Türkiye ABD maçı özeti

Türkiye ABD maçından 81-64 mağlubiyetle ayrılarak Dünya ikincisi oldu. Türkiye ABD maçı özeti ve Türkiye ABD maçı tüm ayrıntılarını buradan izleyebilirsiniz. İşte Türkiye ABD maçı buradan izleyin. Türkiye ABD maçı için aktif olan linke tıklayınız.

Turnuva Türkiye'deydi, Türkiye'yi heyecanlandıran "Devler"di.. Tek yenilgi finalde dünyanın en iyisi Amerika'ya geldi, gümüş madalya da sevindirdi. Son sözü taraftar söyledi; Türkiye sizinle gurur duyuyor..

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası final maçında ABD ile karşılaşan Türkiye, karşılaşmayı 81-64 kaybetmesine rağmen Türk basketbol tarihinde en önemli başarıya imza attı ve gümüş madalya aldı.

Türkiye ABD maçı özeti izle

-''TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR''-
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın finalinde ABD'ye 81-64 yenilen Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci oldu.

Karşılaşmanın son 2 dakikasına ABD'nin 15 sayı üstünlüğüyle girilirken, tribünlerdeki tüm taraftarlar ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye tezahürat yapmaya başladı. Taraftarların bu tezahüratına takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, alkışla karşılık verdi.

-İLK FİNAL-
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ABD ile final oynayan Türkiye, tarihinde ilk kez final maçına çıktı.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılan tarihi maçta ABD ile karşılaşan ''12 Dev Adam''a Türk basketbolseverler büyük destek verdi.

Salonu dolduran Türk basketbolseverler, üzerlerinde kırmızı-beyaz formalar, ellerinde Türk bayraklarıyla marşlar söyleyip, tezahüratlar yaparak, coşkuyla milli takımı destekledi.

Türk taraftarlar ve milli oyuncular, maç öncesi çalınan İstiklal Marşı'nın hep birlikte söyledi.

-MİLLİ TAKIM ALKIŞLARLA SAHADA-
(A) Milli Basketbol Takımı, final maçında ısınmak için sahaya çıkarken, salonu dolduran Türk basketbolseverlerden büyük alkış aldı.

''12 Dev Adam'' şarkısı eşliğinde milliler sahaya çıkarken, salondaki taraftarlar ayağa kalkarak, milli takıma büyük destek verdi.
ABD Milli Takımı oyuncuları sahaya çıkarken ise ıslıklandı.

-HİDAYET SAKATLIK YAŞADI, EN SKORER OLDU-
Karşılaşmanın ilk periyodunun sonunda bir pozisyondan sonra sakatlık geçiren Hidayet Türkoğlu, oyundan çıktı.

Kenara gelen Hidayet, soyunma odasına gidip, kısa bir süre sonra sahaya döndü. Milli basketbolcu, 2. periyodun 3. dakikasında oyuna girdi.

Millilerin, ABD ile yaptığı final maçında takımın en skorer ismi Hidayet Türkoğlu oldu. Hidayet ürettiği 16 sayının yanı sıra 7 de ribaunt alarak görevini başarıyla yerine getirdi.

Hidayet'in ardından yeni sezonda NBA'de forma giyecek Semih Erden 9 sayı üretirken, Ömer Onan, Ersan İlyasova ve Kerem Tunçeri 7'şer sayı ile oynadı.

Bu arada, Kerem Tunçeri de 2. periyodun 3. dakikasında pota altı mücadelesinde Gay'in müdahalesiyle sert bir şekilde yere düştü. Ancak Kerem, daha sonra ayağa kalkarak, alınan molanın ardınan maça devam etti.

-HİDAYET-CHANDLER TARTIŞMASI-
Karşılaşmanın ilk periyodunda Hidayet Türkoğlu ile Tyson Chandler bir pozisyondan sonra tartıştı.
İlk periyotta pota altı mücadelesinden sonra Hidayet ile Chandler tartışırken, diğer oyuncular hemen araya girdi.

-MERDİVEN BOŞLUKLARI DA DOLDU-
Sinan Erdem Spor Salonu'nda daha önceki maçlarda merdiven boşluklarına kesinlikle seyirci alınmazken, final maçında merdiven boşlukları da doldu. Özellikle protokolün yer aldığı locanın altındaki ve üstündeki tribünlerde merdiven boşluğu kalmazken, diğer tribünlerde de merdiven boşluğuna oturulduğu görüldü.

