Google'ın robotları şampiyonluk istiyor

Geride bıraktığı rakipler Apple ile RIM (Blackberry), birincilik için peşine takıldığı şirket ise Finland...


Geride bıraktığı rakipler Apple ile RIM (Blackberry), birincilik için peşine takıldığı şirket ise Finlandiyalı Nokia.
Araştırma şirketi Gartner'ın verilerine göre Google'ın arkasında durduğu Android işletim sistemi bu yıl mobil işletim sistemi pazarında 2. sıraya yerleşecek. 2014 yılında Android, pazarda liderlik yarışına girecek.
Nokia'nın desteklediği Symbian şu anda pazarda ön sırada yer alıyor. Android'in Nokia dışında rekabet ettiği diğer iki rakip ise RIM'in Blackberry işletim sistemi ile Apple'ın iPhone'da kullandığı mobil işletim sistemi, iOS.
Üreticiler 'Android' diyor
Uluslararası araştırma şirketi Gartner, Apple ve RIM'e bu alanda şans vermezken pazarı iki firmanın domine edeceğini bunların Google ile Nokia olacağını belirtiyor. İki firmanın toplamdaki pazar payının ise yüzde 60'ları bulması öngörülüyor.
Nokia'nın cep pazarında çok satan operatör olması, bir diğer ifadeyle tek cephede savaşması mobil işletim sistemi alanında liderlik için önümüzdeki dönemde şirket için avantaj değil, dezavantaj olabilir. 
Nokia'nın düşüşe geçmesinin, Google'ın yanına ciddi büyüme kaydeden üreticileri çekmesinin (Samsung, HTC, LG, Vodafone...) Android için büyük avantaj olduğunun altını çizen analistler, bu yüzden birincilik yarışında Google'dan yana duruyor. Bu arada cep pazarında global çapta yüzde 33 payla lider olan Nokia kan kaybının önüne geçmek için yeni CEO değiştirdi. Firmayı düşüş çizgisinden yukarı çekmek için seçilen isim olan Stephen Elop, ABD'li Microsoft'tan seçildi.
ABD'de birincilik tamam
İnternette arama pazarının lideri olan, 24 milyar dolarlık online reklam pazarına yön veren Google mobil tarafta da etkili olmak adına bu alana ciddi yatırım yapıyor. Google cep telefonu üreticilerine işletim sistemini ücretsiz olarak kullandırıyor.
Bu yüzden açık kaynak kodlu bu sistemin kullanımında son dönemde ciddi artış kaydedildi. Geçen yıl yüzde 3.9'larda seyreden pazar payında Google'ın yapılan yatırımların ardından bu işte 2010 yılında yüzde 18'lere yaklaşması bekleniyor. Google'ın CEO'su Eric Schmidt, aralarında HTC, Samsung ve Motorola'nın da bulunduğu büyük üreticilerle şimdiden günde 200 bin adet Android yüklü telefon satıldığını belirtiyor.
Mobil işletim sistemi işinde global liderlik peşinde koşan Google'ın Android'i bu işi ABD'de başarmış durumda. Araştırma şirketi NDP'nin verilerine göre mobil işletim sistemi pazarında son aylar itibariyle Google, ABD'de ilk sıraya yerleşti. 





Vodafone, Fransa cephesinden çekiliyor
Vodafone, Çin'in ardından şimdi de Fransa'dan çekiliyor. Azınlık hisselerini alarak giriş yaptığı yaptığı ülkelerden çıkarak, tamamını kontrol ettiği pazarlara odaklanma stratejisi belirleyen Vodafone'un Fransız SFR'deki yüzde 44 hissesini 7 milyar pound'a (10.7 milyar dolar) satacağı belirtiliyor. Vodafone geçen hafta Çhina Mobile'daki hisselerini 6.6 milyar dolara satarak Çin'den çekilmişti. Şirketin bu iki satışın ardından ABD ve Polonya pazarlarından da çıkması bekleniyor.