Bedensel engelliler Kapadokya turunda

Nevşehir'de bulunan bir turizm acentesi, bedensel engelli Fransız turistleri, özel yapılmış tekerlekli sandalye ile kültür, doğa ve manzara turizmi me

Nevşehir'de bulunan bir turizm acentesi, bedensel engelli Fransız turistleri, özel yapılmış tekerlekli sandalye ile kültür, doğa ve manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya'yı gezdiriyor.

Joelleta denilen özel yapılmış araç insanın rahat etmesi için gerekli olan bütün donanımlara sahip. Aracın amortisörlü tekerleği, fren sistemi ve emniyet kemeri de bulunuyor. İki kişi tarafından kullanılan araçta önde bulunan kişi aracı boynuna geçirdiği bir kemerle çekiyor, arkadaki kişi de fren kontrolünü ve yolcunun dengesini sağlıyor.

Acente sahibi ve rehber Ahmet Kılıç, engelli turistlerin de diğer insanlar gibi turizm merkezlerini gezmeleri için Fransa'da bulunan Handicap Evasion Derneği ile işbirliği halinde 10 yıldır Kapadokya ve Toros Dağları turları düzenlediklerini söyledi. Turların 2 hafta olarak planlandığını ifade eden Kılıç, "Yeni turumuza 20 turist katılıyor. Programın bir haftasını Kapadokya'da, bir haftasını ise Toros dağlarının 2 bin 800 metre yükseğinde bulunan bir eteğinde kurduğumuz kamp merkezinde yapıyoruz. Özel aletimiz sayesinde özürlüler her yere gidebiliyor." dedi.

Fransa'da anlaşmalı oldukları Handicap Evasion Derneği tarafından turlara katılacak yürüme engellileri belirlediklerini anlatan Kılıç, Kapadokya bölgesinin doğal güzelliklerini merak edip engelli olduğu için göremeyenlere fırsat sunduklarını kaydetti. Özel araçlara bindirdikleri engellilere Kapadokya'nın dünyaca ünlü büyülü atmosferinde gezinti yapma imkanı verdiklerini belirten Kılıç, turlara büyük ilgi olduğunu söyledi.

Turlara katılan Fransız yürüme engelli turistler ise Kapadokya'nın güzelliklerine hayran kaldıklarını belirterek, ülkelerine döndüklerinde buraları yakınlarına anlatacaklarını söyledi. Tura 20 Fransız bedensel engelli turist katılıyor.