Mali Kurul'un ertelenmesinin yankıları sürüyor

Devlet Bakanı Çağlayan, "Mali Kural 'yapısal hafızamız olacak' dendi. Ama bizim ihtiyacımız yok" dedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mali Kural'ın ertelenmesini değerlendirirken, ''Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) 6 bakanın bu işin doğru olduğunu ifade ettiğini, ancak konunun "Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeden Meclis'e gönderilmesinin bir eksiklik olabileceğini'' söyledi. Çeşitli temaslar için geldiği Türkmenistan'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, "Mali Kural Yasası çıkmadığı için endişe duyanlar, Türkiye'nin 'popülist politika, seçim ekonomisi uygulayacağını' söyleyenlerin hepsinin suratı kızaracak" dedi.

MALİ KURAL'I BAKANLAR KURULU GÖRÜŞMELİYDİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçtiğimiz hafta Mali Kural'ın altında kendisiyle birlikte 5 bakanın daha imzası olduğu yönünde açıklamasının "yalnız kaldığı" şeklinde yorumlara neden olduğunun sorulması üzerine Çağlayan, "Ali Babacan'ın konuşmalarını gazetelerden okudum. Yanlış anlamaya mahal verilmemesi, böyle bir niyetle açıklama yapmadığını ifade etti. Ben zaten o yöne çekmedim" dedi. Mali Kural konusunu çıkaran, gündeme getiren, buna bir yasa ile düzenleme getirenin bu hükümet olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

TAKDİR BAŞBAKANIN


''Sanki öyle bir şey çıkıyor ki; 8 yılda birileri geldi, birileri bize bir çıta koydu, onların çıkmasını sağladı. Türkiye artık kendi çıtasını tespit etmiştir. Türkiye'nin başka çıtaya, IMF çıtasına ihtiyacı kalmamıştır. Mali Kural olsun olmasın, bunu gündeme getiren biz, takdir hakkı da Sayın Başbakan'ındır, hükümetindir, hepimizindir. Bizim olmazsa olmazımız değildir. Ha olursa Türkiye açısından faydalıdır. Mali Kural yapısal bir hafızaya dönüşecekmiş. Bizim zaten var. Mali Kural'ı kimseye şirin görünmek için, notumuz artsın diye de yapmıyoruz. Erteleme 3-4 aydır konuşuluyor. Bu yüzden faiz de zıplamadı, enflasyon da artmadı'' dedi.