Akil Adamlar devreye girdi

AB'nin Akil Adamları, referandumunu hemen ardından İstanbul ve Diyarbakır'da temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Komisyon başkanı olan ve IRA ile İngiltere arasında mekik dokuyan Nobel Barış ödüllü Ahtisaari'nin adı, Kürt sorunun çözümü için 2 yıl  &ou...



AB'nin Akil Adamları, referandumunu hemen ardından İstanbul ve Diyarbakır'da temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Komisyon başkanı olan ve IRA ile İngiltere arasında mekik dokuyan Nobel Barış ödüllü Ahtisaari'nin adı, Kürt sorunun çözümü için 2 yıl  önce Öcalan tarafından gündeme getirilmişti


Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan ve kamuoyunda 'Akil Adamlar' olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu üyeleri, Diyarbakır ve İstanbul'da temaslarda bulunacak. Açık Toplum Vakfı ve British Council işbirliğiyle kurulan komisyonun başkanlığını, 2008 Nobel Barış Ödülü'nü alan Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari yapıyor. Komisyon üyeleri dün İstanbul'a geldi ve bugün de Diyarbakır'a geçiyor.

STK'LARLA GÖRÜŞECEKLER
Akil Adamlar, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'nin eski eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve şehrin önde gelen STK'larının yöneticileri ile görüşecek. Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun Diyarbakır'a gelecek üyeleri arasında Başkan Ahtisaari'nin yanı sıra Avusturya Dışişleri eski Müsteşarı Albert Rohan ve İspanya eski Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre de yer alıyor.
30 yıldan uzun süredir Namibya'dan Kosova'ya barış için arabuluculuk yapan Ahtisaari ve beraberindeki heyetin Diyarbakır'daki temaslarının ardından İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Ahtisaari ve Türkmen'i  İmralı da önermişti
Namİbya'nIn bağımsızlığı için mücadele eden SWAPO gerillalarıyla Güney Afrika arasında irtibat kuran, IRA ile İngiltere arasında bir dönem mekik dokuyan ve BM'nin Kosova özel temsilcisi olan Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin ismi Kürt sorununun çözümü için 2 yıl önce terör örgütü başı Abdullah Öcalan tarafından gündeme getirilmişti.
Öcalan ve daha sonra Murat Karayılan bir Akil Adamlar Komisyonu kurulmasını önermişti. Öcalan, komisyon üyelerinin devletin seçeceği kişilerden oluşabileceğini belirterek, eski Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi İlter Türkmen'in ismini zikretmişti. Öcalan, komisyonda AB'den de Ahtisaari gibi kişilerin bulunmasını talep etmişti.

2004 yılında kurulan Bağımsız Türkiye Komisyonu bugüne kadar biri 2005'te, biri de 2009'da olmak üzere iki ayrı Türkiye raporu yayımladı. Komisyon, 'Avrupa'da Türkiye: Kısırdöngüyü Kırmak' başlıklı ikinci Türkiye raporunu, geçen yıl Avrupa'nın başlıca başkentlerine giderek Avrupa kamuoyuna ve karar vericilere bizzat sundu. Komisyon raporlarında 'Avrupa hükümetleri taahhütlerini yerine getirmeli. Türkiye de geniş tabanlı bir reform süreci başlatarak Avrupa'daki destekçilerini teşvik etmeli' görüşünü dile getiriyor.


DIŞ HABERLER SERVİSİ