Savcılıklara suç duyuruları devam ediyor

Referandumun hemen ardından binlerce kişi ve kuruluş, 12 Eylül 1980'de yaşanan askeri darbenin acıları adına savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya devam ediyor.

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi ile Demokrasi Platformu üyeleri Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları suç duyurusunda, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya için yargılama talebinde bulundu. İHD Şube Başkanı Mithat Can, konuya ilişkin Antakya Adliye binası önünde yaptığı açıklamada insan hakları ve kalıcı bir demokrasi için 12 Eylül’ün 30. yılında 12 Eylül darbecilerinin ve tüm sorumlularının yargılanmasını istediklerini söyledi.

Can, ülkeye ve insanlara bu acıları yaşatanlardan hesap sorulması için Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “12 Eylül cuntasının yaptığı her şeyin hesabını vermesi için, bağımsız yargı demokratik Anayasa için, sendikalaşma ve örgütlenme özgürlüğü için, Kürt sorununun demokratik çözümü için, özgür ve bağımsız bir Türkiye için suç duyurusunda bulunuyoruz” diye konuştu.

Yapılan bu açıklamanın ardından İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi ile Demokrasi Platformu üyeleri suç duyurusunda bulundular.

Öte yandan; Ödemiş’te bir grup vatandaş ve Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ömer Günaydın da darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘YAŞ mağdurları 60 gün içinde AYİM’e başvurmalı’

Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesiyle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları ile TSK’dan ilişiği kesilenlere yargı yolunun açıldığını hatırlatan Av. Evran Kırmızı, geçmişte YAŞ kararlarından mağdur olanlar için de hukuk mücadelesi başlatma imkanı doğduğunu belirtti. Başlatılacak hukuk mücadelesinin ilk adımının bir dava açmak olduğunu ifade eden Avukat Kırmızı, şu anda davanın nerede ve ne zaman açılması gerektiğinin net olmadığını vurguladı. Anayasa değişikliklerine uyum yasaları çıkarıldığında belki YAŞ kararlarına bakmakla görevli mahkemenin de belirleneceğini anlatan Av. Kırmızı, “Şu anda Kuvvet Komutanlıklarının disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle uyguladığı ilişik kesme işlemlerine karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) açıldığından yorum yoluyla bu davaların da AYİM’de açılabileceğini söyleyebiliriz. Çıkarılacak bir yasayla başka bir mahkeme görevlendirilse bile herhangi bir hak kaybı olmayacaktır” diye konuştu.

İdarenin işlemlerine karşı normal dava süresinin 60 gün olduğunu hatırlatan Avukat Kırmızı, dava açma hakkı olmayan bir durumda dava süresinin geçmesi mümkün olmadığına dikkat çekti Anayasa değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonraki 60 gün içinde dava açmanın yararlı olacağının altını çizen Av, Kırmızı, “Bu şekilde davanın süreden reddedilme ihtimali ortadan kalkacaktır” dedi. Davaların, anayasa değişikliklerinin geriye yürümeyeceği veya başka bir nedenle reddedilebileceğinin altını çizen Avukat Kırmızı, bu durumda yine değişiklikler doğrultusunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurulması gerektiğini, buradan da olumlu sonuç alınamaması durumunda davayı AİHM’e götürmenin mümkün olacağını açıkladı.

CAN: ARTIK MARANGOZHANEDEKİ ÇIRAKLIĞIM BİTECEK

Referandumla kabul edilen anayasa değişiklik paketi en çok, ordudan atılan askerleri mutlu etti. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) hizmet ederken irtica yaftası vurularak ordudan atılan askerler, hukuki olarak haklarını aramaya başlayacak.

Daha önce yargıya gidemeyen askerler, özlük haklarını geri alabilmenin sevincini içini yaşıyor. Askeri Yüksek İdaresi Mahkemesi’nin kapısını çalmaya hazırlananlar arasında, yüzbaşı rütbesiyle ordudan atılan İsmail Can da bulunuyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı eşinden ayrılan ve İzmir’de bir marangozhanede işçi olarak çalışan eski komutan İsmail Can, özlük haklarını geri kazanmaktan çok parasız bir hayata son vermeyi arzuluyor.

45 yaşındaki İsmail Can, yüzbaşı rütbesindeyken TSK’den, eşinin başörtülü olması sebebiyle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla atıldı. 28 Şubat sürecinde ara YAŞ toplantısında 168 kişiyle birlikte orduyla ilişiği kesilenlerin arasında yer alan Can, geçimini sağlayabilmek için İzmir’in Karabağlar ilçesinde bir marangozhanede işçi olarak çalışıyor.