-DURANT'A TEPKİ-
Maçın ikinci yarısının başında üçüncü periyodun 3. dakikası içinde Kevin Durant, attığı bir basketten sonra yaptığı hareket nedeniyle tribünlerden büyük tepki aldı.

Durant, attığı 3 sayılık basketin ardından tribünlere doğru bir el hareketi yapınca, taraftarlar bu oyuncuya büyük tepki gösterdi.

-DURANT'I DURDURAMADILAR-
Milli takım, özellikle turnuvanın en iyi oyuncusu seçilen Kevin Durant'ı durduramadı.

Şampiyonanın bütün maçlarında takımın en önemli silahı olan Durant, attığı 28 sayının yanı sıra 5 de asist yaptı.

Maç boyunca 13 üç sayılık denemenin 7'sini sayıya çeviren ABD'li yıldız bu şekilde 21 sayı üretirken, 4 ikilik atışın 3'ünden 6 sayı ve 2 faul atışından da 1 sayı bularak 28 sayıya ulaştı. Durant'a takımda en büyük katkıyı ise Lamar Odom gerçekleştirdi. 15 sayı üreten Odom, 11 ribaunt alarak Durant'tan sonra final mücadelesinde takımın en başarılı ismi olarak dikkat çekti.

-İKİNCİ YARI MARŞLA BAŞLADI-
Türk taraftarlar, ilk yarıyı 10 sayı geride tamamlayan Türk Milli Takımı'nı coşturmak için ikinci yarıya marş söyleyerek başladı. Taraftarlar, tribünde bir süre ''Dağ başını duman almış'' marşını hep beraber söyledi.

Milli takım, bir ara 18 sayıya çıkan farkı bu tezahüratların ardından 11 sayıya indirince taraftarlar ''Burası İstanbul, herkes ayağa'' diye tezahürat yaptı.
Son periyotta fark açılınca ''Milli takım, canım feda olsun sana, hiçbir şeye değişilmez, senin sevgin bu dünyada'' diye tezahüratlar yapan bir grup taraftar, son bölümde ise ''Teşekkürler 12 Dev Adam'' diye bağırdı.

-SADECE İLK PERİYOTTA BAŞA BAŞ OYNAYABİLDİLER-
Final mücadelesine kazanmak için çıkan milliler, güçlü rakibi ABD ile sadece ilk periyotta başa baş bir oyun sergileyebildi.

İlk çeyreğin 6. dakikasında Ömer Aşık'ın basketiyle 15-14 öne geçen Türkiye, bundan sonraki dakikalarda rakibine üstünlük kurma başarısı gösteremedi. Milli takım, dakikalar geçtikçe farkın açılmasını engelleyemedi ve karşılaşmayı 81-64 yitirdi.

-ERSAN 11 RİBAUNT ALDI-
Sırbistan maçının ardından ABD karşısında da skorer kimliğini ortaya koyamayan Ersan, ribauntlarla takımına büyük katkı sağladı.

Maç boyunca sadece 7 sayı atan Ersan, 2 savunma ve 9 hücum ribaundu olmak üzere toplamda 11 ribaunt aldı.

Öte yandan şampiyona öncesi hazırlık döneminde burnuna aldığı darbe nedeniyle şampiyonada maçlara yüzünde maske ile çıkan Ersan İlyasova, ABD ile yapılan final maçında maskeyi çıkardı.

Ersan, şampiyonada ilk kez yüzünde maske olmadan mücadele etti.

-ABD, RİBAUNTLARDA ÜSTÜN-
Şampiyonanın birincisi ABD, final maçında Türkiye'ye ribauntlarda 42-34 üstünlük sağladı.

Türkiye, maç boyunca takım halinde sadece 8 asist yapabilirken, ABD ise 16 asistle oynadı.

-MİLLİLER, ÜÇ SAYILIK ATIŞLARDA BAŞARILI OLAMADI-
(A) Milli Takım, mücadele boyunca üç sayılık atışlarda sıkıntı yaşadı.

Rakip potaya 18 üç sayılık atış gönderen milliler, bunların sadece 7'sini sayıya çevirerek yüzde 39 gibi bir oran yakaladı.

