Çukurova Bölgesel Havaalanı Tartışmaları

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, havaalanı projesinin Mersin açısından hayati önem taşıdığını belirterek, turizm alanında Antalya'yı yakalayabilecek bir potansiyele sahip olan kentte havaalanı yapılmasının ise kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu savundu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, havaalanı projesinin Mersin açısından hayati önem taşıdığını belirterek, turizm alanında Antalya'yı yakalayabilecek bir potansiyele sahip olan kentte havaalanı yapılmasının ise kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu savundu.
Ulaştırma Bakanlığı'nca Tarsus ilçesine bağlı Kargılı Köyü'nde yapılması planlanan, uluslararası nitelikteki; 'Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Özcan, havaalanının yapımı konusunda Adana cephesinde dile getirilen söylem ve tepkileri doğru bulmadığını dile getirdi. Yapılacak olan hava limanından sadece Mersin'in değil, aynı zamanda da Adana'nın da fayda göreceğinin altını çizen Özcan, Adana'nın, yapılması düşünülen havaalanının yerinin yanlış olduğu ve mevcut Şakirpaşa Havaalanı'nın genişletilerek büyütülmesi yönünde görüşlerin dile getirildiğini hatırlattı.
Özcan, "Şakirpaşa Havaalanı'nı ne kadar genişletirseniz genişletin, artan ihtiyaçlara cevap veremez konuma gelmiştir. Öte yandan, mevcut havaalanı şu anki durumuyla Adana'nın tam şehir merkezinde yer almakta ve birçok tehlikeyi de bünyesinde taşımaktadır. Maalesef birbirine yakın iki şehir olduğu için olsa gerek, Adana ile Mersin arasında her zaman bir rekabet söz konusu olmuştur. Ancak bu projenin rekabet konusu yapılması son derece yanlış. Çünkü söz konusu havaalanı sadece Mersin'in değil, Adana'da dahil olmak üzere tüm bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecektir. Bu yüzden Adana'nın bu konudaki tepkisi yersiz " dedi.
'Çukurova Bölgesel Havaalanı'na Adana'nın neden bu kadar karşı çıktığını anlamanın güç olduğunu kaydeden Özcan, havaalanının Adana ve Mersin'e eşit uzaklıkta olacağı gibi hitap ettiği kesiminse sadece Adana ve Mersin değil, bölgesel ölçekte Hatay, Kahramanmaraş, Konya ve Karaman gibi çevre ilçelerin de ihtiyaçlarına cevap vereceğini savundu. Havaalanının insan ve yük taşımacılığında Adana'nın önemli bir yükünü üzerinden almış olacağını kaydeden Özcan, bunun yanında hava limanının Mersin turizminin gelişmesine de çok büyük katkı sunacağını dile getirdi. Tarihi ve turistik birçok unsuru bünyesinde barındıran, nüfusu 2 milyona ulaşan Mersin'in, en yakınındaki şehir olan Adana'nın havaalanından yararlandığına işaret eden Özcan, bu durumun Şakirpaşa Havaalanı'ndaki yoğunluğu daha da arttırdığını anlattı.
Özcan, açıklamasını da şöyle sürdürdü:
"Mersin'e gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin, uçaktan indikten sonra 20 dakika içinde Mersin kent merkezine ulaşmasını sağlayacak olan; 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' hayati bir önem taşımaktadır. Kentimizin turizm alanında gelişimi için birçok önemli projeyi hayata geçiriyoruz. Kazanlı-Seyhan sahil şeridinde yapılacak 10 bin yataklı tatil köyleri, Mersin'i tertemiz bir denize kavuşturacak olan ve yapımı tamamlanan atıksu arıtma tesisi bunlardan bazıları. Mersin, turizm alanında komşusu Antalya'nın başarısını yakalayabilecek potansiyele sahip bir şehir. Ancak tüm bunların yanında bir havaalanının da şart olduğu, artık yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Tüm bu bilgilerin ışığında Kargılı Köyü yakınında havaalanı yapımı konusunda Adanalı kardeşlerimizin biraz daha aklıselim davranmalarını bekliyoruz. 2011 yılında ilk kazmanın vurulacağını ifade eden hükümet yetkililerini, bu sözlerini yerine getirme anlamında Mersin'in tüm dinamikleri ile birlikte takip edeceğiz."