İptal tamam, gündem 'Matematik' sorusu

KPSS'de Eğitim Bilimleri Testi'nin iptali yeni bir tartışma başlattı. YÖK yetkililerinin, 'Matematik sorularını kalem oynatmadan çözmüşler' açıklaması, gözleri iptal edilmeyen diğer sınavlara çevirdi. Adaylar toptan iptal istiyor



KPSS'de Eğitim Bilimleri Testi'nin iptali yeni bir tartışma başlattı. YÖK yetkililerinin, 'Matematik sorularını kalem oynatmadan çözmüşler' açıklaması, gözleri iptal edilmeyen diğer sınavlara çevirdi. Adaylar toptan iptal istiyor

KPSS'deki 'sızdırma' iddialarının ardından 'Eğitim Bilimleri Testi'nin iptali, yeni bir tartışma başlattı. YÖK Denetleme Kurulu'nun, Genel Kültür (GK) ve Genel Yetenek (GY) sınavlarında da şüphe olduğu gerekçesiyle inceleme sürdürdüğü ancak kanıt bulamadığı için bu testlerin iptal edilmediği kaydedildi. YÖK'ün sadece eğitim bilimleri testinde iptale onay vermesi de tepkileri 'şimdilik' durdurmak olarak yorumlandı.

EĞİTİMDE MATEMATİK YOK
YÖK yetkilileri matematik testlerinde 'kalem oynatılmadan' soruların çözüldüğünü açıklamıştı. Yalanlanma gelmemesi iddianın doğru olduğu kanaatini doğurdu. Ancak eğitim bilimleri değil, GK-GY testinde matematik sorusunun olması bu testlerde sızdırmayı gündeme getirdi. Savcılık ve YÖK bu testlerde de incelemesini de sürdürüyor.
Adaylar ise TBMM, YÖK ve MEB'e gönderdikleri maillerde, 'GK-GY matematik testinde soruların çiziksiz doğru yapıldığı tespit edilmişken, neden sadece eğitim bilimleri iptal ediliyor?' siteminde bulundu. Eğitim bilimleri testinde hakkıyla yüksek puan alanlar ise kopyacıların mağduru. On binlerce aday yeniden sınava hazırlanmaya başladı.

SESSİZLİK DİKKAT ÇEKTİ
Eğitim bilimleri testinde 120'de 120 ile 115 arası net çıkaran ve kopya çektikleri iddia edilen birçok ismin GK ve GY testlerinde de 60 soruda 60-55 net çıkarmaları bu testlerde de sızdırma şüphesini artırıyor. Sınavın iptalinde bu adayların sessiz kalmalarının da etkili olduğu kaydedildi. ÖSYM ise vakit kaybetmeden testin yeniden hazırlanması için hazırlıklaraa başladı. 6 kişilik sınav komisyonunun yenilenmesi gündemde. Sınavın en geç 40 gün sonra yapılması, öğretmen atamalarının da kasım ayı içerisinden tamamlanması bekleniyor.

4 BİN KİŞİYE ÖZEL TAKİP
Aralarında eşler ve nişanlıların da bulunduğu, tam puan alan 350 kişi, daha önce girdikleri yerden farklı bir yerde yeni sınava alınacak ve özel bir güvenlik önlemi uygulanacak. 350 adayın dışında durumları şüpheli olan yaklaşık 4 bin kişinin sınava gireceği salonlarda özel bir güvenlik önelemi alınacak. Bu adayların sınav kağıtlarında soruları çözüp çözmediklerinden, el yazılarına kadar ayrıntılı incelemeler yapılacak.
Türk Eğitim-Sen İsmail Koncuk, GK ve GY testlerinin yeniden optik okuyucudan geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Soruları alan sınava giremiyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması geniş kapsamlı olarak sürüyor. Savcılığın, 'Genel Kültür' ve 'Genel Yetenek' testlerinde de bir usulsüzlük saptaması halinde ise kaos ortamı ortaya çıkacak. Bu durumda memur alımlarının iptali gündeme gelebilecek. Soruşturmasının 2 ay daha sürmesi bekleniyor. Savcılık, kopya veya soru hırsızlığına karışanları saptayabilirse bu isimler, yeni sınava alınmayacak.

Z. Kıvanç EL / ANKARA