Gündemde ateşkes vardı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le yapacağı, ancak Hakkari'de 9 ki...


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le yapacağı, ancak Hakkari'de 9 kişinin öldüğü mayınlı saldırı nedeniyle iptal edilen görüşme için, "Gündemimizde barış görüşmeleri ve ateşkes vardı" dedi ve hain saldırının düzenlendiği Geçitli köyünde incelemelerde bulundu.  Ankara'dan dün sabah Van'a geçen Demirtaş ve Gültan Kışanak başkanlığındaki BDP heyeti, öğleden sonra Geçitli köyüne ulaştı. BDP heyeti cenazeler nedeniyle gergin bir atmosferde karşılandı. Heyet, patlamanın yaşandığı yolda inceleme yaparak köylülerden bilgi aldı.
Patlamanın olduğu yerde açıklama yapan Demirtaş, saldırı ile ilgili olarak JİTEM ve kontgerillayı adres gösterdi. Heyet, Geçitli köyünde kurulan taziye çadırında, yakınlarını kaybeden ailelerle görüşerek baş sağlığı dileğinde bulundu. Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı eski Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk da saldırıyı yapanları kınadığını belirterek, hükümetten olayın açığa çıkarılmasını istedi. Tuğluk "Bu olay 20 Eylül'de sona erecek çatışmasızlık sürecini sabote etmek için gerçekleştirilen bir eylemdir. Devletin öldürme yetkisi veren güçleri gerçekleştirmiştir" dedi.
Demirtaş da barış çabalarının sürdüğü bir dönemde katliam amaçlı anlayışlar yaşandığını belirterek, olay yerine savcı gelmeden devletin yetkili kurumlarının saldırının PKK tarafından yapıldığını açıkladığını ve olayın üstünü örtmeye çalıştıklarını ileri sürdü.
Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le yapacakları görüşmenin patlamada 9 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle iptal edilmesini Milliyet'e değerlendirdi. Demirtaş özetle şunları söyledi: 

Yüz yüze konuşmak istedik
"Temel amacımız bu dönemdeki en acil isteğimiz operasyonların durması ve ateşkesin uzamasıydı. Bunun için siyasetçiler olarak neler yapabiliriz, hükümet bu konuda ne düşünüyor, kalıcı barış için proje var mı, fikri nedir? Önümüzdeki dönemde atmayı düşündükleri adım var mı? Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili hükümetin attığı adımlar var mı? Bunu yüz yüze konuşmak istiyorduk."
Demirtaş, görüşme teklifi kimden geldi sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Benim basına yaptığım açıklama vardı. 'Barışın gerçekleşmesi için yeni anayasa tartışmaları için BDP hükümetle görüşmeye hazırdır' diye. Açıklamamızı çağrı olarak kabul edip, 'Başbakan müsait değil, programı yoğun. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le görüşmeniz mümkündür' dediler. Biz de 'olabilir' dedik."

Â