AB'de Roman havası!

Stratejik ortaklıkları görüşme niyetiyle düzenlenen Avrupa Birliği Zirvesi, son günlerde Fransa'nın Roman...


Stratejik ortaklıkları görüşme niyetiyle düzenlenen Avrupa Birliği Zirvesi, son günlerde Fransa'nın Romanlara yönelik politikasının yarattığı gerginliğin gölgesinde geçti. AB Komisyonu'nun Adalet İşlerinden Sorumlu Üyesi Viviane Reding'in Paris'in politikalarını net şekilde eleştiren ve 2. Dünya Savaşı'ndaki Nazi uygulamalarıyla bağlantı kuran açıklamaları Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin zirve sırasında ortalığı birbirine katmasına neden oldu.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Sarkozy'yle AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso arasındaki tartışmanın şiddetinin çok yüksek olduğunu söyledi. Sarkozy'nin agresif bir tavır takınmasında Barroso'nun Reding tarafından dile getirilen "yasal prosedür başlatma" uyarısının arkasında durmasının etkili olduğu belirtiliyor. Sarkozy, liderlere "Komisyon'un tavrının Fransa'yı incittiği" mesajını verdi. Sarkozy, zirve öncesinde Reding'le de bir araya geldi. Kaynaklar bu görüşmenin de pek dostane bir havada geçmediğinin altını çiziyor.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, "İnsan haklarını dünya çapında teşvik ederken kendi arka bahçemizin de düzenli olması gerekiyor. Son günlerde yaşananlar Avrupa'nın alışık olduğu şeyler değil. Sakinleşip soruna çözüm bulmalıyız" derken Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Tonu ve tarihi bağlantıyı pek uygun bulmadım" diye konuştu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek ise sorunun çok ciddi olduğunu belirtmekle birlikte "Bu sadece Fransa'nın sorunu değil" dedi.
Sarkozy sadece Komisyon'la değil, "Eğer çok istiyorlarsa Romanları onlara gönderelim" dediği Lüksemburg'la da gerginlik yaşadı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Sarkozy'nin açıklamalarını kötü niyetli olarak niteledi.