Eğitim boykotuna tepki

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ana dilde eğitim için bölgede okulların bir hafta boykot edilmesine ...

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ana dilde eğitim için bölgede okulların bir hafta boykot edilmesine ilişkin Kürt Eğitim ve Dil Hareketi adı altındaki grubun kararını desteklediklerini ve velilerin çocuklarını 20-25 Eylül tarihlerinde okula göndermeyeceklerini ileri sürmesine birçok kesimden tepki yağdı. Başta öğrenci velileri olmak üzere, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanı ile milletvekilleri ve eğitim sendikaları Demirtaş'a tepki açıklamaları yaptı. Tek destek ise "Anadilde eğitim şarttır" diyen Eğitim-Sen'den geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, konuyla ilgili olarak bir soruya İstanbul'da yaptığı açıklamada, "Bu konuda görüş beyan etmeye bile gerek görmüyorum" yanıtını verdi. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder, siyasi bir partinin kendi amaçları doğrultusunda çocukları kullanmaması gerektiğini söyledi. Çocukların 3 ay boyunca okulların açılmasını iple çektiğini ifade eden Önder, "Çocukların siyasete alet edilmesi doğru değildir. Çocuklar 3 ay boyunca okulların açılmasını ve arkadaşlarına, öğretmenlerine kavuşmayı dört gözle bekliyor. Onları mağdur etmemek gerekir. Onları umutsuzluğa düşürmemek, çocuklarımızı bari bu şekilde şiddetin içerisine sokmamak gerekir" dedi. Demirtaş'ın sözlerini "Çok talihsiz bir açıklama" olarak nitelendiren Demokrat Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı, "Eğitim ideolojiye alet ediliyor" dedi.

VEKİLLER DE KINADI
BDP'nin kararına AKP bölge milletvekillerinden de sert tepki geldi. AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, BDP'nin "travmatik" bir siyaset izlediğini belirterek, boykot kararını "Bölgede travmatik bir durum var. BDP'de bu yaklaşımla travmatik bir siyaset uyguluyor. BDP'nin yaklaşımları bölge için sakıncalı. Bu karar bölge halkına saygısızlık olduğu gibi, bölgede 5'te bir oya sahip bir parti kendi başına kararlar alarak halkı zora sokuyor. Demokrasiye aykırı bir karar" sözleriyle değerlendirdi. AKP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu da, "provokasyona yönelik bir çalışmadır. Eğitimsizlik ilkel toplumlarda olur" dedi. Arzu, "Zamanında bu bölgede eğtime önem verilmediği için büyük sıkıntılar yaşandı. Halkın adına böyle bir karar alınamaz" dedi. AKP Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan ise, "Ana dilde ısrar edilebilirsiniz, bunu da saygıyla karşılarız, ama eğitim yuvalarına yapılan bu saldırıları insanlar kabul göstermeyeceklerdir. Bu boykot ise en anlamsız, en kabul görmeyecek bir boykot şeklidir. Halk rıza göstermeyecektir" diye konuştu.

"ANADİLDE EĞİTİM ŞART"
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Demirtaş'ın açıklamalarını demokratik bir talep olarak niteleyerek şöyle konuştu: "Dünyanın hangi ülkesinde yaşanıyor olunursa olunsun bir eğitimci çocuğunun ana dilinde eğitim görmesini savunur. Biz eğitimciler olarak insanların kendi dilinde eğitim görmesini savunuyoruz. Ortaya konulan bu talepte bu yönde bir karardır."