Bülent Arınç'ın referandum değerlendirmesi

Referandum sonucuna ilişkin basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, referandumda oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, "Allah'ın bir hikmetidir; her gün hayırla yatan hayırla kalkan insanlar hayır oyu bile kullanamadılar. Milletvekilleri parlamentoda hayır oyu kullanamamıştı. Bugün de

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, oğlu Mücahit Arınç ile birlikte geldiği AK Parti Manisa il binası önünde ve toplantı salonunda partililer tarafından büyük coşkuyla karşılandı. Dakikalarca alkış tutan partililer, "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratında bulundular. Toplantıya Arınç'ın yanı sıra Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, İl Başkanı Abdurrahim Arslan, yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda partili katıldı. Arınç şöyle konuştu: "Bugün halk oylamasının sonuçları hemen hemen kesine yakın bir şekilde belli oldu. Yüzde 58 evet, yüzde 42 hayır oyu çıktı. Dolayısıyla 8 puan farkıyla 6 milyonu biraz geçiyor, büyük bir oy farkı ile 'evet'ler kabul edildi. Ve anayasa değişikliği şu andan itibaren şüphesiz Yüksek Seçim Kurulu kesin sonuçları açıklayıncaya kadar resmi olmamakla birlikte belli oldu ve kabul edildi. Başbakanımız İstanbul il teşkilatında bütün Türkiye'ye hitap etti. Çok önemli şeyler söyledi. Bir başbakanın, AK Parti Genel Başkanı'nın yapması gereken olgunlukta bir konuşma yaptı. 'Evet' oyu verenlere de 'hayır' oyu tercihinde bulunanlara da teşekkür etti. 'Evet'ler veya 'hayır'lar değil sonuç itibari ile Türkiye demokrasisi kazanmıştır. Ve bugünden itibaren daha ileri demokrasi, daha çok özgürlükler ve inşallah yeni sivil ve çağdaş bir anayasaya doğru önemli bir adım atılmıştır. Başbakanımız hepimizin hislerine tercüman olan bir konuşma yaptı. Son bir haftadır Manisa'daydım. Daha önceleri Türkiye'nin 20'ye yakın ilini dolaştım. Bugün alınan sonuçlara bakıyorum ki gittiğim her ilde bazılarında yüzde 97'ye varan 'evet' oylarıyla kabul edildi. Manisa'mız da büyük bir demokrasi sınavından başarıyla çıktı. Şu ana kadar 410 bin civarında evet oyu çıktığını görüyorum. Bu büyük bir başarıdır. Türkiye'de oy itibari ile en yüksek illerin içindeyiz. Sınavı başarıyla verdik. Manisa bugüne kadar olduğu gibi her seçimden başarıyla çıkmıştır. Bugün de pek çok zorluklara rağmen bütün gücüyle çalıştı. Halkımızla birlikte oldu. Bugün çok şükür 400 bin fazla 'evet' oyuyla haklı bir gurur yaşayacaktır. Ne mutlu Manisa'mıza ne mutlu bu başarıyı gösterebilenlere."

"Evet" oylarında yüzde 73.5 ile Demirci'nin birinci olduğunu, Kırkağaç ilçesinin yüzde 67,9 ve Selendi'nin de yüzde 66,8 oranıyla ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Arınç, "Manisa merkezimiz de yüzde 52,7 ile evetlerin içindedir. Bazı ilçelerimizde 'hayır'lar daha da öndedir. Ama genel olarak çok şükür görüyoruz ki Manisa yüzde 50'yi yakalamış bir oy nispetinde mevcut Türkiye şartları içinde en iyiyi, en başarılı sonuçları alan illerimiz içinde gelmektedir" dedi.

"ÇOK HAKARET YEDİK AMA HAKKIMIZI HELAL EDİYORUZ"
Kampanya sürecini değerlendiren Arınç, "Evet, kampanyaları çerçevesinde çok yaralandık. Çok hakaret yedik. Çok ağır konuşmalar dinledik. Bizler Manisa'nın evladıyız. Her gün yan yana geldiğimiz insanlardan ağır hakaretler duyduk, üzüldük. Biz bunlara müstahak değildik. Ülkenin bu darbe anayasasından kurtulması için, çağdaş ve ileri bir demokrasiye ulaşması için önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bizler ülkeyi bölmekle, soygunculukla suçlandık. Her gün yeni iftiralarla maalesef hayır oylarını arttıracaklarını sandılar ve bize vurdular. Sayın Başbakan haklarını helal ettiği için ben de helal ediyorum. Hiçbir zaman intikam peşinde değiliz. Onlar da bizim kardeşlerimizdir. Ancak çok rencide olduk. Ben şahsen bu tür şeylere tahammül edemeyen insanım. Rencide oldum. Bizim ne olduğumuz belli. Anamız belli, babamız belli, nerden geldiğimiz belli. Bundan sonra ülkemizin geleceği için birlikte olalım, bu ülkeyi hep beraber ayağa kaldırmanın mücadelesini verelim" diye konuştu.

