CHP'li Şimşek: 'Ben savaşın demedim'

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik...


CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören kanunla ilgili referandumda oyunu Ümraniye, Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nde kullandı. Vatandaşlarla da sohbet eden Şimşek, çıkışta yaptığı açıklamada, "Partililerden gerekirse sandığa oturmalarını istedik. 'Kavga edin, savaşın' demedik. Vatandaşların oylarına, namusuna sahip çıkmalarını söyledik" diye konuştu.

Berhan Şimşek, lisenin girişinde bir süre gazeteciler ve vatandaşlarla sohbet etti. Daha sonra oyunu kullanacağı üçüncü kattaki 2141 numaralı sandığa gelen Şimşek, bir müddet sıra bekledi. Şimşek, kendisinden önde bulunan vatandaşların oy verme işlemini tamamlanmasının ardından mührü alarak oy kullanacağı bölüme gitti.

Oyunu seçim sandığına atarken 'Hayırlı olsun' diyen Şimşek, sandık görevlilerine de iyi çalışmalar diledi. Şimşek okuldan ayrılırken yanına gelen ve CHP üyesi olduğunu söyleyen Doğan Berker, oğlu Serhan ile kimlikleriyle geldikleri okulda, soğuk mühürlü ve TC Kimlik Numarası olan kimlikler istenmesi dolayısıyla oy kullanamadıklarını söylediler. Seçim görevlileri ile konuşan Şimşek, kendisine oy kullanımına talimatların gösterilmesi üzerine, baba oğula, üzerinde TC Kimlik Numarası'nın yazılı belgeleri getirip oy kullanmalarını tavsiye etti.

Çıkışta kameraların karşısına geçen Berhan Şimşek, referandumun Türk halkına hayırlı olmasını diledi. Yapılan kamuoyu araştırmalarında 'Hayır' oylarının birkaç puan daha yüksek çıktığını belirten Şimşek, "Umuyoruz ki Türk halkı kendisine dayatılan bu düzenlemelere gereken yanıtı verir" dedi.

AK Parti iktidarının, büyük sermaye gruplarıyla ilişki içinde olduğunu ve referandumda ortak hareket ettiklerini öne süren Şimşek, "Hazine referandum için siyasi partilere kaynak aktarmaz. Ancak İstanbul ile Türkiye genelinde AKP büyük harcamalar yapıyor. Özelleştirilen kurumları alanlar kitle iletişim araçlarına sayfa sayfa ilanlar verdiler. Kamu kurumları ile yeni zenginleri ile ortaklaşa çalışıyorlar. Milletin parasıyla propaganda yaptılar. Polisler afişlerimizi kesti, zabıtalar pankartlarımızı topladı" dedi.

Bir basın mensubunun "Partililerden bir konuşmanızda, savaşmalarını istediniz mi?" sorusuna Şimşek, AK Parti sempatizanlarının iktidarı bırakmamak için gerekirse savaş bile çıkarabileceğini düşündüğü yanıtını verdi. Şimşek olayın kamuoyuna yansıtıldığı gibi olmadığını belirterek, "Biz partililerden gerekirse sandığa oturmalarını istedik. Kavga edin, savaşın demedik. Vatandaşların oylarına, namusuna sahip çıkmalarını söyledik" diye konuştu. Türkiye'nin kısa süre içinde yargı, eğitim ve ekonomik reformları tamamlaması gerektiğini belirten Şimşek, "AKP bu reformları halkla birlikte yapabilecek bir parti gibi görünmüyor" dedi.