"Demokrasinin özünde halk var"
Antalya'nın Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, demokrasinin özünde halkın bulunduğunu belirterek, anayasa değişikliğinin önemli olduğunu söyled
Alanya Sivil Anayasa Platformu üyelerini ağırlayan Sipahioğlu, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasına ciddi katılımın olacağına inandığını belirtti. Halkın gelecekle ilgili özlemlerini anayasa haline getirmenin demokrasi kültürünün en önemli parçalarından biri olduğunu kaydeden Başkan Sipahioğlu, "Türkiye'de daha çok hazırlanıp gelen anayasalar oldu. Halkımızın özlem ve isteklerini bilmek adına bundan sonra halk oylaması kullanılacak bir yöntem olacaktır. Dolayısıyla 12 Eylül halk oylamasında bunun en iyi şekilde gerçekleşmesi için biz belediye olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Halkoylamasından sonra asıl olarak her şeyiyle yeni bir anayasanın yapılması gerekmektedir. ABD'de temel özgürlükleri esas olan bir kuruluş bildirgesi var ki bu onların anayasasını oluşturuyor. Başlangıç kısmında temel hak ve özgürlükleri dile getiren bu anayasanın sonraki maddeleri yürütmeyle ilgili. Bizim anayasamız da böyle olmalıdır. Her zaman anayasa değişmez. Ama yasalar günün ihtiyacına göre sık sık değişebilir. Dünya çok hızlı değişiyor." dedi.
Alanya Sivil Anayasa Platformu Sözcüsü Hacı Mehmet Altuntaş, Belediye Başkanı Sipahioğlu'na 'evet' diyerek destek verdiği için teşekkür etti. Anayasaların toplumun sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlaması için en önemli etken olduğunu ifade eden Altuntaş, hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet düzeninin ancak anayasa ile mümkün olabildiğini vurguladı. Demokrasilerin birkaç temel ayağından en önemlisinin anayasa olduğunu kaydeden Altuntaş, "Ülkemizde uzun yıllardır anaysa çalışmaları yapılıyor. İki yüzyılı aşkın bir anayasa geleneğimiz var fakat zaman zaman anayasalarımız askeri darbelerle yürürlükten kaldırıldı. Darbe generalleri kendilerinin belirlediği kişilere anayasa yaptırdılar. Bu anayasalar halkın görüşünü yansıtmaktan daha çok cuntacıların istediği istikamette anayasalar oldu. 12 Eylül anayasası bunlardan bir tanesidir. Her ne kadar halkın oyuna sunulsa da bu anayasa hukuki olmaktan uzaktır. Zaman içerisinde 12 Eylül anayasası demokratik hukuk sistemine uydurulmaya çalışıldı. Bu daha çok Avrupa Birliği sürecinin katkısıyla gerçekleşti. Bugün anayasa üzerinde 27 madde üzerinde değişiklik yapılmaktadır. Bunlar memurların sendikal haklarında iyileştirmeler yapmanın yanında toplumun geniş kesimini ilgilendiren hak ve özgürlükler getirmektedir." diye konuştu.
Altuntaş, 6 Eylül'de Prof. Dr. Naci Bostancı'nın platform etkinliği çerçevesinde Belediye Kültür Sarayı'nda Alanya halkına anayasa konusunda bir konferans verileceğini söyledi.