Referandumda oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında konuşan Arınç, şöyle devam etti: "Allah'ın bir hikmetidir; her gün hayırla yatan hayırla kalkan insanlar hayır oyu bile kullanamadılar. Milletvekilleri parlamentoda hayır oyu kullanamamıştı. Bugün de oy kullanamadılar. Bu büyük bir ciddiyetsizliktir. Ben herkese, hatta boykot kararı alanlara da söyledim. 'Mutlaka sandığa gidiniz, gerekirse 'hayır' oyu kullanınız' dedim. Bir insanın bir kararı olmalı, 'evet' veya 'hayır' demek onurdur, şereftir, fikirdir ama sandık başına gitmemek, oy kullanmamak doğru bir hareket değildir. Şimdi kendileri oy kullanmadığı takdirde millete 'hayır' oyu verin diyenlerin, tehdit baskı şantaj yapanların düştükleri gülünç durumu maalesef hep beraber görüyoruz. Şu ana kadar AK Parti Genel Başkanlığı dışında bunları yorumlayan, bir söyleşi yapan, konuşma yapan birisi olmadı. Allah'a çok şükür attığımız her adımın, söylediğimiz her sözün, yaptığımız her işin hesabını şerefle verdik. Başımız öne eğilmedi, başımız Manisa dağı kadar diktir. Alnımız açıktır. Ülkemizin gelişmesi, büyümesi, kalkınması için çalışıyoruz, çalışmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Bu sonuçlardan önümüzdeki seçimler için şimdiden bir pay çıkaracak değiliz. Biz her yerde dedik ki: 'Bu bir seçim değildir. İktidar değişmeyecek, muhalefet değişmeyecek. Seçim 10 ay sonra. Seçim meydanına çıktığımızda bütün partilerle kozumuzu paylaşırız.' Biz birbirimizi düşman olarak değil, rakip olarak görüyoruz. Güreşiriz, yarışırız sonunda millet kimi isterse iktidara getirir. Çok şükür bu anayasa oylaması çok olumlu bir şekilde sonuçlandı. Her partinin bundan alacağı dersler var. Düşünün ki boykot için ellerinden gelen bütün imkanları kullanan insanların bugün oradan çıkan 'evet' oyları karşısında mahçup olacaklarını düşünüyorum. Şu anda referandumların en güçlü oranda sandığa gidişlerinin en büyüğünü yaşıyoruz. Ekim 2007'de yapılan referandumda sandığa gitme oranı yüzde 70'e yakındı. Şu anda yüzde 80'e yakın. Yüzde 80 oranında halkımız her şeye rağmen sandık başına gitmiş ve hür iradesini ortaya koymuştur. Çok şükür Manisa'mızın bazı mahalleleri evet oyları bakımından 80-85'leri bulmuştur. Merkezde yüzde 53'e yakın oy oranını bu mahallelerimizin büyük desteğiyle bulduk. Manisa'mız bir bütündür ama cesaretle evet oyu noktasında anayasa değişikliğine destek verenler elbette hem Manisa için hem de ülke için güzel bir iş yaptılar. Manisa il teşkilatı referandumda önemli bir sınavı başarı ile verdi. Bütün AK Parti ailesine teşekkür ediyorum.
 
Bizim TBMM'deki muhafız taburunun kapısında bir şey yazar: 'Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz.' Biz bugün başarmış bir teşkilatız. Mazeret aramıyoruz. Zafer ortada. Bu başarıda bütün Manisa'nın, bütün Türkiye'nin payı var. Herkesi tebrik ediyorum. kazanmış bir teşkilatın. Bu zaferde herkesin payı var. Bütün Türkiye'yi tebrik ediyorum. Manisa'daki katılım oranı yüzde 87, bu müthiş bir başarıdır. "