Acılı günde hain tuzak

Hakkari'deki patlamada hayatını kaybeden 9 sivil, binlerce kişinin katıldığı törende gözyaşları ve Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi. Yüksekova'daki cenaze töreninin ardından izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti. Bu sırada çöp konteynerine bırakılan patlayıcı infilak etti....



Hakkari'deki patlamada hayatını kaybeden 9 sivil, binlerce kişinin katıldığı törende gözyaşları ve Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi. Yüksekova'daki cenaze töreninin ardından izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti. Bu sırada çöp konteynerine bırakılan patlayıcı infilak etti. 9'u polis 13 kişi yaralandı

Hakkari'deki patlamada yaşamını yitiren 9 kişiden Cane ve Semiha Dayan'ın Yüksekova'da toprağa verilmesinin ardından meydana gelen patlamada 9'u polis 13 kişi yaralandı. Merkez Camii'ndeki cenaze namazının ardından, cenazeler belediyeye ait araçla 3 kilometre mesafedeki Akalan Mezarlığı'na götürülmek üzere yola çıkarıldı. Yaklaşık 20 bin kişi de cenazelerin ardından mezarlığa yürüyüşe geçip sık sık 'İntikam', 'Başkansız yaşam olmaz' ile PKK ve Öcalan lehinde sloganlar attı. Polis uzaktan önlem alırken, BDP güvenlik önlemleri için partilileri görevlendirdi. İpek Yolu Caddesi cenaze nedeniyle trafiğe kapatılırken, BDP'li görevliler kamu binaları önünde etten duvar ördü. Cenaze nedeniyle esnaf kepenk kapattı, işyerleri açılmadı. Korkunç olayda yaşamlarını yitiren Cane ve Semiha Dayan'ın cenazelerinin toprağa verilmesinin ardından Cengiz Topel Caddesi'nde izinsiz gösteri yapan gruba, polis, biber gazı ve basınçlı suyla müdahalede bulundu. Polisin müdahalesi sırasında, Gever İş Merkezi önündeki taksi durağının yanında bulunan çöp konteynerine bırakılan patlayıcı infilak etti. Patlama ve sonrasında meydana gelen trafik kazasında, 9'u polis 13  kişi ambulanslarla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hakkari Vali Vekili Davut Sinanoğlu, patlamada yaralananlardan 2 polis ile 1 vatandaşın Hakkari'ye, 3 polisin ise askeri helikopterle Van'a sevk edildiğini söyledi. Sinanoğlu, patlama ile ilgili incelemenin devam ettiğini kaydetti.

HÜKÜMETE PROTESTO
MayInlI saldırıda hayatını kaybedenlerin otopsileri tamamlandıktan sonra dün sabah Hakkari Devlet Hastanesi'nde ailelere teslim edildi. Törene katılanlar, hükümeti protesto etti. PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı. Polis, cenazelerin defin işlemleri sırasında uzaktan güvenlik önlemi aldı.

KÖYDE ASKER GÖRÜNMEDİ
Haİn saldırıda ölen Aydın Erol, Enes Erol ve Ebuzeyd İdem'in cenazeleri ise uzun araç konvoyuyla olayın meydana geldiği Geçitli Köyü'ne götürüldü. Köyde askerin önlem almadığı gözlendi. Cenazeler, 5 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verilirken, ölenlerin yakınları sinir krizleri geçirdi. Törende sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar atılırken, köylüler gazetecilere tepki gösterdi. Köylüler il dışından gelen gazetecilerin töreni izlemesine izin vermezken, köye sadece Hakkari'de görev yapan gazeteciler alındı. Köyde cenazeye katılanların büyük bölümü daha sonra Hakkari kent merkezine hareket etti.

Yeter artık, bu acıyı durduralım
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari'de dün 9 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili, ''Birileri barış arayışını provoke etmek istemiştir. O güçler kimdir, ortaya çıksın istiyoruz'' dedi. Hakkari'deki hain saldırının ardından dün uçakla Van'a giden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gülten Kışanak, eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk ile bazı partililer, karayoluyla Hakkari'ye geçti. Demirtaş, 'Yeter artık diyoruz. Bu acıları durduralım, bu savaşı bitirelim. Elbirliğiyle bu savaşı bitirelim ki provokasyonlar da olmasın. Çocuklar, bebekler artık katledilmesin. Buradan tekrar Başbakan'a, o sert üslubuna rağmen, bu sert ve incitici tutumuna rağmen, barışın hatırına, barışın uğruna biz çağrı yapıyoruz. Gelin diyalogla, müzakere ile bu sorunu çözelim ve bu müzakereleri başlatalım. Bölge halkı barışa elini barışa uzatmışken bir kez daha barış elimizi, elinizin tersiyle itmeyin. Buradaki öfkenin nedeni sizlerin yaptığı açıklamalardır. Lütfen bu halkın sesini, bu halkın barış çığlığını duyun diyoruz' dedi.