Pide Fiyatları Açıklandı

Türkiye Fırıncılar Odası Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında pidenin kilogramının 3,5 TL'den fazla olmayacağını söyledi.

Pide Fiyatları Açıklandı
Sakarya Fırıncılar Odası Binasında bir basın toplantısı düzenleyen Fırıncılar Federasyonu Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Yaklaşık 15 gün önce ülke genelinde yaklaşan Ramazan ayında pidenin kilogram fiyatının 3.5 TL'den fazla olmayacağını, buna paralel olarak ekmek fiyatlarında da Ramazan ayı içerisinde bir değişiklik olmayacağını, bu fiyatların da 2008 yılında uygulanan fiyatlarla aynı olduğunu ifade etmiştik. Bunun gerçekleşmesi için odalarımızın esnaf odaları birliğine, ilgili kuruluşa fiyat
talebinde bulunurken bunu göz önüne almaları için genelge yaptığımızı ifade etmiştik. Önümüzdeki hafta Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan ayında bu genelge doğrultusunda tüm illerimizde 2008 yılındaki pide ve ekmek fiyatları uygulanacaktır" dedi.
Balcı, İstanbul Fırıncılar Odası dışında fırıncı ve oda üyelerinden zam talebi gelmediğini ifade ederek, "Genelgemiz doğrultusunda oda başkanlarımız, oda yönetim kurulu üyelerimiz ve fırıncı esnaflarımız bu doğrultuda hareket ederek 2008 fiyatları üzerinde bir fiyat talebinde bulunmamışlardır. Yani ülke geneline baktığımızda azami olarak pide fiyatlarının 3,5 TL olduğunu ekmek fiyatlarının da 2,5 TL dan fazla olmadığını görmekteyiz. İstanbul Fırıncılar Odası 350 gram pidenin 1,5 TL'den satılmasını talep
etti. Ancak bu talepleri kabul edilmedi. İstanbul'da 400 gram pide 1,5 TL'den satılacak. 2008 yılındaki fiyat İstanbul'da geçerli olacaktır. İstanbul halkı da her zaman ifade ettiğimiz gibi zamlı pide yeme fırsatı bulmayacaktır. Buradan ben İstanbul'da faaliyet gösteren fırıncı esnaflarımıza, ülkemizin her bir köşesinde faaliyet gösteren fırıncı esnafımıza, bu duyarlılığından dolayı oda yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Maliyetlerde artış olmasına rağmen ekmek fiyatlarında Ramazan ayında bir artışın gündeme gelmeyeceğini belirten Balcı konuşmasına şöyle devam etti:
"Mutlaka maliyetlerde değişiklik vardır. Bu maliyeti esnafımızı bu sene de sineye çekmiştir. Buradaki artış maliyetlerdeki diğer artışlar Ramazan ayından sonra ekmek fiyatlarında bir değişikliği gündeme getirecektir. Sizler de takdir edersiniz ki 2008 yılındaki fiyatla 2010 yılını tamamlamak bir hayli güç olacaktır. Son günlerde un fiyatlarındaki 3-4 TL'lik artış, çalışanlarımıza vermemiz gereken fiyat artışı, diğer girdilerimizdeki artıştan dolayı bir maliyet değişikliği bir fiyat değişikliği kaçınılmaz
gibi gözüküyor. Ama federasyonumuz bugün olduğu gibi yarın da bunun az seviyede olması için ne gerekiyorsa o çalışmayı ilgili kurumlarla Tarım Bakanlığımızla diğer kurumlarla meslektaşlarımızla geçmişte olduğu gibi yine yapacaktır. Bunun da yüzde 10-15 üzerinde olmaması için ne gerekiyorsa gerçekleşecektir. Bir fiyat değişikliği gündeme gelecektir. 2008 yılından bugüne kadar ekmek fiyatları ülkemizde 2,5 TL üzerinde seyretmiştir. 2,5 TL üzerine çıkmamıştır. 2008 fiyatıdır bu. Bu çerçevede maliyetteki
artışlardan dolayı Ramazan ayından sonra ekmekte bir fiyat değişikliği gündeme gelecektir. Fakat bunun da en az seviyede olması için gerek federasyonumuz gerek ilgili kuruluşlar üzerine düşen vazifeyi geçmişte olduğu gibi bugünde de yapacaktır."
Balcı, Ankara'da 300 gram pidenin 1 TL, 450 gram pidenin 1,5 TL, gramının 3,33 kuruş olduğunu kaydetti. İzmir'de pidenin kilogramının 3 TL olduğunu ifade eden Balcı, İstanbul Fırıncılar Odası'nın 400 gram pide için 1,5 TL fiyat belirlediğini söyledi.