ABD ise 33 üç sayılık atıştan 11'ini sayıya çevirdi. Bunlardan 13'ünü kullanan Durant, 7'sinden sayı çıkardı.

-SAHA KENARINA KONULAN SANDALYELER İKİ SIRA OLDU-
Türkiye'nin Fransa ile yaptığı 2. tur maçında (A) Milli Futbol Takımı için reklam panolarının arkasına konulan sandalyeler, final maçında iki sıraya çıktı.

Saha kenarında reklam panolarının arkasında iki sıra olarak yerleştirilen sandalyelere Fenerbahçeli futbolcular Alex de Souza, Semih Şentürk, Volkan Demirel, Beşiktaşlı futbolcular İbrahim Toraman, İsmail Köybaşı, Rüştü Reçber, Galatasaraylı futbolcu Arda Turan, eski futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, tiyatrocu Behzat Uygur, şarkıcı Ebru Gündeş, Demet Akalın, Athena grubu üyeleri, oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ve bazı ünlü simalar oturdu.

Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyeleri Şekip Mosturoğlu ve Semih Özsoy da tribünden karşılaşmayı izledi.

-GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın final gününde de Sinan Erdem Spor Salonu'nda geniş güvenlik önlemleri alındı.

Daha önceki maçlarda olduğu gibi salon çevresine biletsiz seyirci alınmazken, basketbolseverler ve gazeteciler X-Ray cihazından geçirilerek salona girdi.

Salon çevresinde görev yapan zabıta ekipleri de şampiyonanın resmi ürünlerinin korsan olarak satılmasına salonun etrafında izin vermedi.

-BİLETLER KARABORSADA-
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin tarihinde ilk kez finale yükselmesiyle Türk taraftarların bilet talebi artarken, günler öncesinde tükenen final günü biletleri karaborsaya düştü.

Biletlerin karaborsada normal satış bedelinden çok üzerinde satıldığı, kendi takımları finale çıkamayan bazı yabancıların da ellerindeki biletleri sattığı öğrenildi.

Bu arada, salon çevresinde güvenlik güçleri karaborsa için de önlem alırken, karaborsacıların salona giden yollarda bilet sattığı bildirildi.

-SİNAN ERDEM SALONU, TÜRKİYE MAÇLARINDA DOLDU-
Merhum Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Sinan Erdem'in isminin verildiği Sinan Erdem Spor Salonu, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ''12 Dev Adam''ın yaptığı maçlarda tıklım tıklım doldu.

Türkiye'nin 2. turda Fransa, çeyrek finalde Slovenya ve yarı finalde Sırbistan ile yaptığı maçlarda salonu dolduran Türk basketbolseverler, ABD ile yapılan final maçında da salonda boş yer bırakmadı.

Şampiyonada final grubu maçlarının yapıldığı Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonu, 15 bin 500 seyirci kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü büyük spor salonu olma özelliğini taşıyor.

Yapımına 1993 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) tarafından başlanılan salonu, GSGM 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti. Sinan Erdem Spor Salonu, 17 yıl sonra bu yılın mart ayında tamamlandı.

-DEVLETİN ZİRVESİ SALONDAYDI-
Türkiye'nin ABD ile yaptığı final maçını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da izledi.

Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki karşılaşmada Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç, TBMM Başkanı Şahin aynı locadan karşılaşmayı takip etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da maç başlarken eşi Emine Erdoğan ile birlikte salona gelip, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanına oturarak, aynı locadan maçı izledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da karşılaşmayı locadan izleyenler arasındaydı.

Bu arada, şarkıcı Mahsun Kırmızıgül, oyuncu Şahan Gökbakar, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'in eşi Revna Demirören ve çocukları, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Yalçın da maçı izleyenler arasında yer aldı.

Öte yandan, tribünde bir taraftarın, ABD Başkanı Obama'nın seçim kampanyasında kullandığı ''Yes we can'' (Evet, başarabiliriz) sloganının yazılı olduğu pankart açması dikkati çekti.

-BÜYÜK ALKIŞ-
Karşılaşmanın sonunda ABD oyuncuları büyük sevinç yaşarken, iki takım oyuncuları birbirlerini kutladı.

Türk taraftarlar, maç sonunda iki takımı da alkışladı. Taraftarların isteği üzerine takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, milli oyuncuları tribüne doğru götürdü. Taraftarlar, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye alkışladı.

