Sivil havacılıkta hedef büyük

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar, 750 uçak ile 350 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Dr. Arıduru ayrıca, 38 ülkenin üye olduğu hava trafik kontrol merkezli sistem ajansı olan 'EUROCONTROL'ün Başkan Yardımcılığı görevine getirildiğini açıkladı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde bugün başlayan ve üç gün sürecek olan '3'üncü Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı'na Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Büyükşehir Belediye Başkanı DSP'li Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Davut Aydın ile çok sayıda davetli katıldı.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru konferansta yaptığı konuşmada 2002 yılında, sadece Türk Hava Yolları (THY) tarafından 2 merkezden 25 noktaya uçuş yapılırken, bugün ise 6 havayolu şirketi ile 7 merkezden 46 noktaya yolcu taşındığını belirtti. Dr. Arıduru, "2002 yılında 110 olan havayolu işletmeleri uçak sayısı, 2010 yılının ağustos ayı itibariyle 346'ya ulaşmış durumda. Yine ağustos ayı rakamlarına göre iç ve dış hat olmak üzere toplam 68 milyon 944 bin yolcu transferini gerçekleştirdik. Hava sahamızda ise transit, iç ve dış hat olmak üzere yaklaşık 1 milyonluk uçak trafiği var. Yine iç ve dış hat olmak üzere ağustos ayına kadar 1 milyon 316 bin 84 ton yük taşıdık. 109 ülke ile ikili hava ulaştırma anlaşması yaptık" diye konuştu.

2023 YILI HEDEFLERİ

Dr. Ali Arıduru, 10 milyar dolar olan sektör cirosunun 2010 yılı sonunda 12 milyar dolara çıkmasını bekledikleri söyledi. Dr. Arıduru, 2023 yılındaki hedeflerini ise şöyle sıraladı:

"Bölgemizde gelecek 10 yıl içinde oluşması beklenen bin 500 uçaklık dev bir filoya bakım merkezleriyle ev sahipliği yapması. Hava Ulaştırma Araştırma Enstitüsü'nün kurulması. Havvacılık faaliyetlerinde uluslararası standartlara tam uyumu sağlamak. İkili hava ulaştırma anlaşması sayısının 190 ICAO üyesi ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve bu sayede bugün 130 olan uçuş nokta sayısının 200'leri aşması. Türkiye'de 60 milyon yolcu kapasiteli bir hava alanı ile 30 milyon kapasiteli iki havaalanı ve 15 milyon kapasiteli üç hava alanı yapılması. Helikopter taşımacılık sisteminin kurulup desteklenmesi ve yerli imalat olarak en az iki tip uçak üretiminin gerçekleştirilmesi. Hava aracı veya parçasının sertifikasyonunun Türkiye tarafından sağlanabilir hale getirilmesi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılması. Türk sivil hava taşımacılığı filo yapısının 2023 yılında 100 geniş gövde, 450 dar gövde, 200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık bir yapıya ulaşması ve 350 milyonluk yolcu kapasitesi."

TÜRK SİVİL HAVACILIĞI ŞAHA KALKMIŞ DURUMDA

Türk sivil havacılığının son yıllarda şaha kalkmışçasına bir ilerleme ve büyüme kaydettiğini ifade eden Dr. Ali Arıduru, "Bugün, uluslararası sivil havacılık örgütlerinin açıklamış olduğu dünya ülkelerindeki gerileme rakamlarının aksine, Türk sivil havacılık sektörünün 2010 yılında da umut verici atılımlara gelişimine devam ettiğini görmenin mutluluğu içindeyiz. Başarımızı kısaca üç etkenle özetleyebilirim: Öncelikle politik karar ve tutarlılık hayati bir etken olup, kamu ve özel sektör paydaşları arasındaki ortaklık bir diğer önemli öğedir. Üçüncü önemli unsur ise değişik topluluklar ve ülkeler arasındaki işbirliğidir" dedi.

'EN ÇOK DENETİM YAPAN 3'ÜNCÜ ÜLKEYİZ'

Sivil Havacılık Genel Müdürü Genel Müdür Dr. Ali Arıduru, 44 ECAC üyesi devlet arasında en çok denetim yapan ülkeler arasındaki sıralamada Türkiye'nin 2 basamak daha yükselerek 3'üncü duruma geldiğini söyledi. Dr. Arıduru, şunları kaydetti:

"Çalışmalardaki amacımız, havacılık faaliyetlerini emniyet ve güvenlikten ödün vermeden, uluslararası standartlara uygun ve çevreye duyarlı olarak bölgede lider bir konumda yürütmektir. Bu çerçevede KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC, RSOO ve T-MAG olmak üzere sivil havacılıkta işbirliğini içeren 7 tane bölgesel oluşumun temelini atık. 2007 yılından bu yana bölgesel işbirliği toplantıları aracılığı ile 129 ülke ile çoklu görüşme yaptık ve 79 ülke ile çoklu işbirliği anlaşması imzaladık. Sivil havacılık sektör temsilcileri ile katıldığımız bu toplantılarda, ülkemizin sivil havacılık alanındaki mevcut potansiyeli tanıtılarak, diğer ülkelerle çok sayıda işbirliği anlaşmasının zemini atılmıştır. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde de havayolu işletmelerimiz, terminal işleticilerimiz, yer hizmetleri kuruluşlarımız bu ülkelerde yatırım yapmaya başlamıştır. Bugün itibariyle sektörün yurt dışındaki yatırımları 10 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye'nin henüz pek çok Avrupa ülkesinin dahi sahip olmadığı uçak bakım akreditasyonunu alması ile Türk havayolu işletmeleri daha önce yurt dışında yaptırdıkları uçak bakımlarını yurt içinde yaptırmaya başlamıştır. Yabancı havayolu işletmelerinin de bölgesel işbirliği anlaşmaları çerçevesinde bakımlarını ülkemizde yaptırması sonucunda son iki yılda ülke ekonomisine sağlanan katkı 1 milyar doların üzerindedir."

EUROCONTROL BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

ECAC Yönetim Kurulu Üyeliği ve Eğitim Odak Noktası görevini de yürüttüğünü belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, EUROCONTROL Başkan Yardımcılığına getirildiğini açıkladı. Dr. Arıduru, "D- 8 Havacılık Grubu Başkanlığı, Türkiye- Ortadoğu Havacılık Grubu (T-MAG) Başkanlığı, RSO Başkanlığı görevleri de son 5 yılda yaşanan gelişmelerin sonucu olarak tarafımca yürütülmektedir. Uluslararası örgütlerde Türk sivil havacılığının artan etkinliğinin son halkasını bugün burada ilk kez sizlerle paylaşmak istiyorum. Türk sivil havacılığında son yıllarda yaşanan gelişmelerin ardından EUROCONTROL Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştik. Şimdi bu konumumuzu bir adım daha ileriye taşıyarak EUROCONTROL Başkan Yardımcılığı görevine seçildim. Bu gelişmeyi ilk kez burada sizlerle paylaşmaktan Türk sivil havacılığı adına onur duyuyorum. Yeni görevimle ilgili olarak EUROCONTROL tarafından resmi açıklama bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından bir iki hafta içinde yapılacak" diye konuştu.

DHA