'Çay Partisi' yükseliyor

ABD'de hükümetin mali politikalarına karşı çıkanların oluşturduğu halk hareketi "Tea Party" (Çay Partisi)...


ABD'de hükümetin mali politikalarına karşı çıkanların oluşturduğu halk hareketi "Tea Party" (Çay Partisi), 2 Kasım'da yapılacak ara seçimler öncesindeki sürpriz zaferleriyle Cumhuriyetçi Parti'ye darbe vuruyor.
Kongre seçimlerinde yarışacak adayların belirleneceği ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti içindeki geleneksel kanat ile "asilerin" oluşturduğu Çay Partisi grubu arasında büyük bir çekişme yaşanıyor. Çay Partisi hareketinin desteklediği adaylar, Nevada, Colorado, Florida, Kentucky, Alaska ve Delaware eyaletlerinde geleneksel kanadın adaylarını alt ederek Senato koltuğu için yarışmaya hak kazandı.
Önceki gün Delaware eyaletindeki ön seçimi, 18 yıldır Kongre üyesi olan Mike Castle'a karşı yarışan Christine O'Donnell'ın kazanması, Cumhuriyetçi Parti'nin Senato'da çoğunluğu ele geçirme umutlarına darbe olarak görülüyor. O'Donnell'ın Demokratların adayı Chris Coon karşısında şansı olmadığı belertiliyor. Cumhuriyetçi Parti'nin etkili isimlerinden Karl Rove, "Senato'da 8-9 sandalye kazanmayı umuyorduk. Şimdiyse en fazla 7-8 sandalye alabiliriz" dedi.



Çay vergisine karşı doğdu
Çay Partisi hareketi adını, 1773'te İngiliz kolonisi olan Boston'da İngiltere'nin çay vergisinin protesto edildiği Boston Çay Partisi eyleminden alıyor. Hareketin destekçilerinin büyük bir çoğunluğu Cumhuriyetçilerin safında yer alıyor.