UMRE TARTIŞMASI

Referandumda umreye gitmeyinAk Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, iddiaya göre, son Merkez Ka...


Referandumda umreye gitmeyin
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, iddiaya göre, son Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında (MKYK) "Ramazan umresi için 80 bin kişi başvurdu. Büyük bölümü 'evet' oyu verecek kitleden. Bayramı Mekke'de geçirecekleri için referandumda oy vermezler" diyerek bu durumun referandum kampanyasını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Bu uyarı üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Ak Partili teşkilatlara ve belediye meclis üyelerine ramazan umresi programlarına dahil olmamaları uyarısı yapılmasını istediği, il teşkilatına gönderilen genelgede de "yurtdışına çıkışların 12 Eylül'e kadar kaldırıldığı" ifadesinin yer aldığı öne sürülmüştü. Türkiye genelinde 2 bin 949 belediye bulunuyor. Bunlardan 1505'i Ak Partili. Ayrıca 33 bin 777 belediye meclis üyeliğinin toplam 14 bin 772'si de Ak Partili. Türkiye'de 3 bin 284 il genel meclis üyesinin de 1892'si Ak Partili. Ak Parti'nin Türkiye genelinde büyükşehir il, ilçe, belde olarak toplam 3 bine yakın teşkilatı bulunuyor. Her teşkilatta ortalama 20 kişinin görev yaptiği kabul edilirse, yaklaşık 60 bin kişi teşkilatlarda bulunuyor.

 

Onlar oyları daha üstün görüyorlar
Üsküdar Müftüsü iken emekli olan ve CHP PM üyeliğine seçilen İhsan Özkes, referandumda evet oyları azalacak kaygısıyla kendi seçmenlerine "ramazanda umreye gitmeyin, başka dönemde umre yapın" önerisinde bulunan AK parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek'i 3 hadisle eleştirdi.
Özkes, "İpek, Hz. Peygamber'in 3 hadisini görmezden geliyor. Oyları, ramazan umresinin sevabından üstün görüyor." diye konuştu.
Özkes, Milliyet'in sorusu üzerine, İpek'in Ak Parti MKYK toplantısında, dile getirdiği iddia edilen görüşleri hakkında şöyle konuştu:
"Bu sözler yenilir yutulur cinsten değil. Dini açıdan baktığımız zaman çok ciddi bir olaydır bu. Çünkü sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed diyor ki 'Ramazanda umre yapmak sevap yönünden hac yapmaya eşittir'.
Yine buyuruyor ki, 'Ramazanda umre yapınız, çünkü Ramazanda umre yapmak sevap açısından hacca eşittir'. 3. hadiste de 'Ramazanda umre yapmak benimle hac yapmak gibidir' diyor. "