Yeni Jetta VW'ye rekor getirecek

Volkswagen'in tamamen yenilediği Jetta modeli, VW Binek Araç'a rekor getirecek. Markanın Türkiye'de gelecek yıl satacağı her üç araçtan biri yeni Jetta olacak

Yeni Jetta VW'ye rekor getirecek
İlk piyasaya çıktığı 1979’dan bugüne kadar yaklaşık 9.6 milyon adet üretilen Volkswagen Jetta, tamamen yenilenen 6. nesliyle 2011 yılının başında Türkiye’de piyasaya sunulacak. Doğuş Otomotiv Volkswagen Binek Araç, yeni Jetta’dan gelecek yıl 15 bin adet satmayı hedeflerken, aynı zamanda toplam satışlarda da rekora imza atmaya hazırlanıyor.

Yeni Jetta, 2018’de dünyanın bir numarası olmayı gözüne kestiren Volkswagen’in en önem verdği pazarlardan birinde, yani ABD’de tanıtıldı. Almanya’da geliştirilen, ancak Meksika’da üretilecek yeni Jetta’nın yüzde 60’ı Amerika’da satılacak. Kalanıysa Avrupa ve Rusya’da. Tam rakam telaffuz edilmese de yılda 400 bin adet civarında üretileceği söyleniyor.

2011’de rekor gelecek

Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, yeni Jetta’nın Türkiye’deki satış hedefininse 2011 yılı için 15 bin adet olduğunu belirtiyor. 2011 yılının ocak ayı sonunda ithal edilmeye başlanacak yeni Jetta’nın, filo pazarında da ilgi göreceğine inandıklarını söyleyen Uygun, “Gelecek yıl toplam satışlarımızın 45 bin adet olmasını planlıyoruz. 15 binini yeni Jetta oluşturacak. Ayrıca yenilenecek Passat, yeni Touran, Polo GTI da buna destek olacak” diyor.

Başta yeni Jetta olmak üzere gelecek yıl pazara sunacakları yeni modellerle 45 bin otomobil satmayı hedefleyen Doğuş Otomotiv Volkswagen Binek Araç, yüzde 10.7 pazar payı elde ederek binek otoda ilk üç marka arasına girmek için çalışacak. Firma, böylece Türkiye’de 2000 yılında eriştiği 40 bin adetlik otomobil satışını da geçerek rekora imza atmış olacak.

Vedat Uygun VW’nin 2008’de açıkladığı “2018 Stratejisi” çerçevesinde dünyanın bir numaralı üreticisi olmayı hedeflediğini kaydederken, Türkiye’nin de bu strateji doğrultusunda büyümeye odaklandığını vurguladı. Türkiye’deki VW satışlarının hızla yükseldiğini, geçen yıl 27 bin araç satarken, bu yıl 37 bin adede ve yüzde 8.8 pazar payına ulaşacaklarını hatırlatan Uygun, 2011’deyse 45 bin araç satarak yüzde 10 pazar payına çıkmayı amaçladıklarını sözlerine ekliyor.

Türkiye Jetta için önemli

ABD ve Rusya’nın ardından Jetta’nın en önemli pazarlarından birinin Türkiye olduğunu kaydeden VW Binek Araç Genel Müdürü Uygun, “Türkiye bir sedan otomobil pazarı. Dolayısıyla Jetta’nın iyi bir konumu var” ifadesini kullanıyor.
Yeni Jetta’nın tanıtımı amacıyla Avrupa’da kullanılacak reklam filminin belirlenebilmesi için dört ülkenin davet edildiğini kaydeden Uygun, bu ülkelerin Fransa, Belçika, Polonya ve Türkiye olduğunu belirtti. Uygun, “Şayet bizim reklam çalışmalarımız beğenilirse, Jetta’nın Avrupa için hazırlanacak tüm reklam filmleri Türkiye’de gerçekleştirilecek. Sonuçlar ise eylül ayında belli olacak” dedi. Volkswagen için Türkiye’de hazırlanan bazı reklam çalışmaları, Avrupa’da ödül almıştı.
VW AG’nin geçtiğimiz günlerde Avrupa ülkeleri için yaptığı toplantıda Türkiye’yi pazarlama ve satış çalışmalarında örnek ülke olarak gösterdiğini de hatırlatan Uygun, “Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya gibi toplam 10 ülkenin katıldığı bu toplantıda Türkiye’de elde edilen satış başarısının süreçleri aktarıldı. Türkiye Jetta segmenti satışlarında Avrupa’nın örnek ülkesi olarak gösterildi” diye konuştu.

Fuara dört yeni model birden...

İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde 29 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 13.Uluslararası Otomobil Fuarı Auto Show’da dört yeni model sergileyeceklerini söyleyen VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, yeni Jetta’nın bunlardan biri olacağını söyledi.

Fuarda Polo GTI’ın yanı sıra tamamen yenilenen Touran ve yenilenecek Passat’ı da sergileyeceklerini kaydeden Uygun, “Polo GTI biraz gecikmekle birlikte kasım ayından itibaren satışa sunulacak. Yeni Touran da aynı zamanlarda Türkiye pazarına çıkacak. Yenilenecek Passat ise 2011’in ilk çeyreğinde satışta olacak” dedi. Halen satışı devam eden güncel Jetta’nın hala yoğun ilgi gördüğünü de söyleyen Uygun, “Özellikle TSI ve 1.6 dizel motorlarda sıkışıklık yaşanıyor. 1.6 lt dizel ve otomatik bulunmasında bazen sorunlar çıkabiliyor” diye konuştu.

Boyutları eskisine göre daha büyüdü

ABD’de 16 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulan yeni VW Jetta, eskisine göre artan boyutları ve iç hacmiyle dikkat çekiyor. Tasarımı güncel VW modellerine uyan yeni Jetta, daha sportif çizgileriyle dikkat çekiyor. Aracın iç mekanında göze çarpan en belirgin özellikse, boyut artışları sayesinde arka koltuklarda ortaya çıkan ekstra diz mesafesi. Araç, böylece geniş bir iç mekan sunuyor.

Türkiye’ye ilk etapta VW’nin yeni 1.2 lt TSI (105 HP) benzinli ve 1.6 TDI (105 HP) dizel motor seçenekleriyle getirilecek olan yeni Jetta’nın 1.4 lt TSI (122 HP) seçeneğiyse yılın ortalarına doğru satılmaya başlanacak. Aracın 1.2 lt motorlusu 6 ileri manuel, 1.6 lt dizeliyse hem manuel hem de DSG vites seçenekleriyle satışta olacak. 1.4 lt’de de her iki şanzıman seçeneğini olacağı belirtiliyor.

Milliyet