Bomba yüklü aracı 155 ihbarı yakalatmış

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün Ergani ilçesinde yakaladığı bomba yüklü aracın, 155 polis ihbar hattını arayan duyarlı bir vatandaş sayesinde ele geç

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün Ergani ilçesinde yakaladığı bomba yüklü aracın, 155 polis ihbar hattını arayan duyarlı bir vatandaş sayesinde ele geçirildiği ortaya çıktı. Uzaktan kumanda ve canlı bomba şeklinde iki ayrı düzeneğe sahip bombanın terör örgütü PKK tarafından kırsalda hazırlandığı belirtildi. 64 kilogram ağırlığındaki plastik patlayıcının Diyarbakır ve çevre illerdeki eylemlerde kullanılmak üzere hazırlandığı belirtildi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bombayla birlikte yakalanan 'Dr. Orhan' kod adlı örgüt üyesinin 6 yıldır dağda olduğu, PKK'nın Kuzey Irak'taki Kandil kampında bombalama, sabotaj ve suikast eğitimi aldığı belirlendi. Yakalanan bombacının, değişik tarihlerde 3 askerin şehit edildiği eylemlere katıldığı öğrenildi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Toros marka bir araç içerisinde yakalanan patlayıcıyla ilgili detaylar netleşmeye başladı. Bombanın sansasyonel eylemlerde kullanılmak üzere uzaktan kumanda ve canlı bomba düzeneği ile hazırlandığı belirtildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, bombalı araçla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Toprak, "Yakalanan kişi ve kendisine yardım yataklık edenin, Diyarbakır ve çevre illerde sansasyonel nitelikte bombalama eylemi gerçekleştirme hazırlığında iken patlatılmaya hazır bomba yüklü araçla birlikte ele geçirildi." diye konuştu.

Toprak, yakalanan kişilerle birlikte 1 adet sahte kimlik, 1 adet sahte sürücü belgesi, 2 adet elektrikli kapsül, LGP tüpü içerisine yerleştirilmiş plastik patlayıcı, araç içerisinde bombayı patlatmaya hazır ayrı bir basma butonu düzeneği ile 3 bin 125 TL ve örgütsel doküman ele geçirildiğini dile getirdi.

VATANDAŞIN İHBARI FACİAYI ÖNLEDİ

Vali Toprak, bombalı aracın yakalanmasıyla ilgili duyarlı bir vatandaşın 155'e yaptığı ihbarla ortaya çıktığını dile getirerek, duyarlı vatandaşa teşekkür etti. 155'e yapılan ihbarların ciddiyetle değerlendirildiğini kaydeden Toprak, bombacının asıl hedefinin askeri birlikler olduğunu söyledi. Teröristlerin hedefinin şu ya da bu kurum olarak açıklanamayacağını anlatan Toprak, teröristlerin amaçlarının Diyarbakır ve ilçelerinde ses getirici eylem yapmak olduğunu kaydetti.

BOMBACININ KATILDIĞI EYLEMLER

Vali Toprak, örgütün Kuzey Irak'taki kamplarında bombalama, sabotaj ve suikast eylemleri için eğitim alan kişinin katıldığı eylemleri şöyle sıraladı:

"22.08.2018 günü Diyarbakır Lice ilçesi Hedik köyü bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarının güvenlik güçlerine karşı bombalı ve silahlı saldırı eylemi.

19.11.2008 tarihinde Lice kayacık jandarma karakoluna yapılan ve 2 askerin şehit olduğu 5 askerin yaralandığı saldırıya katılan 3 örgüt mensubunun ölü olarak ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırı eylemi.

2010 Mayıs ayı içerisinde Bingöl'ün Genç ilçesi kırsalında askeri birliğe bombalı saldırı eylemi. Haziran 2010 Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bağdere Jandarma Karakol Komutanlığı'na yapılan ve bir askerin şehit olduğu, 4 asker ile 3 vatandaşın yaralandığı saldırıya katılan 5 örgüt mensubunun ise ölü olarak ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırı eylemi."

TERÖR ÖRGÜTÜ BOMBA YÜKLEDİĞİ ARACI İKİ YIL ALMIŞ

Terör örgütü PKK'nın bomba yüklediği Toros marka aracı iki yıl önce satın aldığı ortaya çıktı. Örgütün Elazığ plakalı aracı 2008 yılında aldığı ve o tarihten itibaren kullandığı ortaya çıktı. Güvenlik güçlerinin iki yıldır takip ettiği aracın genellikle Bingöl-Elazığ arasında kullanıldığı belirlendi. Aracın 4 ay önce Elazığ'ın Maden ilçesi kırsalında kaybolduğu ve uzun süredir içine bomba monte edildiği kaydedildi.

BOMBA 5 KATLI BİNAYI YERLE BİR EDECEK GÜÇTE

Arabanın LPG tankını yerleştirilen el yapımı bombanın 5 katlı binayı yerle bir edecek güçte olduğu kaydedildi. Dağda hazırlanan bombanın fitil ve ateşleme tertibatının fabrikasyon olduğu, destekleme kısmının ise C–4 plastik patlayıcı ile desteklendiği ortaya çıktı. Bombanın gövdesinin ise gübre, mazot ve eritilen maddelerle yapıldığı ortaya çıktı.

Bombanın detaylı analizi devam ediyor.