Referanduma Doğru

AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, "Türkiye büyüyor, gelişiyor güçleniyor, anayasalarımızda, hukuk düzenimizinde buna ayak uydurması lazımdır" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, Ballıca kasabasında halka hitap ederek referandumla ilgili bilgi verdi. Bazı hayırcı zihniyetlerin bu 26 maddelik Anayasa değişikliğini farklı yorumlara yönlendirdiğini belirten Çerçi, hiçbir partinin 26 maddeye de madde madde hayır diyemediğini vurguladı.
AK Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Kani İyitürk, AK Parti Akhisar İlçe Başkanı Uğur Aydemir, yönetim kurulu üyeleri, Ballıca beldesi Belediye Başkanı Bayram Ali Kalaycı ile birlikte belde meydanında halka seslenen Milletvekili Çerçi, hayırcı partilerin hepsinin ortak hedefinin AK Parti olduğunu belirtti. Tüm partiler ile diyalog yollarını aradıklarını belirten Mehmet Çerçi, şöyle konuştu: "Son birkaç yıldan beri ülkemizde bir istikrar var. Türkiye her alanda değişiyor, gelişiyor, büyüyor ve güçleniyor.
AK Parti o gün yüzde 47 oy almasına rağmen, referandumda yüzde 69'la evet çıktı. Bu tabii ki AK Parti'nin oyları değil, AK Parti dışında diğer partilerden, halkımızdan demokrasinin gereği olarak Cumhurbaşkanı'nı ben seçerim ifadesini kullanmıştır."
Anayasanın değiştirilmesi gerektiği ile ilgili diyalog yollarını aradıklarını anlatan Çerçi, şunları söyledi: "Muhalefet partilerine gittik, kapılar kapatıldı, biz görüşmeyiz dendi, görüşecek konuşacak bir şey yok dendi ve biz de dedik ki; bunu meclisten geçiririz cumhurbaşkanının onayından geçiririz ve hatta anayasa mahkemesinin onayından da geçerek sizlere getiririz. Burada bu referandumda bir siyasi seçim yapılmıyor, peki ne yapılmakta, 26 tane anayasa değişikliği milletimizin oyuna götürüyoruz,
milletimizin taktirlerine sunuyoruz. Bu 26 tane değişikliğin içinde her şey yok, her şey bundan ibaret değil. Türkiye büyüyor, gelişiyor güçleniyor, anayasalarımızda, hukuk düzenimizde, buna ayak uydurması lazımdır."
Çerçi, bazı önemli temel haklarla ilgili bireysel kazanımlarla ilgili, yargı sistemi ile ilgili, demokratik sistem ile ilgili, işçilerle ilgili, çalışma hayatı ile ilgili, bazı düzenlemeler yaptıklarını ve milletin önüne getirdiklerini anlattı. Kararı milletin vereceğini belirten Çerçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletin iradesi halkın iradesi, demokrasilerde böyle, isteyen beğenir isteyen beğenmez, halk kararını verir, millet kararını verir, herkes de ona uyar. İşte milli irade bu hâkimiyet kayıtsız ve
şartsız milletindir diyorsa sandıktan çıkana herkes razı olacak. Demokrasilerde herkes halka hesap verecek, biz hesap veriyoruz seçimlerde hesap veriyoruz millet bize hesap soruyor sandığa gidiyoruz tekrar çıkıyoruz gerekirse yargıda hesap veriyoruz. Ama bir de bu ülkede hesap vermeyenler hesap sorulamayanlar ayrıcalıklar var onlara da hesap sorulacak herkes milletin iradesine teslim olacak, milletin seçtiği iradeye herkes teslim olacak. Ne diyoruz yasama en üstte milletin iradesi oradan çıkan bir yürütme
hükümet ve bunu denetleyen bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi. Demokrasi bundan sonra bütün kurallarıyla tam anlamı ile işleyecek onun için biz sandığı önünüze getirdik karar sizin bu seçimde sadece Ak Parti evet demiyor AK Parti dışında başka partilerde evet diyor."
Bunun dışında sivil toplum örgütleri olduğunu anlatan Çerçi, "bağımsız tarafsız insanlarımız demokratik güçler evet diyor. Evet diyenlerin sadece bir tarafıyız biz bir tanesiyiz. Diğer hayır diyen partilerin içinde de evet diyen milletvekilleri var belediye başkanları var halk var millet var burada siyasi bir seçim yapmıyoruz, Ak Parti'yi oylamıyoruz bu seçim sonucunda bu sandık sonucunda hayır çıksa da Ankara'daki milletvekilleri de hükümet de değişmiyor" dedi.
