Erdoğan: 'Akdamar'da Yapılacak Ayin, Hoşgörümüzün İfadesidir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi anlaşma metnini imzaladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi anlaşma metnini imzaladı. İmza töreninin ardından basın toplantısı düzenleyen iki lider, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğun daha da güçlendiğini vurguladılar.
İmza töreninin ardından söz alan Başbakan Erdoğan, "Türk ve Azeri halkları aynı dili konuşmakta, ortak tarihi paylaşmaktadır. Bu sağlam zemin üzerine bina edilen, bir millet iki devlet düzeyinde yürütülen ilişkilerimiz bugün mükemmel seviyesine ulaşmıştır" diye konuştu .
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "O günden bu yana Türkiye daima yanımızdadır. Azerbaycan halkının büyük oğlu Aliyev'in sözlerini hatırlattınız, onun ruhu bu salondadır. Türk dünyasının büyük önderi, Azeri halkının gönlünde daima yer bulan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasını yad ediyoruz. Gelecek nesiller, bu dostluğu daha da geliştirecek. Bizim kardeşliğimiz her şeyden üstündür. Ebedi olacaktır" diye
konuştu.
Aliyev, "Türkiye Azerbaycan'ı sürekli destekliyor. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunuyor. Azerbaycan'ın tanınan toprak bütünlüğü, Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın asırlık toprağıdır. Azeriler o bölgeden kovuldular. Bir tek Azerbaycanlı kalmadı. Tarihi ve dini eserlerimiz Ermeniler tarafından tahrip edildi. Bundan sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında bu konu daima öncelikli olacaktır. Türkiye'nin güçlenmesi bizi de güçlendiriyor. Türkiye büyük bir devlettir. Bu, bölgeye olumlu etki yapıyor. Türkiye'nin
gücü bizim gücümüzdür. Türkiye'nin güçlenmesi, Ermenistan-Azerbaycan sorunun çözümüne olumlu etki yapacaktır" diye konuştu.
Yapılan bu açıklamaların ardından iki lider gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdılar.
Azeri bir gazetecinin Van'daki Akdamar kilisesinde ayine izin verilmesini hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu, Türk'ün hoşgörüsünün ifadesidir. Bu hoşgörüyü beklemek bizim de hakkımızdır. Temennimiz onlar da aynı yaklaşımı bize karşı gösterirler. Bu aslında bizim dünyaya bakışımızın bir ifadesidir. Kendi ülkelerinde onlar bize nasıl bakıyor, biz nasıl bakıyoruz? Bizim ülkemizde Ermeni vatandaşlarımız var. Bizim onların dini mabetlerine bakışımız nasıl, onların nasıl? Ona bakalım istedik. İlk defa
biz restore ettik. Yılda bir kez burada bir ayin yapılmasına müsaade ettik. Tıpkı Trabzon'da Sümela'da müsaade ettiğimiz gibi" diye konuştu.
Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgalini gündeme getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, "Türkiye Azerbaycan'ı sürekli destekliyor. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunuyor. Türkiye'nin güçlenmesi, bizim güçlenmemizdir. Türkiye'nin güçlenmesi, Ermenistan-Azerbaycan sorunun çözümüne olumlu etki yapacaktır" diye konuştu.
İki ülke arasında vizelerin ne zaman kaldırılacağını soran bir gazeteciye de yanıt veren Aliyev, Azerbaycan kurumlarının bu konu üzerinde çalıştığını, neticenin en kısa sürede alınacağını söyledi.
Türkiye açısından bir sorun olmadığını belirten Başbakan Erdoğan da, "İlham kardeşim bu sorunu en kısa zamanda halledecektir" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türk dili konuşan ülkeler arasında bu toplantıların yıllardır gerçekleştiğini belirterek "Türkçe'yi kendi aramızda Türkçe konuşarak halledebiliriz. Bunun özlemi içindeyim. Bunu başarmamız lazım" şeklinde konuştu.