BDP boykotun suyunu çıkardı

Diyarbakır'da bulunan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin 'Diline sahip çık' adı altında aldığı 'eği...

Diyarbakır'da bulunan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin 'Diline sahip çık' adı altında aldığı 'eğitime bir hafta boykot' kararı aldı. Diyarbakır'da bilboardlara Kürtçe ve Zazaca afişler asan Dernek, Kürtçe üzerinde baskı ve asimilasyon olduğu iddiasıyla 'Anadilde eğitim istiyoruz' sloganıyla 20 Eylül ile 25 Eylül arasında okulları boykot edilmesini istedi. Hareket, Diyarbakır'da biloardlara Kürtçe ve Zazaca, 'Demokratik özerklikle özgür okullar inşa edelim', 'Kürtçe anadilde eğitim istiyoruz. Okulları boykot ediyoruz' yazılı afişler astı. Derneğin çağrısına 12 Eylül referandumunu boykot eden, halkın iradesinin sandığa yansımasının önüne geçen Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) destek geldi.
ÇOCUĞUM OKULA GİTMEYECEK
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş boykot çağrısına uyacaklarını ifade etti. Demirtaş şunları söyledi: 'Okulların açıldığı ilk 5 gün anadilde eğitim isteyenlerin çocuklarını okullara göndermeyerek sivil bir itaatsizlik örneği sergilemeleri anlamlıdır. Bu çok anlamlı bir kampanya için BDP olarak biz de çağrı yapacağız. Ben de kendi çocuğumu okula göndermeyeceğim 5 gün. Çünkü çocuğumun anadilde eğitim almasını istiyorum.'
KONUŞMAYA GEREK YOK
BDP'lilerin destek açıklamalarına tepki geldi. Açıklamaları dikkate almadığını ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Bu konuyla ilgili görüş beyan etmeyi gerek görmüyorum' dedi. Benzer bir açıklama da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu'dan geldi. Aksu, 'Konuşmaya gerek görmüyorum' diye konuştu. BDP'lilere en sert tepki ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) geldi.
MEB: YASAL İŞLEM YAPARIZ
MEB Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: 'Çocuklarımızın geleceğini siyasi ikballeri uğruna kullanmaktan çekinmeyenleri şiddetle kınıyoruz. Bilinmelidir ki eğitim anayasal bir haktır ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre de velayet hakkının kötüye kullanılması bir çocuk istismarıdır. Bu girişime asla müsaade edilmeyecektir. Çocuklarını okula göndermeyen velilerle ilgili yasal işlem yapma hakkı doğmaktadır.'

Akil Adamlar Diyarbakır'da
Açık Toplum Vakfı ve British Council işbirliğiyle Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan ve kamuoyunda 'Akil Adamlar' olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu, Diyarbakır'da temaslarda bulundu. Aralarında Komisyon Başkanı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ve eski İspanya Dışişleri Bakanı Marcellino Oreja Aguirre'nın da bulunduğu heyet, Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'la görüştü.