Erdoğan: Damdan düştük

İstanbul'da gerçekleştirilen Türk - İran İş Forumu'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada Türkiye ve İran'ın ortak değerlerine vurgu yaptı.

Erdoğan: Damdan düştük
Açılış konuşmasını gerçekleştine Başbakan Erdoğan '10 ay kadar önce İran'a yaptığım ziyarette aramızda yine onu konuşmuş ve aramızda 10 milyar dolar bize yakışmıyor, bu rakamı süratle arttırmamız lazım. Hatta ben 20 milyar dolar dediğim zaman Rahimi kardeşim 20 olmaz 30 milyar dolar demişti. Şimdi bu 30 milyar doları bizim hedef olarak belirlediğimiz bu süreye ne yapıp yapıp sığdırmamız lazım.

Bu konuda başta değerli dostum Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Rahimi olmak üzere İran yönetimininde bizimle aynı yönde düşündüğünü biliyorum. İran'daki dostlarımızn da Türkiye İran işbirliğini daha ileriye taşıma iradesini görmekten memnuniyet duyduğumu da özellikle belirtmek istiyorum.

Ortadoğu gibi sorun alanlarının hemen yanı başındayız. Ancak bu sorun çatışma alanlarına rağmen Türkiye ve İran olarak bölgede barış ve istikrar unsuru olarak varlıklarımızı sürdürüyoruz. Birlikte yapabileceğimiz girişimler olduğunu düşünüyorum. İki ülkenin ekonomi alanındaki başarıları tüm bölgeyi etkileyecek, tüm bölgenin refahına katkı sağlayacaktır.

Biz İran için nasıl Avrupa'ya açılan kapı isek, İran da bizim için Asya'ya açılan kapımızdır. Ekonomilerimiz birbirini tamamlar niteliktedir. Halklarımız arasındaki kardeşlik bağları, ekonomik ve ticaretimizin gelişmesinde önemli paya sahiptir. Biz birbirimize göre komşulardan bir komşu değiliz, olmamalıyız. Bu kadim kardeşlik ve komşuluk ilişklerimizin daha ileri taşınmasında esaslı adımlar atılması gerekiyor. Sizler bu konuda Türkiye'nin yakın dönemdeki tecrübelerinden bir örneği paylaşmak istedim. 1996 Yılında AB ile aramızda Gümrük birliği ilişkisi kuruluncaya kadar kamuoyunda bunun tartışması çok hararetli şekilde yapılmıştı. Türk sanayisi çökecek bile deniyordu.

Ticaretin serbestleşmesinden, tarife dışı engellerin, gümrüklerin, kotaların kaldırılmasından hiçbir zaman korkmamak, endişe duymamak lazım. biz bunu bizzat yaşadık. Yani damdan düştük.

Bu tür sıkıntılar olur şimdi hakikaten damdan düşmek çokönemli. Kendi insanımıza biz güvendik, güven aşıladık. Sonunda da hem Avrupa hem Türkiye kazanmış oldu. Ben bu forum vesilesi ile gündemebu konuyu taşımakta fayda görüyorum. Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticareti niçin İran ile de kuramıyoruz. Bunu gerçekleştirmemek için bir neden göremiyorum. İran'lı sanayici ve işadamlarının en az bizimkiler kadar üretken ve dinamik olduğunu iyi biliyorum.

Rusya bize ağırlıklı olarak doğalgaz satıyor, İran da bize doğalgaz satıyor. Burada ticaret açığı makas İran'ın lehine çok fazla. Ama bizim İran'a verebileceğimiz çok fazla şey var. Biz bu makası kapatıp doğalgaz olarak alabileceğimiz daha çok şey var. Türkiye sanayileşmede ciddi sıçrama yapıyor. Bizim yoğun olarak doğalgaz kullanmamız gerekiyor.

Düşüncelerimizi eyleme gçirdiğimiz takdirde önümüzde hiçbir engel kalmayacaktır. Bizim komşuluğunda ötesinde bir hukukumuz var. Benim hiçbir dil bilmeyen vatandaşım Tahran'a gitse yolunu bulur. Çarşılarımızda pazarlarımızda asırlardır hep aynı hava solunur. Bizim ruh ve manevi dünyamızı zenginleştiren maya aynı mayadır. Bu toprakların çocukların, Mevlanaların, Yunus'ların ve yüzlerce gönül insanının terbiyesi ile yoğrulmuştur.' dedi.

Başbakan Erdoğan'dan önce konuşan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Türkiye kadar iyi bir dostumuz yok' dedi.

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dünyada Türkiye gibi bir dostlarının olmadığını belirterek, İran ile Türkiye arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılacağını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen 'Türk-İran İş Forumu' İstanbul Ceylan İntercontinental Otel'de gerçekleştiriliyor. Foruma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran Ticaret Bakanı Mahdi Ghazanfar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katılıyor.

Forumda konuşan İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Türk özel sektörüne övgü yağdırdı. İran özel sektörünün o tecrübeyi hala edinemediğini belirten Rahimi, "Önemli olan İran'ın ekonomik kısmı hala devlet elinde. Biz Anayasa'nın 44. Maddesi'ne göre o konuda da devlet kurumlarını hızla özel sektöre vermeye çalıyoruz. Bunun için bazı zamanlarda sizin İranla aranızda bir ticari problemle çıkıyorsa bunlar kasten yapılan bir konular değil. Sizin ticaretiniz çoğunlukla özel sektöre yöneliktir ama bizimki çoğunlukla özel sektöre yönelik değil. Siz bir adım bizden ilerdesiniz ve sizin yardımınızla biz de size yetişeceğiz. Siz İran'da konuşmaya girdiğinizde sizin karşınızdakiler genelde devlet kurumlarıdır ve özel sektörle çok ilişki yok. Bu problem bizde var ve bunu hızla gidermemiz gerekiyor. Sizin özel sektörünün bizimkiyle çok hızla işbirliği yapabiliyorlar. Biz buna yardım etmeliyiz ki bu işbirliği bu kavuşma çok hızlı yapılsın. Eğer problem gördüyseniz kırılmayın, biz buna sayın Ahmedinejad'ın talimatı doğrultusunda biz bu engelleri Türk İran ticaretinin önündeki engellerin tümünü kaldıracağız. Biz bu günkü dünyada Türkiye kadar iyi bir dostumuz yoktur. Türkiye iran'ın siyasi emniyeti açısından ve hatta ekonomik açıdan Türkiye için 1. Sıra önemli bir ülkedir." şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA