CHP VE MHP yüzde 42'yi paylaşamadı

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, referandumdan çıkan yüzde 42'lik hayır oyunun kendi başarıları sonucu çıktığını iddia etti.

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, partisinin Mersin İl Başkanlığı’nda referandum sonuçlarını değerlendirdi. Şandır, referandumda yüzde 42 oranında ‘Hayır’ oyu çıkmasını, “MHP’nin başarısı” olarak değerlendirdi.

Hükümetin, yüzde 42’lik kesimin hassasiyetlerini dikkate alması gerektiğini belirten Şandır, “MHP’nin ‘Hayır’ gerekçelerini, toplumun yüzde 42’si kabul etmiştir. Bu yüzde 42’lik oy, tek anlamlıdır. AKP, yüzde 42’lik kesimi, özellikle Akdeniz bölgesindeki ‘Hayır’ oylarını dikkate almalıdır. Bu kesimlerin milli birlik ve bütünlük konusundaki endişe ve korkularını dikkate almalıdır” dedi.

Referandumdaki yüzde 58’lik ‘Evet’ oylarının tek anlamı olmadığını ifade eden Mehmet Şandır, şunları söyledi:

“Toplumun çeşitli kesimleri kendi gerekçeleriyle ‘Evet’ demiştir. Bu gökkuşağı koalisyonunun oluşmasında hükümetin tehdidi, şantajı, vaatleri, propagandası etkili olmuştur. Bu çoğunluk, devlet imkânlarının kullanılması ile, cemaatlerin, medyanın baskısıyla oluşmuştur. Yoksullaşan vatandaşın, hükümetin tehditlerine boyun eğmesiyle oluşmuştur. Bize göre yüzde 58 çoğunluk, Başbakanın ‘Kriz çıkar’ tehditleriyle, toplumun bir kesiminin hükümetin rüşvetlerinin peşinden gitmesiyle oluşmuştur. Yoksullaştıran vatandaş tehdidi göğüsleyememiştir.”

MHP’nin tabanının kaydığı, ‘Hayır’ oylarının CHP’nin başarısı olduğu yorumlarının öne çıktığının hatırlatılması üzerine Şandır, “Hayır oylarının yüzde 42 oranında çıkmasının nedeni MHP’nin başarılı kampanyası ve halkın MHP’nin ‘Hayır’ gerekçelerine inanmasıdır. CHP’nin ‘Hayır’ gerekçesi yoktu. Sokağa çıkıp sorsanız, kimse CHP’nin ‘Hayır’ gerekçelerini hatırlamaz. Ama MHP’nin söylediği nettir. Taban kayması dedikodudur, doğru değildir. Partinin kararı dışında hareket edenler olduğu doğrudur ama bunlar bir elin parmaklarını geçmez. Eğer AKP’nin böyle bir umudu varsa buyursunlar erken seçime gidelim” diye konuştu.