Soma'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu

Manisa'nın Soma ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 88

Soma'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu
Manisa'nın Soma ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Kutlama programı Cengiz Topel Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Törene Kaymakam Abdülkadir Karataş, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Garnizon Komutanı Binbaşı Adem Şen, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çıtanak, Celal Bayar Üniversitesi Müdürü Ayla Tekin, daire müdürleri, kurum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Tören daha sonra
belediye önünde devam etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurtuluş yıldönümünü gönderdikleri telgrafla kutladı. Törende 13 Eylül İlköğretim Okulu öğrencileri günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu.
Soma'nın da içinde bulunduğu bereketli Anadolu topraklarının Anadolu insanının gayretiyle 88 yıl önce düşman işgalinden kurtulduğunu anlatan Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, şöyle konuştu: "Osmanlı büyük bir devletti. 3 kıtada 600 yıl hüküm sürdü. Topraklarının büyüklüğü 20 milyon km2 ulaştı. Ancak son dönemlerinde özellikle 19. yüzyılda kötü yönetim, sanayileşmede başarılı olamayışı, teknolojide geri kalınması nedeniyle topraklarında büyük oranda küçülme yaşadı. En son yapılan hata Almanya ile 1.
Dünya Savaşına katılmak oldu. Şanlı ordumuz 1. Dünya Savaşında geniş toprak parçası üzerinde 3 kıtada savaştı çarpıştı önemli başarılara imza attı. Özellikle Çanakkale Savaşlarında destanlaştı. Ancak ne var ki Almanya müttefikinin yenilmiş sayılmasıyla beraber Osmanlı Devleti de 1. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı."
Kötü emelleri olan düşmanların yurdumuzun büyük bir kısmını işgal ettiğini anlatan Ergene, şunları söyledi: "En sonunda gele gele Anadolu topraklarına sıkışıp kaldık. İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Yunanlar hepsi ideallerini gerçekleştirmek için sırtlan sürüleri gibi Anadolu'ya saldırdı. Türk Milleti hiçbir suretle bu işgali benimsemedi. İzmir işgal edildi, ardından Soma bu işgalden nasibini aldı. Daha düşman kuvvetleri Soma'ya ulaşmadan o devrin ileri gelenleri, Soma'nın vatansever evlatları bir
araya geldiler. Burada Kuva-yı Milliye hareketinin çekirdeğini oluşturdular. Ege'de Anadolu'nun bu köşesinde o devirlerde sadece Türkler yaşamıyordu. Önemli oranda Yahudiler, Rumlar bu topraklarda bizimle birlikte yaşıyorlardı. Maalesef özellikle Rumlar Yunanlıların Anadolu'ya ayak basması ile beraber her türlü hainliği yaptı. Kahraman Somalılar bu işgale karşı koydular ve Kurtuluş Savaşımızın en önemli cephelerinden biri olan Cinge cephesi kahramanlıklarıyla tarihe ismini yazdırdı."
SEHER ALİ'NİN KAHRAMANLIĞI
Cinge cephesinde çok büyük çarpışmalar olduğunu anlatan Ergene, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çekirdeğini Soma'nın oluşturduğu kuvvetler Akhisar'dan Bergama'ya kadar bu toprakların savunulmasında aktif görev aldı. Ancak daha sonra Akhisar ve İvrindi tarafından düşmanın ilerlemesi üzerine Cinge cephesindeki birliklerimizde Anadolu'nun içersine çekilmek zorunda kaldı. İşte bu çekilme ile beraber 24 Haziran 1920 de Yunan askerleri Soma'ya girdi. Somalılar kahramandı dedik ya işte o dönemde o işgali içine
sindiremeyen Yunan'a karşı ilk kurşunu sıkan bir halk kahramanımız var. Seher Ali, bu işgali içine sindiremedi tüfeğini kaldırdı ateş ederek bir kaç tane düşmanı yere serdi."
İşgalin çok uzun sürmediğini anlatan Ergene, sözlerine şöyle devam etti: "TBMM'nin Ankara'da toplanması ve milli ordunun örgütlenmesi neticesinde birbiri ardına gelen zaferlerle en sonunda kahraman Türk Ordusu 13 Eylül 1922 de saat 10.30'da Soma'ya girdi ve düşmanı buradan temizledi. Düşmanın denize dökülmesi ile birlikte milli mücadele sona erdi. Ama daha büyük bir mücadele başladı. Uygarlık mücadelesi, ilerleme mücadelesi, demokrasi mücadelesi. Şimdi Türk Milletinin bütün fertleri bu mücadeleyi yine
canla başla sürdürüyor. Ancak unutulmaması gereken bir husus var. Türk Milleti birlik ve beraberliğini muhafaza ettikçe Türk Milletinin bileğini kimse bükemez. Bunu biz Kurtuluş Savaşında bütün dünyaya ıspatlamış olduk. Kurtuluşumuzun 88. yılını bir defa daha kutluyor, Cenab-ı Allah'tan bu millete bir daha böyle kara günler yaşatmamasını niyaz ediyorum."