Orman Köyleri Çöp Dağlarına Döndü

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeşilköy'de çöplerin toplanmaması bölgede yaşayanların tepkisine yol açtı

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeşilköy'de çöplerin toplanmaması bölgede yaşayanların tepkisine yol açtı. Köy muhtarları bölgede bulunan çöpleri İzmir Aydın asfaltı üzerine dökerek eylem yapmak için hazırlıklara başladı.
İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı 800 nüfuslu Yeşilköy'de bulunan vatandaşlar aralarında 1,5 kilometre mesafe bulunan Buca'ya bağlanmak için referandum isterken, köy Muhtarı Dursun Genç ve vatandaşlar çöpleri İzmir-Aydın asfaltı üzerine dökerek eylem yapmak için hazırlıklara başladı. Çocuklarının hastalık kapma riskiyle karşı karşıya kalmalarından korkan vatandaşlar, yetkililere karşı öfkeli olduklarını söyledi.
Yeşilköy'ün içinden geçen çayın Tahtalı Barajı'na giden kolu oluşturduğunu açıklayan köylüler; çöplerin bu bölgeye atılması ve toplanmaması nedeniyle İzmir'in suyunun kirlendiğini ifade etti. Orman köylerindeki vatandaşları birlik olmaya çağıran Yeşilköy Muhtarı Dursun Genç; "Orman köyleri üvey evlat muamelesi görüyor. Tüm orman köyleri birleşebilirsek çöp sorununun üstesinden gelebiliriz" şeklinde konuştu.
BELEDİYE PARA İSTİYOR İDDİASI
Torbalı Belediyesine ait çöp kamyonlarının Yeşilköy'e 1 km uzaklıktaki bölgeye kadar gelmesine rağmen kendi köylerine gelmemesine tepki gösteren Muhtar Dursun Genç; şunları söyledi: "Torbalı Belediyesine ait çöp kamyonuna köyümüzdeki çöpleri toplatmanın bedeli 140 TL. Geçen ay vatandaşlardan topladığımız 280 TL para ile çöplerimizi toplattık. Ancak muhtarlığımızın tek kuruş geliri yok. Traktörlerle topladığımız çöpleri de kısık çöp toplama merkezi kabul etmiyor. Sadece çöp kamyonlarındaki çöpler kabul
edilebilirmiş. Ya muhtarlığın gelirlerini geri versinler biz çöplerimizi kendimiz toplayalım, ya da orman köylerinin çöplerini toplasınlar. Her sokakta bulunan çöp konteynerleri ağzına kadar çöp dolu, bazılarında ise çöpler yerlere saçılmış durumda"
TAHTALI BARAJINA AKAN SUDA ÇÖPLER YÜZÜYOR"
Yeşilköy halkının çöplerini ormana veya çaya attıklarını ifade eden Genç, sözlerine şöyle devam etti: "Gözbebeğimiz gibi baktığımız ormanlarımız çöp içinde. Her evden mutlaka çöp çıkıyor. Nereye atsın insanlar? Dereye atılan çöpler de Tahtalı Barajı'na gidiyor. Buradan da İzmir suyuna karışıyor. Yetkililer bu durumdan haberdar olmasına rağmen köylerin çöp sorununu çözmek için adım atmıyorlar. Vatandaş mecburiyetten yapıyor, yoksa kim ister yaşadığı çevreyi kirletmeyi?" Bu kadar duyarsız insanlar
görmediklerini anlatan Genç, "Seçim zamanı geldiğinde oy istemesini biliyorlar. Zamanı gelince tepkimizi de göstereceğiz" dedi.
Yeşilköy'e 1,5 km uzaklıktaki Buca Belediyesi'ne bağlı Karacaağaç köyündeki çöplerin her hafta toplandığını ifade eden Muhtar Dursun Genç, referandum yaparak Buca'ya bağlanmak istediklerini belirtti. Genç; yaşadıkları sıkıntıyı ancak orman köylerinde yaşayan vatandaşların bildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İl Özel İdare'ye defalarca başvurduk, ne yazık ki bizi devamlı oyalıyorlar. Somut bir çözüm üretmiyorlar. Sınır komşumuz olan Karacaağaç köyündeki çöpler toplanırken Yeşilköy çöp
kaynıyor. 7-8 yıldan bu yana 2 km uzaklıktaki Torbalı'ya bağlı Demirci köyünün çöpleri de görevi olmamasına rağmen Buca Belediyesi tarafından toplanıyor. Bu kadar vefakar bir belediye görmedim. En kısa zamanda referandum yapılarak Buca'ya bağlanmak istiyoruz."
ÇÖPLERİ İZMİR AYDIN ASFALTINA YIĞACAKLAR
İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan'a çağrıda bulunan köylüler, İzmir Aydın asfaltı üzerinde bulunan köyden birçok devlet adamının geçtiğini ve bu kişilerin Yeşilköy'deki çöpleri görmelerinin kendileri açısından utanç kaynağı olduğunu söyleyerek eylem yapacaklarını belirtti. İlhan Selim isimli vatandaş ise ilginç bir eylem yapacağını dile getirerek; "Bu asfalt üzerinden İzmir'den Aydın yönüne gitmek isteyen birçok kişi geçiyor. Köyde topladığımız çöpleri traktörümle yola dökeceğim.
Görsünler bizim çektiğimiz çileyi. Bana ne yapabilirler ki, çocuklarımız hastalanıyor. Orman köylerinin içinde bulunduğu durum içler acısı. Belki bu kadar büyük bir eylem yaparsak valinin veya kaymakamın dikkatini bu konuya çekebiliriz" dedi.
(CZ-AH-HO-Y)