'Mali Kural ekimde Meclis'e gelmeyebilir'

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre, Şimşek, Türkiye'nin bütçe açıklarının kısılması ve borçlarının az...


Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre, Şimşek, Türkiye'nin bütçe açıklarının kısılması ve borçlarının azaltılmasını hedefleyen mali kuralın yararlı olduğunu ancak hükümet uygulamasının zaten hedeflerle uyumlu olması ve borçlarda bu yıl için düşünülen hedefin erişilebilir olması nedeniyle mali kuralın zorunlu olmadığını dile getirdi.
Helsinki'de işadamlarının da katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Şimşek, "Mali kredibilitemizi güçlendirmek bizim için çok önemli. Mali Kural taahhüdümüzden vazgeçmedik, taahhüdümüz duruyor. Bir süre sonra yeniden ele alınacağını umuyorum" dedi.

Adı konulmamış kural var
Şimşek, Mali Kural'ın ekimde kabul edilip edilmemesinin büyük fark yaratmayacağı yolunda önceki gün Helsinki'de yaptığı bu açıklamanın ardından, dün de bu açıklamanın Mali Kural'ın ekimde yasalaşmayacağı anlamına gelmediğini ve bu konuda tarih vermenin mümkün olmadığını söyledi. Şimşek, Mali Kural'ın yasalaşmasının TBMM'nin kararı olacağını kaydetti.
Şimşek dün Helsinki'de yaptığı açıklamada, "Biz zaten adı konmamış bir Mali Kural uyguluyoruz. Mali Kural'ın  ekimde Meclis'te kabul edilip edilmemesi büyük bir fark yaratmayacak" demişti. Şimşek yaptığı açıklamada, "2011 bütçesi Orta Vadeli Plan'a göre sunulacak, bu da Mali Kural uygulansaydı paralellik taşırdı. Zaten üstü örtülü de olsa Mali Kuralı uyguluyoruz" dedi.
Mali kural yasasının TBMM'de kabul edildikten sonra 2011 yılında uygulamaya girmesi bekleniyor. Şimşek, bu yıl bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 4.9'u oranına indirme planlarında beklenenden daha hızlı ilerlediklerini belirterek, "2010'da şimdiye kadarki performansımız, hedeflediğimizden daha iyi" dedi.
Finlandiya temaslarının ardından Türkiye'ye dönen Şimşek, "Biz Mali Kural ekimde geçmeyecek demedik" dedi. Atatürk Havalimanı'nda bir açıklama yapan Şimşek, "Ekimde uygun görülür, geçerse tabii ki bu bir seçenek. Reuters'in yansıttığı gibi bir açıklamamız olmadı. Onların kendi yorumu. Mali Kural ekimde geçmeyecek demedik. Ne zaman yasalaşacağı Meclis'in takdirinde. Zamanlaması konusunda size tarih veremeyiz dedim" dedi. 

 

Mali Kural nedir?
Mali Kural ile bütçe dengesinin GSYİH'nın yüzde 1'i oranında açık verilmesi, büyümenin yüzde 5 olması öngörülüyor. Kuralla genel yönetim açığının GSYİH'ya oranı, önceki yıl genel bütçe açığının GSYİH'ya oranına belirlenen genel yönetim açık uyarlamasının eklenmesiyle hesaplanan tavanı aşamayacak.

 

Dışsal şoklara karşı kırılganlık artabilir
Fatih Keresteci / HSBC Stratejisti
"Haziran-temmuz aylarında Meclis'ten geçmesi beklenen ancak Meclis'in tatile girmesi ile birlikte ekime ertelenen Mali kural uygulamasının daha da ertelenebileceği açısından önemli bir sinyal. Hükümetin şu an mali disipline bağlılığı nedeniyle açıklamanın mali piyasalar üzerinde önemli bir yansıması olmayabilir zira Bakan Şimşek'in de vurguladığı şekilde şu an "... adı konmamış bir mali kural" uygulanıyor. Ancak, Türkiye'nin uzun bir süre daha önemli bir çapadan yoksun olması not edilmesi gereken bir unsur. Ayrıca, seçim ekonomisi uygulanabileceği endişeleri de oluşabilir.

 

Bu durumun etkisi orta vadede nötr olur
Özgür Yurtdaşseven / Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı:
"Türk varlıklarının değerlemesi açısından bütçe disiplinin sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Söz konusu disiplinin bir çerçeve ile sınırlarının belirlenmesi için mali kural önemsediğimiz bir faktördü. 2010'dan bu yana takip ettiğimiz bütçe disiplininde yıllık hedeflerden sapmaya yol açabilecek (bu süreçte özellikle seçim öncesi harcamalar risk potansiyeline sahip) bir bozulma yaşanmadığı takdirde Türk varlıklarına yönelik ilgide önemli bir değişim yaşanmayacağını öngörüyoruz. Söz konusu gelişmenin orta vade açısından etkisinin nötr olduğunu düşünüyoruz."