İnternette de rekortmeniz

Türkiye'de toplam abone sayısı 300 binin altında olan kablo ve fiber internetteki yüksek fiyatlar, Türkiye'yi OECD'nin en pahalı internetinin olduğu ülke yaptı.

İnternette de rekortmeniz
6.5 milyonu ADSL olmak üzere, mobil, kablo ve fiber ile birlikte toplam 7.7 milyon geniş bant internet kullanıcısı bulunan Türkiye’de, fiber ve kablo internetin toplam pazar payı yüzde 3.8 olmasına karşın, aylık 600 TL’yi bulan abonelik ücretleri, Türkiye’nin internet erişim maliyetlerini OECD’nin en pahalı ülkesini bile yaklaşık üçe katlayarak düzeye çekiyor.

5 AVRUPALIDAN BİRİNİN TERCİHİ KABLO

İngiltere, İtalya ve Fransa gibi OECD ülkelerinde aylık ortalama 30 dolar olan internet abonelik ücreti, Türkiye’deki abone sayısı az olmasına karşın yüksek fiyatları nedeniyle ortalama 135 doları geçiyor.

OECD’nin hesaplamalarına göre maksimum ücretlerde Türkiye’deki aylık fiyatlar 1522 dolara kadar çıkmasına karşın fiber ve kablo hariç tutulduğunda minimum internete giriş fiyatı Türkiye’de 6.3 dolara kadar iniyor.

Bu 6.3 dolarlık fiyatla Türkiye internetin en ucuz olduğu ülke konumuna gelmesine karşın, 10 megabitin üzerindeki internet tarifelerindeki 110 ile 599 TL arasında değişen fiyatlar Türkiye’yi internetin en çok el yaktığı ülkeler sıralamasında açık ara birinci yapıyor.

Bununla birlikte Türkiye’de internet abonelerinin yüzde 3’ünden azının tercihi olan kablo internet, AB ortalamasında yüzde 15’i aşıyor.

HIZ PARMAK ISIRTIYOR AMA...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2010 yılı ikinci çeyrek verilerine göre Türkiye’de 191 bin kablo ve 100 bin fiber internet kullanıcısı bulunuyor. Kablo ve fiber internet pahalı olmakla birlikte 100 megabite varan hızlarda internet erişimi sağlıyor.

TÜRKİYE HIZDA 63. SIRADA

Japonya’da megabit başına 0.14 dolardan başlayan fiyatlar, Türkiye’de 2.39 dolardan başlayıp, 76 doların üzerine kadar çıkıyor.

Dosya indirme (download) hızında ortalama 34 megabit ile Güney Kore, dünyanın en hızlı internetine sahip ülke konumundayken, Avrupa ortalamasında 9 megabitlik hıza karşın, Türkiye ortalama 4.8 megabit ile dünyada 63. sırada yer alıyor.