1 Eylül Dünya Barış Günü Açıklaması

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı Av.Osman Süzen, '1 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Dernek binasında yapılan açıklamaya Barış ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Mehmet Varol, dernek üyeleri ve bazı platform üyeleri katıldı. Açıklamasında; yıllardır beklenen kalıcı barışın sağlanamadığını dile getiren Başkan Süzen:"Bu gün 1 Eylül Dünya Barış Günü. 1 Eylül günün Birleşmiş Milletlerce Dünya Barış Günü ilan edilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. İnsanlığın yaşadığı trajedileri bir daha yaşamaması için Barış günü ilan edilen bu günü coşkuyla, geleceğe ilişkin umutla kutlamak isterdik. Ancak aradan
geçen bunca yıla rağmen ne dünyada ne de ülkemizde kalıcı ve adalete dayalı bir barış sağlanabilmiş değildir. Sadece son üç ay içinde ülkemizde şiddet ve çatışmalarda ölen insan sayısı endişe verici boyutlara ulaştı. Irak'ta, Afganistan'da, Filistin'de, Pakistan'da, Hindistan'da, Afrika ve Güney Amerika' kıtasının birçok bölgesinde iç çatışmalar ve savaşlar devam etmekte. Her yıl on binlerce insan yaşamını yitirmekte" dedi.
Süzen, açıklamasına şöyle devam etti:"Savaşın faturası sadece yaşamlarını yitirenlerle kalmamakta, geriye yine onbinlerce insanın sakat kalmasına, milyonlarca insanın yerini yurdunu terk ederek mülteci konumuna düşmesine, bir çok kadın ve çocuğun tecavüze uğramasına, birçok insanın guantunama benzeri cezaevlerinde işkenceye uğramasına neden olmaktadır. Başta Ortadoğu Asya ve Afrika olmak üzere önemli bir bölümünde hem dünyada, hem de ülkemizde çeşitli biçimleri ile çatışma ve savaşlar devam etmektedir.
Biz insan hakları savunucuları şiddete ve silaha dayalı vahşi politikaları kabul etmiyoruz. Dünya halklarına terörle mücadele söylemi adı altında dayatılan yeni sömürü sistemini ve bu sistemin sonucu uygulanan şiddet, baskı ve saldırıları kınıyoruz. Amerika'nın Irak'ta yürüttüğü savaş ve işgal olmak üzere tüm dünyadaki saldırı ve savaşların biran önce durdurulmasını talep ediyoruz."
26 yıllık çatışma döneminin ülkede yarattığı tahribatlardan ders çıkartılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Süzen:"İnsan hakları derneği olarak her türlü şiddet ve saldırının karşında olduğumuzu ifade eder, 1 Eylül'ün uzun yıllardır barışa ihtiyaç duyan bu topraklarda yeni bir barış sürecinin başlangıcı olmasını dileriz" diyerek, açıklamasını tamamladı.