ABD basını: 'Hükümete şaşırtan destek'

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT) halk oylamasında yüzde 58 oranında "evet" oyu çıkmasını "Türk Reformları Büyük Farkla Geçti" başlığıyla duyurdu. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de "halk oylamasının sonucunun hükümete gelecek yılki seçimler öncesinde sürpriz şekilde destek sağladığını" yazdı.

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT) halk oylamasında yüzde 58 oranında "evet" oyu çıkmasını "Türk Reformları Büyük Farkla Geçti" başlığıyla duyurdu. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de "halk oylamasının sonucunun hükümete gelecek yılki seçimler öncesinde sürpriz şekilde destek sağladığını" yazdı. Halk oylamasının sonucunu internet sitelerinde ilk sayfadan veren NYT ve WSJ gazeteleri, İstanbul mahreçli haberlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre Türklerin anayasa reform paketini büyük farkla kabul ettiklerini ve bunun AK Parti hükümetine büyük destek sağladığını duyurdu.

NYT, seçimin hükümet açısından büyük bir zafer olduğunu, pek çok seçmen ve siyasetçi tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti için bir anlamda güven oylaması olarak görüldüğünü yazdı.

Gazete, halk oylamasını değerlendiren analistlerin "halk oylamasının sonucunun hükümetin gelecek yılki seçimleri kazanma ihtimalini güçlendireceğini ancak aynı zamanda derin şekilde kutuplaşmış ülkedeki keskin ideolojik bölünmeleri daha da güçlendireceğini" düşündüklerini kaydetti.

NYT, "Batılı diplomatlar, halk oylaması sonucunun Başbakan Erdoğan'ın iddialı dış politikasını da teşvik edeceğini belirtiyorlar" diye yazdı.

WSJ de haberinde, halk oylamasının sonucunun Başbakan Erdoğan'ın "inandırıcı şekilde" kazandığını gösterdiğini, kamuoyu yoklamalarının aksine sonucun az farkla değil büyük farkla "evet" olduğunu bildirdi.

Haberde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak halk oylamasına yüksek katılım oranının Türk demokrasisinin ne derece canlı olduğunu gösterdiğini söylediği belirtildi.

Ekonomistler ve iş adamlarının görüşlerine de yer verilen haberde, gelecek yılki seçimlerde hükümetin tek parti olarak başa gelmesi yönünde işaretler arayan yatırımcıların Başbakan Erdoğan'a verilen bu açık desteği memnuniyetle karşılamalarının beklendiği ifade edildi.