'Süleyman Demirel'den ne eksiğimiz var'

Babakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde silahlı kuvvetler görevini bırakıp sivil halkı yönetmeye kalkmaz” dedi.

'Süleyman Demirel'den ne eksiğimiz var'
Karabük’te Gözde Çay Bahçesi’nde konuşan Arınç, “Son günlerde Yüksek Askeri Şura toplantısı ile ilgili çok tartışma oldu” dedi, şöyle devam etti: “Şimdi ağızlarından sakız gibi ‘teamül’ sözcüğünü düşürmeyen siyasetçilere hitap ediyorum. Ey siyasetçi, sen arkanı halka mı dayıyorsun yoksa halktan ümidini kestin de hala başka bir yerlerden mi medet bekliyorsun, karar ver artık. Kemal Bey diyor ki ‘Teamüller var, askerin işine fazla karışmayın.’ Beyefendinin, sivil-asker ayrımı konusunda henüz kafasında bir netlik yok. Zaman zaman 12 Eylül’ü kötülüyor. En son 27 Nisan muhtırasını kötülemeye başladı, ama YAŞ’ta canını sıkan bazı şeylerin olduğunu farkına vardı. ‘Askerin böyle dikine gitmeyin, teamüller var’ diyor. Kemal Bey, ‘teamül’ dediğin şey yazılı hukukun olmadığı yerde konuşulur. Önce hukuk ve kanun var.”

DEMİREL DE YAPMIŞ

“Bugüne kadar bunlar noterlik yapmışlar, imzala, imzalayayım, baş üstüne” diyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti: “Ben size başka bir teamülden bahsedeyim. 20-30 yıl evvel Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesi Meclis’e geldiği zaman konuşmaya gerek duymazlardı. Bütün milletvekilleri ayağa kalkar, alkışlarla ‘kabul edildi’ diye karar verirlerdi. Geçti o günler. Türkiye, yeni bir Türkiye. Benim şerefli ordumun mensubunun bir tek görevi var, yurt savunması, bağımsızlığımızın teminatı. Düşmanla çarpışacak ve güvenliğimi sağlayacak. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde silahlı kuvvetler görevini bırakıp sivil halkı yönetmeye kalkmaz. Kalkarsa ‘görevine bak’ derler. Türkiye’de de bu oluyor, bundan sonra da bu olacak. 1982 Anayasası, 17 kez değiştirildi. Şimdi biz değiştirmeye kalktığımızda niçin ayağa kalkıyorlar? YAŞ meselesinde, Devlet Bey de askere savaş açmaktan bahsediliyor. Yazık ne kadar yanlış bir kelime. Bu Anayasa bile ‘Silahlı kuvvetlerin komuta kademesinde atamalar konusun- da tam yetkili hükümettir’ diyor. Kimin G.Kurmay Başkanı olacağına, kimin kuvvet komutanı olacağına hükümetin onayı olmadan karar vermek mümkün değil, doğru da değil. Bizim ne eksiğimiz var Demirel’den? Onun zamanın-da 2 kuvvet komutanı emekliye sevk edilip sırada bile olmayan birisi getirildi. Sayın Bahçeli ve Kemal Bey bunları söylemiyor. Sadece bir isimde ihtilaf kalmışsa, ‘Hükümeti bırak canım askerin değini yap’ anlamına gelebilecek bir cümleyi siyasetçi nasıl kullanabilir?”