Tekin yönetime Erdem disipline

CHP'de, Mayıs ayında yapılan kurultay sonrasında başlayan Gürsel Tekin krizi dün çözüldü. Genel Başkan Ke...


CHP'de, Mayıs ayında yapılan kurultay sonrasında başlayan Gürsel Tekin krizi dün çözüldü. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav ile Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde kritik görüşme yaparak, ikinci aday çıkmasını engelledi. Tekin tek aday olarak girdiği seçimde PM üyelerinden çizik yiyerek MYK üyesi seçildi. Toplantıda sert tartışmalar yaşandı. Tekin'in, Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle Genel Başkan Yardımcısı olması bekleniyor.
Dün sabah 10.00'da başlayacağı duyurulan PM toplantısına Kılıçaroğlu-Sav zirvesi nedeniyle ancak 11.00'de geçildi. Görüşme isteğinin Kılıçdaroğlu'ndan geldiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Tekin'in MYK üyeliğine karşı çıkan Sav'a başka aday çıkması durumunda kendisinin zor durumda kalacağını belirterek, "Başka aday çıkmazsa iyi olur. Tartışmalar daha fazla uzamasın" dedi. Görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu ve Sav toplantıya birlikte girdi.
Kılıçdaroğlu, "Gürsel Tekin'i MYK üyeliği için öneriyorum" dedikten sonra mikrofonu Sav'a verdi. Sav, Kılıçdaroğlu'nun 'başka aday çıkmasın' talebi doğrultusunda konuşma yaparken Tekin'i eleştirdi. Sav şöyle konuştu:
"Partimiz dışa dönük bir mücadele veriyor, bu süreçte iç tartışmalarla enerjimizi kaybetmeyelim. İlk kez vatandaşlar da iktidara geleceğimizi söylüyor. Yapmamız gereken şey partimizi büyüterek iktidara getirmektir. Gürsel Tekin arkadaşımız bugüne kadar yapmış olduğu hasarları tekrarlanmasın, daha dikkatli olsun. Eşbaşkanlık görüntüsü verilmesin, basınla da çok içli dışlı olmasın. Tekin kendisini parti üstü görüyor, Mahmut Duyan'dan özür dilemelidir. Bu salondan Genel Başkanımızı üzmeden çıkalım."

Tekin: Gerginlik olmadı
Tekin, PM toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, herhangi bir gerginliğin söz konusu olmadığını söyledi. Oy veren, vermeyen bütün üyelere teşekkür eden Tekin, "Sav ile aynı katı paylaşıp paylaşmayacağının sorulması üzerine Tekin, "Aynı yuvayı paylaşıp da aynı katı paylaşmamak olur mu" dedi.

 

'Erdem parti suçu işledi'
PM toplantısında, referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in durumu da görüşüldü. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "Erdem parti suçu işlemiştir, cezasız kalmamalı" dedi. PM üyeleri Hikmet Çelik ile Mehmet Süne de önerge vererek Erdem'in bir yıl süreyle partiden ihraç edilmesini istedi. Önergenin oyçokluğuyla kabul edilmesi üzerine Erdem, bir yıl süreyle partiden uzaklaştırılması istemiyle YDK'ya sevk edildi. Erdem ise "Böyle bir karar bekliyordum, şaşırmadım. Hayırlı olsun" demekle yetindi.