Mhp refarandumda tabanına ters düştü

NTV ekranlarında seçim sonuçlarını değerlendiren Ruşen Çakır, MHP tabanının sandıkta eridiğini söyledi.

Referandumda ilk sandıklar açıldı, evetler önde gidiyor. Sonuçları NTV ekranında değerlendiren Tarhan Erdem, açıklanan oy oranlarının Türkiye genelini henüz yansıtmadığını söylerken Ruşen Çakır, MHP tabanının referandumda eridiğini iddia etti.

Araştırmacı Tarhan Erdem, referandum sonuçlarının henüz Türkiye genelini yansıtmadığını söyleyerek sonuçların büyükşehirdeki sandıklarla ilerliyen saatlerde daha da netleşeceğini söyledi. İşte Erdem'in değerlendirmeleri;

"Yüzde 56-58 arasında bir oran evet demiş olacaktır. Tam sonuçlar belli olunca daha rahat olacağız. Milletimiz çok önemli bir karar verdi. Bu konuda hepimiz tadını çıkarmamız gerekiyor."Programda bölgelere göre referandum sonuçlarını değerlendiren NTV yorumcusu Ruşen Çakır ise Güneydoğu'da boykotun etkili olduğunu söyledi. Çakır MHP'nin ise referandumda tabanına "hayır" oyunu anlatamadığını söyleyerek eridiğini iddia etti. İşte o değerlendirmesi:

"Şu anda görünen rakamlardan çıkardığım bir sonuçlar var. Güneydoğu'da referandumda boykot büyük bir oranla başarıya ulaştığını görüyoruz. MHP'nin kendi tabanına "hayır"ı anlatamadığını gördük. Erzurum'a baktığınız zaman son yerel seçimlerde yüzde 20 almış. Şu anda sandıkların hayır oranı yüzde 12! MHP'nin geleneksel olarak güçlü olduğu bölgelerde MHP'nin etkisiz olduğu görülüyor. Sahillerdeki bölgelerde iktidar partisinden uzaklaşmanın görüldüğü gözüküyor."

MHP'NİN TAVANI İLE TABANI KOPTU

Prof. Doğu Ergil, referandum sonuçlarını değerlendirdi, MHP'nin tabanı ile tavanı arasındaki uçurumun giderek açıldığını iddia etti. Ergil, Bahçeli'nin partisi için büyük soru işareti taşıdığı iddiasını şu sözlerle dile getirdi:

"MHP'nin tabanı bu sonuçtan sonra kayar mı? MHP'nin tabanından çok tavanı kayar bana göre, daha doğrusu kaymalı. Bu sonuçlarla MHP'nin tabanı ile tavanı arasında irtibatın koptuğu çok açık biçimde görülüyor. Bahçeli bugün, hem liderlik üslubu açısından, hem de partisinin artık Türk siyasetinde neyi temsil ettiği, neyi savunduğu ve kendi tabanına neyi vaat ettiği açısından büyük soru işaretleriyle karşı karşıya."