Balyoz'da 'yakalama' kararı kaldırıldı

'Balyoz Harekât Planı' davası kapsamında 101 emekli asker ve muvazzaf hakkında çıkarılan 'yakalama kararlarına' yapılan itirazlar kabul edildi.

'Balyoz Harekât Planı' davası kapsamında 101 emekli asker ve muvazzaf hakkında çıkarılan 'yakalama kararlarına' yapılan itirazlar kabul edildi.

ERTAN KILIÇ

İSTANBUL - 1. Ordu Komutanlığı’nda hazırlandığı ve cami bombalamak, askeri jet düşürmek gibi eylemlerle Türkiye’nin kaosa sürüklenerek hükümetin düşürülmesinin öngörüldüğü öne sürülen ‘Balyoz planı’ soruşturması 19 Temmuz’da tamamlanmış ve savcılık iddianameyi mahkemeye sunmuştu. 10. Ağır Ceza Mahkemesi de incelemesinin ardından 23 Temmuz iddianameyi kabul ederek 196 emekli ve muvazzaf asker hakkında dava açmıştı. Mahkeme haklarında dava açılan bu askerlerden 102’si hakkında ‘yakalama kararı’ çıkarmıştı. Bu karar daha sonra kolluk kuvvetlerine gönderilmiş ve süreç başlamıştı. Ancak bu arada 102 asker de karar çıktıktan sonra avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurarak, ‘yakalama kararı’na itiraz etmişti. Süreç devam ederken eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan Bodrum’dan geldiği İstanbul’da, emekli Albay Ahmet Şentürk de Afyon’da bu karar uyarınca gözaltına alınmıştı. Doğan hastanede tedavi altına alınırken, Şentürk geçen hafta tutuklanmıştı.

Bu arada ‘yakalama kararı’ listesinde isimleri bulunan 11 üst düzey askerin adının Yükşek Askeri Şûra’da (YAŞ) terfi listesinde olması nedeniyle ‘yakalama kararı’na yapılan itirazlarda ne tür sonuç çıkacağı merakla beklenmeye başladı. Ancak aynı sırada 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti için ‘tarafsızlığını yitirdiği’ gerekçesiyle ‘reddi hâkim’ taleplerinde de bulunulmuştu. Önce bu konuda karar verilmesi gerektiği için ‘yakalama kararları’na yapılan itirazlara yönelik üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı gecikti.
Ancak dün ‘reddi hâkim’ talepleriyle ilgili süreç nihai olarak ‘ret’ kararıyla son bulduktan sonra, dosyalar 11. Ağır Ceza Mahkemesi savcısının önüne geldi. Savcı, itirazların reddini istedi. 11. Ağır Ceza, 101 kişi hakkındaki yakalama kararını kaldırdı, tutuklanan Şentürk hakkındaki ‘yakalama’nın ise konusuz kaldığını belirterek, karar almadı.

‘Balyoz’ 20 Ocak’ta Taraf gazetesinin haberiyle gündeme geldi. İlk ‘operasyon’ 22 Şubat’ta yapıldı. İddianamenin hazırlandığı 19 Temmuz’a kadar birçok asker gözaltına alındı, tutuklandı ve sonra tahliye edildi. İddianame hazırlandığında ise tutuklu kimse kalmamıştı. İddianamede 196 şüpheli yer aldı. Birinci sırada emekli Orgeneral Çetin Doğan, ikinci sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, üçüncü sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına var. Davanın sanıklarından 11 general ve amiral, YAŞ toplantısında terfi edemedi.