kooperatifin eski borçlara dönük 1 Haziran itibariyle yapılandırmaya gittiğini belirterek çiftçiye ödeme kolaylığı getirdiklerini ve birçok çiftçinin borcundan kurtulacağını söyledi. Efe, borçluların yapılan tespitlere göre geçmiş yıllarda taksit yatıran ve halen ödeme yapmayan 89 kişinin müracaat etmeleri halinde borçlarının silineceğini kalan kısmının ise faizinin büyük bölümünün faizinin silineceğini belirtti.
2000 yılından sonra kooperatif sisteminin değiştiğini belirten Efe elimizdeki personelin yeterli olmaması ve yeni sisteme ayak uydurmada sorun yaşanmasından dolayı büyük sıkıntılar çektiklerini belirtti. Efe, yetişmiş eleman sıkıntısının hat safhada olmasının kooperatif işlerini aksattığını bunun için yeni arayışlar içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.
DANA BANKLAR KURULUYOR
Tarım Kredi Kooperatiflerinin bölgede hayvancılığı teşvik etmek için yeni formüller üretmeye çalıştıklarını belirten Efe proje aşamasında olan Dana Bank yada Dana Kreş modelleriyle her kesimi çiftçiliğe çekeceklerini belirtti.
Efe, "Bölgede seçilen herhangi bir alanda Ahırlar oluşturarak burada kooperatif bünyesine alınacak olan elemanlar çalıştırılacak. Her kesimden Esnaf, Çiftçi, Memur fark etmeden bu insanların hayvan almalarını sağlayıp aldıkları hayvanların bakımlarını bu alanda yapacağız.Hayvanlardan elde edilen gelir ise bakım masrafları düştükten sonra sahiplerine verilecek. Tasarı aşamasında olan bu proje öncelikle pilot bölge olarak seçilen İç Anadolu bölgesinde uygulandı ve olumlu sonuç elde edildi şimdide Doğuda bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.