Aydın'ın Mucizevi Tatları

Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin Zeytin, vatandaşlara zeytinyağı ve incir tüketimi çağrısında bulunarak, "İncirinde insan sağlığına katkısı ortada; önümüzde bir bayram var; suni şeker yerine İncir ve zeytin'i ikram olarak sunabiliriz" dedi

Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin Zeytin, vatandaşlara zeytinyağı ve incir tüketimi çağrısında bulunarak, "İncirinde insan sağlığına katkısı ortada; önümüzde bir bayram var; suni şeker yerine İncir ve zeytin'i ikram olarak sunabiliriz" dedi.
Didim Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Aydının iki önemli tarım ürünü olan İncir ve Zeytin hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin Zeytinin milli bir ürün olduğuna dikkat çekerken zeytin ve zeytin yağının her alanda kullanıldığını söyledi. Çetin sözlerin şöyle sürdürdü; "Bunların ikisi de bölgemizde yetişen ekonomimize, doğamıza, toprağımıza, havamıza can katan iki ürün. Bunlardan zeytin, Türkiye de yetişen milli bir ürün, İncirin ise bir bölümü Aydına has bir ağaç türüdür. Bununla beraber yurdumuzun çoğu yerinde rahatlıkla yetişebilen bir ağaç türüdür. Zeytin ağacı yurdumuzun bazı bölgelerinde yetişebilen bakımı diğer ağaçlara nazaran daha da kolay kışın ve yazın yeşil olarak doğamıza, gözümüze akciğerimize hayat veren bir yapıya sahiptir. Meyvesi ise ekmeğin yanında katık olarak yenmektedir. Yağı ise bazen yemeklerin içinde, bazen de salatanın içinde, bazen lambalarda bir ışık, bazen camilerde mahyalarda bir kandil, bazen ilaç, bazen elimizi yıkadığımız sabun, bazen askeri stratejik bir ürün, velhasıl hayatımızda girmediği ve giremeyeceği bir bölüm bulunmamaktadır."dedi.
"ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ KOZMETİK ÜRÜN..."
Çetin özellikle Zeytin Askeri stratejik ürün olarak geçmişte de kullanıldığını ve kozmetik alanında önemli yer tuttuğunu kaydederken " Zeytinyağının özelliklerini sayarken askeri stratejik bir ürün dedim. Buradaki kastım şudur İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet gemilerini karada zeytinyağından faydalanarak yürütmüştür. Günümüzde de şayet araştırılır ise daha fazla bu ürünün faydaları ortaya çıkacaktır, bundan adım gibi eminim. Yani zeytin meyvesinin posası bile bir gramı atılmayıp tekrar fabrikaya gönderilir ondan kozmetik ürünler elde edilir. Ve daha ötesi kalorisi çok yüksek bir kayıt olarak görevini tamamlar. Velhasıl bu saydıklarımızın ya da sayamadıklarımızın 1/3 diğer meyvelerde görülmektedir."ifadelerine yer verdi.
İncir'in Aydın'da yetişen önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini kaydeden Çetin İncir konusunda araştırma ve çalışmaların yapılması noktasına dikkat çekerken "Kurutulan incirin çoğunluğu, Aydın ilinde yetişen ağaçlarından olduğu artık bilinmektedir. Çünkü incir deyince ilk akla gelen Aydın oluyor. Bunun biz Aydınlılar olarak ne kadar farkındayız bunu çok iyi düşünmemiz lazım. Araştırmamız lazım bunun için biraz uğraş vermemiz gerekir. Çünkü bu ağaç (bu meyve)bu toprakların ürünü ise bu topraklarda yaşayan herkes bu ürün üzerinde araştırma yapması lazım değil mi. Araştıralım ki o gizli değerleri ortaya çıksın ve üreticimizin de yüzü gülsün çalışma azmi artsın emeğini ve alnının terinin karşılığını alsın hiç değilse. Burada bilim adamlarımıza din görevlilerimize görev düşmektedir."dedi.
"İNCİR CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR, CİĞERİ TEMİZLER."
Çetin İncir ve Zeytin'in Kuran'da yer alan kutsal meyveler olduğuna da dikkat çekerken " İncirle din görevlisi arasında ne alaka vardır demeyelim hem de bayağı bir alaka var. Şöyle ki Kutsal Kitabımız Kuranda bir surenin başı bu iki kelimeyle yani incir ve zeytin ile başlar.(Vettini Vezzeytuni) diye. Kutsal kitaplar insanın yemesine ve içmesine yön verir ve bu bazen zaruri olabilir ( helal, haram ) gibi kitabımız da bunun örneği çoktur. Hattım olmayarak ben biraz araştırdım yaptığım araştırmada buradaki incir (yani Tiin) ve zeytin bir dağ adlarıdır, denilmekte beraber direk olarak Allah bu iki ağaca İncir ve Zeytine yemin ettiği söylenmiştir. İncir için çok güzel ve latif sözlerde bulunulmaktadır bazılarını söyleye bilirim. İncir hem besin hem meyve hem de ilaç, besin olarak doktorlar latif bir yiyecek olduğunun hazmının kolay ve çabuk olduğunu, midede fazla kalmadığını balgamı azalttığını ciğerleri temizlediği mesanedeki kumları attığını yok ettiğini bedeni yağlandırdığını yani (vücuttaki rulmanları) yağladığını ciğer ve dalağın yüzeylerindeki delikleri açtığını söylemişlerdir. Rivayet olunur ki Resulullah S.A.S'e bir tabak incir getirilir ve ikram edilir . Bunu yerken ashabına demiştir ki "sizde yiyin şayet cennetten inme bir meyve bulunduğunu söyleseydim işte budur derdim. Çünkü cennetin meyveleri çekirdeksizdir. Onu yiyen bazı hastalıklara karşı korunur örneğin basuru keser, ağız kokusunu giderir, saçı uzatır, Felci önler ilaç olarak ta bedendeki fazlalıkları dışarı atılması konusun da ondan yararlanılmıştır."İfadelerine yer verdi.( İbni Kesir ) cüz 30 sure 95 cilt 15 sahife 8514
"BAYRAMLARDA İNCİR İKRAM EDİLSİN."
Çetin, İncirle ilgili olarak yeni tür çalışmalara imza atılması noktasına işaret ederken Ramazan ayı dolayısıyla İftarların incirle açılması, suni şeker yerine konuklara incir ikram edilmesini isterken sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu kadar faydaları olan bir meyvemiz var ancak biz bunun tam farkında değiliz; neden bunun üzerinde de şöyle bir düşünürsek ne kadar haklı olduğumuzu hep beraber göreceğiz. Her yıl 30 gün ramazan orucu tutulur. Ramazan hazırlıkları yapılırken ne yazık ki yerli malımız olan incirimiz oruç açıcı olarak yani iftarlık olarak reyonlar da pek görülmemekte önümüz de şeker bayramı dediğimiz Ramazan bayramı geliyor bilindiği üzere bu bayramda genel olarak bizleri ziyarete gelen dostlarımıza suni şeker ikram ederiz neden bu ikram tabağının bir kenarın da kuru yada yaş incir yer almaz? sen yemezsen o yemezse peki bu incir ve zeytini kim yer hem de tabi ve insan sağlığı ile dopdolu olan bu meyveleri. Artık bunların yeme ve ikram etme unsurlarının içinde yer almalarının zamanı geldi ve hatta geçiyor."