Sandığa boykot kilidi

Doğu ve Güneydoğu illerinde referandum BDP'nin boykot kampanyasının gölgesinde geçti. BDP'nin güçlü olduğu ill...

Doğu ve Güneydoğu illerinde referandum BDP'nin boykot kampanyasının gölgesinde geçti. BDP'nin güçlü olduğu illerde, özellikle kırsal kesim ve kenar mahallelerde vatandaşlar sandık başına gitmedi. Bursa'da Akın Birdal'a yönelik yumruklu saldırı ile Hakkâri kırsalında 9 PKK'lının öldürülmesi boykotta etkili oldu. Bölgede, "Kürtlerin de yer aldığı yeni bir anayasa" talebi yükseldi. Diyarbakır'da seçimlere katılım oranı yüzde 35 olurken, Hakkâri'de sandığa gidenlerin oranı sadece yüzde 6.57 ile sınırlı kaldı. Hakkâri'de kayıtlı 128 bin seçmenden 8 bini oy kullandı. Bazı illerde seçime katılım oranları şöyle oldu: Mardin yüzde 43, Şanlıurfa yüzde 70, Gaziantep yüzde 72, Şırnak yüzde 22.5, Siirt yüzde 50, Batman yüzde 39, Van yüzde 43, Ağrı yüzde 56, Bingöl yüzde 79, Bitlis yüzde 70, Muş yüzde 54.


BAYDEMİR: MESAJ VERİLDİ
Diyarbakır'da boykot oranının yüzde 51'in altında olması durumunda istifa edeceğini açıklayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, referandumun sonuçlarını "Halk 'ben inşa sürecine katılmak istiyorum' mesajını verdi" sözleriyle değerlendirdi. Doğu ve Güneydoğu'da oy verme işlemi süresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, sandığa gidenleri engelledikleri, boykot baskısı yaptıkları ve sokak gösterilerinde bulundukları gerekçesiyle 197 kişi gözaltına alındı.

DİYARBAKIR:İl genelinde toplam 7 bin polis ve jandarma görev yaparken, helikopterler seçim süresince kent üzerinde tur attı. AK Parti İl Başkanlığı'nın karşısındaki şüpheli çanta, bomba imha ekipleri tarafından patlatıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak referandumu Diyarbakır'dan izledi.

İSTANBUL: Sultangazi'de PKK sempatizanı bir grup oy kullanma işlemi sırasında Küçükköy Endüstri Meslek Lisesi'ne molotof kokteylleriyle saldırdı. Gazi Mahallesi'nde de, oy kullanılan bir okulun camlarını kıran grupla polis arasında çatışma yaşandı. Yurt dışında yaşayan ve Atatürk Havalimanı'nda oy kullanmak isteyen 40 kişiye, gerekli yasal şartları taşımadıkları gerekçesiyle izin verilmedi. Grup, görevliler hakkında şikayette bulunacaklarını ifade etti. İstanbul'da vatandaşların oy kullanmasını engellemeye çalışan ve aranan 593 kişi gözaltına alındı.

MERSİN: Merkez Akdeniz ilçesindeki Şevket Sümer Mahallesi'nde bazı gruplar, oy kullan sırasında yolları çöp konteynerleriyle kapatıp polisle çatıştı.

BATMAN: Kent merkezinde bir vatandaş, bazı şahısların halk oylamasının boykot edilmesi yönünde tehdit içerikli bildiri dağıttığı yönünde Batman Emniyet Müdürlüğü'ne e-postayla ihbarda bulundu. Polis ekipleri, tehdit içeren bildiri dağıttıkları ileri sürülen 30 kişiyi gözaltına aldı. Oy kullanmaya giden vatandaşları engellemeye çalışan 50 kişilik gösterici gruba da polis müdahale ederek havaya ateş açtı. Olaylarda 6 polis yaralandı. 4 gösterici gözaltına alındı. BDP Batman Milletvekili Ayla Akad Ata da olay yerinde polisle tartıştı.

