Hükümetsiz Irak Türkiye'den görüş aldı

Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, Ankara'da Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileriyle görüştü. Amerika'nın Irak'tan çekilme takviminin hızlandığı bir süreçte, başkentteki görüşmelerin ana gündemi hükümet kurma çalışmalarıydı.

Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, Ankara'da Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileriyle görüştü. Amerika'nın Irak'tan çekilme takviminin hızlandığı bir süreçte, başkentteki görüşmelerin ana gündemi hükümet kurma çalışmalarıydı. Türkiye'ye yakın, hatta tatilini bile Türkiye'de geçirmeyi seven bir isim. Irak'taki Sunnileri cumhurbaşkanlığı makamında temsil eden kişi: Tarık Haşimi.

Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi, bayram ziyareti için geldiği Türkiye'de bir dizi görüşme yaptı.

Referandum nedeniyle programı yoğun olan Başbakan Erdoğan ile, referandumun hemen sonrasında bir araya geldi. Gündem Irak'taki gelişmelerdi.

Geçen mart ayında yapılan seçimlerin ardından Irak'ta hala hükümet kurulabilmiş değil. Çünkü hiçbir grup tek başına hükümet kuramıyor.

Seçimin galibi Irakiye listesinin lideri Ayad Allavi, seçimlerden ikinci çıkan Başbakan Nuri El Maliki ile koalisyona yanaşmamıştı.

Maliki ise Irak Ulusal İttifakı ile, Sadr grubu olduğu için masaya oturmamış, Allavi'yi dışarıda bırakan bir hükümet seçeneğini ortadan kaldırmıştı.

Uzlaşma aranan isimler

Şimdi taraflar bir başbakan ismi üzerinde uzlaşmaya çalışıyor. O isimlerden biri, Şii Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi. Daha çok Şii gruplardan oluşan Irak Ulusal İttifakı'nın önemli ismi. Ama, Abdülmehdi'nin başbakanlığı için de aslında kendi gurubu içinde ortak bir görüş yok.

Irak Ulusal İttifakı'nın bir diğer ismi İbrahim Caferi, Abdülmehdi'nin başbakanlığına sıcak bakmıyor. Ancak seçimin galibi Allavi'nin grubu, tek tek olması koşuluyla, görüşmelere açık. Şimdi Irak'ta Abdülmehdi ismi üzerinde uzlaşma aranıyor.

Ankara'nın beklentisi ne?

İşte farklı senaryolarla devam eden bu müzakereleri Türkiye yakından takip ediyor. Ankara'nın en büyük beklentisi süreçten hiç kimsenin dışlanmaması. Mesajları da bu yönde.

Allavi ile aynı grupta olan Haşimi'ye de benzer mesajlar verdi. Ankara, Abdülmehdi ismi için "olur" ya da "olmaz" demedi, ama "Tüm gruplara eşit mesafedeyiz, siz kendi aranızda uzlaşacaksınız, ama tüm grupların temsil edildiği bir tablo ortaya çıkmalı" dedi.

Ekonomi de görüşüldü

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin ziyaretinin gündeminde ekonomi de var. Haşimi, MÜSİAD ile de görüştü. Türkiye-Irak arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği ele alındı. Uluslararası iş forumu konuları da görüşüldü.