Türkiye ABD maçı özeti izle

Son 1 dakika 10 saniye kala kenara alınan Hidayet ve Kerem Tunçeri taraftarlar tarafından alkışlanırken, bu oyuncular da taraftarlara alkışla karşılık verdi. Bu arada, Başantrenör Bogdan Tanjevic, Kerem Tunçeri'ye sarıldı.

TÜRKİYE: 64 - ABD: 81

Salon
Sinan Erdem

Hakemler
Christiano Maranho (Brezilya) xx, Luigi Lamonica (İtalya) xx, Juan Arteaga (İspanya) xx

Türkiye
Kerem Tunçeri xx 7, Ömer Onan xx 7, Hidayet xxx 16, Ersan xxx 7, Ömer Aşık xx 5, Kerem Gönlüm xx 4, Ender xx 6, Sinan x, Semih xx 9, Oğuz x 3, Cenk x, Barış Ermiş x

ABD
Billups xx 4, Rose xx 8, Durant xxxx 28, Iguodala xx 4, Odom xxx 15, Chandler x, Curry x 3, Gay xx 6, Westbrook xxx 13, Gordon x, Granger x, Love x
1. Periyot: 17-22
Devre: 32-42
3. Periyot: 48-61

Milli takım ilk dakikalarda topu pota altına indirerek sayı bulmaya çalıştı. Ancak ABD, turnuva boyunca en güvendiği isim olan Durant ile üçlükler atarak 3. dakikada 12-7 öne geçti. Alan savunmasına dönen ve sertliğini arttıran milliler, dengeyi çabuk kurdu. Milliler, Hidayet'in üç sayılık basketiyle 5. dakikada farkı 2 sayıya (14-12) indirirken, Ömer Aşık'ın basketiyle 6. dakikada 15-14 öne geçti. Mücadelenin 8. dakikası 17-17 beraberlikle geçilirken, son 2 dakikada temposunu yakalayan ABD, Westbrook ve Gordon ile sayılar üreterek 1. periyodu 22-17 önde geçti. Durant bu periyotta ürettiği 11 sayıyla çok önemli katkı sağladı.

Hidayet'in yokluğunda skor üretmekte zorlanan Türkiye, 2. çeyreğin ilk 4 dakikasında sadece 4 sayı bulabildi. ABD de bu süreçte kötü hücum yaptı ve sadece 5 sayı bulabildi. Durant ile sürekli basket üreten ABD, 15. dakikada 10 sayılık farka (31-21) ulaştı. Oğuz'u oyuna sokarak pota altını tekrar zorlamayı amaçlayan milli takım, bu şekilde şut şansı bulsa da rakibin faulleri ve Oğuz'un bunları değerlendirememesi nedeniyle arzuladığı sayıları atamadı. ABD, Westbrook ile bir basket daha bulunca milli takım, soyunma odasına 10 sayı geride (42-32) gitti. ABD'de Durant ilk yarıda 20 sayı üretti. Milli takım ise 9 üç sayılık denemesinin sadece 3'ünü sayıya çevirerek Sırbistan maçında olduğu gibi kötü bir yüzde yakaladı.

Türkiye, ikinci yarıya da alan savunmasıyla başladı. Ancak Durant üç sayılık basketlerle bu stratejiyi boşa çıkardı ve ABD, Odom'un basketiyle 23. dakikada 18 sayılık fark yakaladı. Başlarda hücumlarda istediğini yapamayan milli takımı, Ender üçlükleriyle hareketlendirdi. İyi savunmayla 3 dakikada sadece 2 sayı yiyen milliler, Ender ile 26. dakikada farkı 11 sayıya (52-41) indirdi. Hidayet'in sakatlığı nedeniyle fazla oynayamadığı mücadelenin son periyoduna milliler, 61-48 geride girdi.

Son periyotta Odom'un üst üste basketleri sonrası millilerin direnci tamamen kırıldı. ABD, Odom'un basketleriyle 34. dakika içinde 72-50 ile farkı 22 sayıya çıkardı. Milli takımın son bölümdeki çabaları yetmedi ve karşılaşmayı 17 sayı farkla 81-64 yitirdi. Türkiye, bu sonuçla şampiyonada ikinci olarak gümüş madalya kazandı. ABD ise turnuvanın şampiyonu olarak altın madalya elde etti.