MARDİN: Nusaybin ilçesinde izinsiz gösteri yapan gruplara polis müdahalede bulundu. Atatürk Lisesi'ne molotof atıldı.

ŞIRNAK: Cizre'de Konak Mahallesi'nde Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na oy vermeye gelenlerin isimlerini listeden kendi elindeki beyaz kağıda yazan N.A. sandık görevlilerinin ihbarı üzerine gözaltına alındı. Kumçatı beldesinde, korucularla BDP'li boykotçular arasında tartışma yaşandı. Olayda 30 kişi yaralandı.

ADANA: Özellikle Kürt kökenli vatandaşların yaşandığı mahallelerde gergin anlar yaşandı. Okul çevrelerinde toplanan gruplar, oy kullanmaya gidenleri tehdit etti. Polise molotof kokteyli ve taş atıldı. Bir kişi gözaltına alındı.

ŞANLIURFA: Ceylanpınar ilçesinde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) İlköğretim Okulu'nda oy kullanan seçmenler ile görevliler arasında kavga çıktı. Çevik Kuvvet olaya müdahale etti.

VAN: Okul önlerinde ve çevredeki sokaklarda güvenlik önlemleri alan polis, vatandaşın bu ihbarları doğrultusunda 30 kişiyi gözaltına aldı. Van Şehit Koray Akoğuz Lisesi'nde bir kadının, elindeki kağıda oy kullananların isimleri yazıldığı ihbarı üzerine BDP'li bir kadın gözaltına alındı. Kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından iki ayrı okula molotof kokteyli atıldı.

Salonlar boş, sokaklar sıcak
BDP ve PKK'nın boykot çağırısı yaptığı Güneydoğu'da özellikle Hakkâri ve ilçelerinde seçime katılım düşük oldu. Az sayıda vatandaş oyunu kullanmak için sandık başında giderken, oy kullanılan okul önleri ve çevrelerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. BDP Merkez İlçe Başkanı Kenan K. ile İl Yöneticisi Ekrem İ., Selahattin İlköğretim Okulu'nda sandıkları gezerek kimlerin oy kullandığını tespit ederken polis tarafından gözaltına alındılar. Hakkâri Valisi Muammer Türker, referanduma katılım ve güvenlik konusunda, "Biz devlet olarak elimizden geleni yaptık" dedi. Hakkâri'ye bağlı Ağaçdibi köyünün seçim sandıklarını getiren askeri araca ise roketatarlı saldırı düzenlendi. Diyarbakır'da izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba müdahale eden 2 polis memurundan biri bıçaklandı, diğeri ise darp edildi.

Parti binasına konfederalizm bayrağı
Diyarbakır'da boykot oranının yüksek çıkması nedeniyle Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, Kürtçe şarkılar eşliğinde PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Parti binasına ERNK ve Demokratik Konfederalizm bayrağı asıldı. Kalabalığa yönelik teşekkür konuşması yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kazanılan bu boykot zaferini demokratik özerklikle taçlandıracaklarını söyledi.

Kavga çıktı, sandık uçtu
Şanlıurfa'da Direkli İlköğretim Okulu'na giden BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve beraberindeki bir grup partili, 1088 nolu sandık başkanı İbrahim Halil Ö. ile, "başkasının yerine oy kullandırıldığı'' iddiasıyla tartıştı. Sandık başkanı İbrahim Halil Ö. darp edildi ve hastanelik oldu. Bu sırada sandık 3'üncü kattan atıldı. Milletvekili Binici, "Başkalarının yerine oy kullananlar varmış. 'Böyle bir şey sizde var mı?' diye sordum. O da, çok demokratik olmadığını bildiği halde, sandığı camdan attı'' dedi. Olayın ardından Şanlıurfa'da BDP il binasına baskın düzenleyen polis ekipleri, sandık başkanını dövüp sandığı 3'üncü kattan attıkları ve oy kullanan vatandaşları tehdit ettikleri iddiasıyla 10 kişiyi gözaltına aldı.