Seneye inşallah Haziran veya Temmuz aylarında seçim olacağını anlatan Çerçi, şunları söyledi: "O seçimde tekrar geleceğiz millete hesap vereceğiz, demokrasilerde böyle beğensin beğenmesin herkes millete hesap verecek . Milletin iradesi dışında ama milletin vermediği yetkiyi kullanan hiçbir ayrıcalıklı kayrılmış kesim olmayacak demokrasi tam anlamı ile işleyecek. Bizim hedefimiz bu herkes hesap verecek, yargıda herkes hesap verecek, herkes milli iradeye teslim olacak.
Bizim dışımızda 3 tane parti bu referanduma hayır diyor. Bakın biz bütün çalışmalarımızda bütün ziyaretlerimizde temiz bir üslup kullanıyoruz. Kimseye iftira çamur atmıyoruz, kimseyi karalamıyoruz, biz temiz siyaset, dürüst politika izliyoruz. Hiç kimseye hiçbir merciye de biz gebeliğimiz borcumuz yok. Bizim bir tek borcumuz var o da milletimizdir. Millet yürü derse yürürüz, millet tamam derse işimize bakacağız. 8 senedir bir istikrar bir huzurlu yönetim bir ileriye gidiş, bir gelişme, değişim trendi
ülkemizde yaşıyoruz. Eksiklerimiz var, kusurlarımız var, belki birçok yapamadıklarımız da var, ancak huzur ve güvenle ileriye doğru gidiyoruz."
Çerçi, hayır diyen partilere değinerek şöyle konuştu: "26 maddelik referandumun içeriği ile ilgili hiç birinin madde madde hayır deme cesareti yoktur. Yani siz hayır diye kampanya yürüten partilerin broşürlerine bakın, yetkililerin söylediklerine bakın, hiç birisinin biz şu üçüncüye maddeye, şu yirminci maddeye karşıyız, çünkü milletimizin hakkını geriye götürüyor, demokratik standardımızı geriye götürüyor diye bir iddia da bulunduklarını göremezsiniz."
Bu Anayasa değişikliği her şeyi çözüyor iddiasında olmadıklarını belirten Çerçi, sözlerine şöyle devam etti: "Bu anayasa değişikliği, ne bileyim mesela bir lider soruyor, bu Anayasa değişikliği kayısı fiyatlarını artırıyor mu diye soruyor. Bende onlara şöyle soruyorum, bu anayasa değişikliği zeytin fiyatlarını azaltıyor mu. Bu Anayasa'da millet hayır derse zeytin fiyatları yükselecek mi, yok böyle bir şey. Peki evet dersen zeytin fiyatları yükselecek mi, yok böyle bir şey. Diğer yandan birisi şöyle
sorabilir, bu Anayasa değişikliği bekar kızlarımıza ve erkeklerimizi evlendiriyor mu, ne alaka, bu Anayasa'nın içeriğinde böyle bir şey ve iddia yok. Böyle bir iddian varsa bizim yaptırdığımız broşürler var, al eline incele, bakalım yapılan değişiklik maddelerinde böyle bir şey var mı. Hangi maddeye itiraz ediyorsun, hangi maddeyi beğenmiyorsun, bizim bu maddeler ile ilgili bir maddesine dahi bir itiraz gelmedi."
12 Eylül Anayasası ile getirilen maddelerin artık bugün dar geldiğini anlatan Çerçi, şöyle konuştu: "Bu Anayasa artık bizim bedenimize dar geliyor. Daha demokratik bir Türkiye, daha hukukun üstünde bir Türkiye, insanlarımızın daha iyi haklarını aldığı bir Türkiye, devlet ile vatandaşlarımızın arasındaki anlaşmazlıklarda çözümsüzlüklerde insandan yana insan odaklı bazı çözümleri getiriyor mu, getirmiyor mu.
Benim burada bütün partilere saygım var. Bizim burada onlara karşı iftira, karalama gibi hiçbir sözümüz yok. Ancak birleşip cephe alan bu partiler hayırcı anlayışındaki partilerin hepsinin ortak hedefi AK Parti'dir. AK Parti iktidarına nasıl darbe vururuz, nasıl önünü keseriz, nasıl geriletiriz işte ölçü budur."
Çerçi, bunun bir seçim değil, bu millete artı bir şeyler kazandıran, demokrasimize, hukukumuza artı bir şeyler kazandıran bir süreç olduğunu söyledi. Burada bir eşik aralandığını anlatan Çerçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu her şey demek değildir. Biz her şey oturdu diye iddia etmiyoruz, bu 26 maddelik bir paket, bunun arkası gelecek, nasıl 3 sene önce bir referandum yaptık, burada da böyle olacaktır. Bundan bir veya 2 sene sonra Anayasa değişiklikleri tekrar halkımıza sunulacak. Çünkü biz biliyoruz ki
demokraside kararı da yetki de millete aittir ve bunun adı da milli iradedir."
(BG-HO-Y)