İzto Gürcistan Yolcusu

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gürcistan ile Türkiye arasındaki son derece iyi ilişkilerin yanı sıra, Oda olarak da Gürcistan ile çok iyi ilişkileri olduğunu söyledi

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gürcistan ile Türkiye arasındaki son derece iyi ilişkilerin yanı sıra, Oda olarak da Gürcistan ile çok iyi ilişkileri olduğunu söyledi. Demirtaş,; "Bugüne kadara Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sayın Levan Varshalomidze başta olmak üzere pek çok Gürcü bakanı, Oda başkanı ve heyeti Odamızda ağırlamıştık. Devamlı davet alıyorduk, en sonunda bu davete karşılık ziyaretimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki karşılıklı ticaretin son 10 yılda 3 kat artarak 1 milyar doları aştığını belirten Demirtaş, ayrıca Türk işadamlarının milyarlarca dolarlık yatırımı ile Gürcistan'daki yatırımcı ülkeler arasında ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Özellikle sınır ticaretinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde büyük yer tuttuğunu vurgulayan Demirtaş, bunda iki ülke arasında vize uygulanmamasının ve sınırların kaldırılmasının büyük payı olduğunu söyledi. Demirtaş; "Öyle ki Batum Havalimanına yapılan seferler bir iç hat seferi. Karadeniz'in pek çok kentine gidecek olan vatandaşımız Batum'a uçup oradan karayoluyla gelmeyi tercih ediyor. İki ülke arasındaki işbirliğinin eşsiz örnekleri var" dedi. Türkiye'nin Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı olmasının yanısıra, iki ülke arasında çok güçlü bir dostluk olduğunu belirten Demirtaş, bu dostluğun son örneğini de EXPO 2015 oylaması sırasında yakından gördüklerini söyledi. Demirtaş, "Gürcistan, EXPO'yu düzenleyen kuruluş olan Uluslar arası Sergiler Bürosu'na (BİE), ülkemizin talebi üzerine, oylamadan bir gün önce Gürcistan Cumhurbaşkanı'nın annesi Gül Hanım'ın özel ilgisi ve Gürcistan Cumhurbaşkanın talimatı ile BİE'ye üye oldu ve İzmir için oy kullandı. Bu destek için de teşekkür edeceğiz" dedi.
"İZMİR'İ DE TANITACAĞIZ"
İki ülke arasındaki köklü dostluğa rağmen ticari potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini belirten Demirtaş; "Çok daha fazla ticaret ve ortaklık yapabiliriz" dedi. Gürcü işadamlarının genelde Karadeniz kentleri ile daha yakın ilişkide olduğunu hatırlatan Demirtaş; "Biz de bu gezi ile İzmir'i tanıtacağız. Türkiye'deki 150 Gürcü şirketinin sadece 7'si İzmir'de. Bunu arttırmak istiyoruz., İzmir'deki yatırım imkanları, İzmirli işadamları ile hangi alanlarda ortaklıklar yapılacağını anlatacağız. Heyetimizde yer alan üyelerimiz de Gürcü meslektaşları ile hangi alanlarda işbirliği yapabilecekleri görüşecekler, yeni ortaklıklar için işbirliği imkânlarını görüşecekler" dedi. İki ülke arasında özellikle gıda, inşaat, enerji, ulaşım, tüketim malzemeleri alanında önemli işbirlikleri olduğuna, tarım ve tarıma dayalı sanayide önemli fırsatlar olduğuna dikkat çeken Demirtaş, turizm alanında işbirliği yapmaya da büyük önem verdiklerini söyledi. Demirtaş, "Kruvaziyerde yeni rota arayışları var. İzmir'den başlayıp Karadeniz limanlarına uğrayacak olan kruvaziyer turları için nasıl işbirliği yapabiliriz, bunları da görüşeceğiz" dedi.
İZTO Heyeti, 4 gün sürecek olan gezi kapsamında Gürcistan'ın Batum ve Tiflis kentlerinde Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Levan Varshalomidze, Acara Özerk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Vaja Bolkvadze, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakan Yardımcısı Tamar Chelidze ve Gürcistan Tarım Bakanı Bakur Kvezereli ile biraraya gelecek. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile de görüşmenin planlandığı gezide Acara Ticaret ve Sanayi Odası ile Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası'nda iki ülke işadamlarının biraraya geleceği iki toplantı düzenlenecek, ayrıca iki ülke işadamları ikili görüşmeler yapacak. İTO Heyeti, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğu'nu da ziyaret edecek.