Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğanı şikayete hazırlanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Brüksel'e gidip AB yetkilileriyle görüşecek...

Referandum öncesi Anayasa değişikliğine destek veren Avrupa’yı “Hükümetten rüşvet almakla” suçlayan Kılıçdaroğlu’nun, şimdi Erdoğan’ı AB ülkelerine şikâyete hazırlanması ‘pişkinlik’ olarak yorumlandı.

12 Eylül referandumu için Türkiye’yi il il dolaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Brüksel ve Almanya yolcusu. CHP Genel Başkanı, bugün Brüksel’de olacak, 19 Eylül’de de Almanya’ya gidecek. CHP Genel Başkanı, Avrupa’ya yapacağı ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı şikâyet edecek. Bu konuda Kılıçdaroğlu, dil bilen ve Avrupalı bazı kurumlarla ilişkisi olan partililerini de harekete geçirdi. Bir taraftan hükümetin Avrupa Birliği ile ilişkilerini eleştiren, diğer taraftan ise hükümeti ve Başbakan’ı Avrupalılara şikâyet eden CHP liderinin bu tavrı, “ikiyüzlülük ve ilkesizlik” olarak değerlendirildi.

AB yetkililerinden gelen davet üzerine bugün Brüksel’e gidecek olan CHP Genel
Başkanı’nın, Avrupa Sosyalist Partisi Genel Başkanı Rasmussen ile bir araya gelmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu, iki günlük Brüksel ziyaretinin ardından 19 Eylül’de de Almanya’ya gidecek. Alman Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel’in davetlisi olarak 19 Eylül’de Almanya’ya gidecek olan CHP Genel Başkanı, 21 Eylül’e kadar Almanya’da bulunacak.

ÜLKENİN BAŞBAKANINI ŞİKÂYET EDECEK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, Brüksel’e yapacağı ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı şikâyet edecek olması, CHP’nin daha önce ortaya koyduğu bazı tavırlarla çelişiyor.

AB’Yİ RÜŞVETÇİLİKLE SUÇLAMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum kampanyası sırasında, referandumda evet oyu kullanılması çağrısı yapan Avrupa Parlamentosu yetkililerinin, hükümetin hediyeleri karşılığı bu açıklamaları yaptığını iddia etmişti. Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te yaptığı bir açıklamada, bazı AB yetkililerinin “evet” yönünde çağrılar yaptığını iddia ederek, “AB yetkilileri, Türkiye’ye ne zaman geldiler? Geldiklerinde kimlerle görüştüler? Altlarına limuzinleri kim verdi? Nereleri gezdiler? Kapalıçarşı’ya götürülüp ne hediyeler aldılar? Bunlar araştırılsın” demişti. Aynı Kılıçdaroğlu’nun şimdi aynı yetkililerle görüşerek, bu kişi ve kurumlara hükümeti şikâyet edecek olması manidar bulundu.

KILIÇDAROĞLU’NUN EKİBİ DE İSPİYON VE ŞİKÂYETİ DIŞ MEDYADA SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan; CHP Parti Meclisi Üyesi Didem Engin de, Kılıçdaroğlu’nun Avrupa gezisi kapsamında Le Monde gazetesinin internet sayfasında yayımlanan makalesinde, Başbakan Erdoğan’ın 1990’lı yıllarda sarfettiği cımbızlanmış bazı demeçlerine yer vererek, “AK Parti hükümetinin Batı karşıtı ve demokrasi dışı özlemleri olduğunu” iddia etti. Yazıda, “Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığı, demokrasinin güçsüzleştirildiği, Ergenekon operasyonlarıyla ‘onlarca’ profesör ve gazetecinin sebepsiz yere hapis yatırıldığı, kabul edilen Anayasa paketinde Alevilere hiçbir hak tanınmadığı, kadın haklarının çiğnendiği ve hatta kadınlara üç çocuk yapmaları konusunda dayatmada bulunulduğu” öne sürüldü. Bu akıl almaz iddialarla dolu makale, günlerdir Le Monde gazetesinin internet sayfasında Fransızca olarak yayında tutuluyor.

“PAKETTE ALEVİLER YOK” ŞİKÂYETİ

CHP Parti Meclisi üyesi ve yeni CHP yönetiminin dil bilen ve Batılı ülkeleri tanıyan yeni gözde siyasilerinden Didem Engin, Fransız kamuoyuna yönelik makalesinde, Avrupalıların dikkatini çekeceğini düşündüğü birtakım etnik ve mezhebi farklılıklara vurgu yaparak, örneğin “Alevilerin referanduma sunulan Anayasa paketinde olmadığını” kaydetti. Kabul edilen Anayasa değişiklik paketinde hiçbir etnik, mezhebi ve dinî gruba yönelik bir atıf veya hak bulunmazken, Aleviler ile ilgili bir “iyileştirmenin” pakette yer almadığının iddia edilmesi manidar bulundu.

ENGİN: MAKALEMİN ARKASINDAYIM


Engin, “Le Monde’deki makalenizde çizdiğiniz Türkiye tablosu, ülkenin sosyo-kültürel imajını zedelemez mi?” şeklindeki sorumuzu, “Makalemin arkasındayım. Makalemde yazılanların hepsi doğru” diye cevapladı.