Iğsız'a 3 gün süre

Genelkurmay Başkanlığı 1'inci Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nce hazırlandığı ve dönemin Genelkurmay 2'nci Başkan...

Genelkurmay Başkanlığı 1'inci Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nce hazırlandığı ve dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın imzasını taşıdığı öne sürülen "İnternet Andıcı"na ilişkin soruşturma kapsamında 1'i sivil memur, 18'i subay, toplam 19 kişi ifadeye çağrıldı. Şüpheliler arasında Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) Kara Kuvveteleri Komutanlığı'na atanması beklenen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız ile Balyoz davası sanıklarından hakkında yakalama emri bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu dikkat çekti. İkinci Ergenekon davasında tutuklu sanık olan bilişim uzmanı emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım'ın kurduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin beş aydır yürütülen soruşturmada Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla Kocaeli, Ankara ve İskenderun'da arama yapıldı.

ZORLA GETİRME
Bu adreslerde bulunan bilgisayarların hard disklerine el konuldu. İfadeye çağrılan aralarında Iğsız'ın da bulunduğu 19 kişi hakkında savcı Öz "2- 3 gün içinde gelmelerini bekliyoruz" dedi. Bu kişiler 3 gün içinde mazeret bildirmeden adliyeye gelmezse haklarında zorla getirilme kararı çıkarılacak. "İnternet andıcı", Kasım 2009'da "İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın orijinalini savcılara gönderen isimsiz subayın ikinci ihbar mektubuyla ortaya çıktı. Mektupta, Genelkurmay'ın "kara propaganda" yapmak ve "hükümeti yıpratmak" için internet siteleri kurup işlettiği ileri sürüldü ve bunların internet adresleri de belirtildi. Nisan 2009 tarihli andıcın, Genelkurmay Başkanlığı 1. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nce hazırlandığı, Hasan Iğsız'ın paraf ederek komutanlığa arz ettiği öne sürülmüştü. Tartışmalar üzerine Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubukçu, 6 Kasım 2009'da, internet sitelerinin Başbakanlığın emriyle kurulduğunu açıkladı. Çubukçu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır. Normal bir işlem, kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılmıştır" dedi. Genelkurmay'a göre sitelerin kurulmasıyla ilgili emir 2000 yılında verildi. Ancak Başbakanlık kaynakları, yaptıkları açıklamada, 2000 ve daha sonraki yıllarda Genelkurmay'a böyle bir emir verildiğine ilişkin belge bulamadıklarını bildirdi.

10 andıç sitesinden 4'ü kapalı
Genelkurmay Başkanlığı 1. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandığı iddia edilen 10 'andıç' sitesinden 4'ü kapatıldı. 4'ü ise bazı arkadaşlık ve chat siteleriyle ilgili arama motorlarına dönüştü. Bu siteler kurulduğu dönemde satın alınmadığı ve kayıt yaptırılmadığı için başka kişiler tarafından kullanılabiliyor. Kamuoyuna "internet andıcı" olarak yansıyan iddia hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, bu kapsamda 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız da ifadeye çağrılmıştı.
Ceyda KARAASLAN / ANKARA

İŞTE O SİTELER
www.irtica.org: Site hala açık. Bazı akademisyenlerin 2003 yılında yazdığı makaleler yer alıyor. Sitede irtica tanımı yapılıyor.
www.ozgurgenc.net: Arkadaşlık ve chat yapılabilen bazı internet sitelerinin adresleri yer alıyor.
www.armenianreality.com: Arkadaşlık ve chat yapılabilen bazı internet sitelerinin adresleri yer alıyor.
www.terorveguvenlik.net: Arkadaşlık ve chat yapılabilen bazı internet sitelerinin adresleri yer alıyor.
www.gurbetciler.info: Arkadaşlık ve chat yapılabilen bazı internet sitelerinin adresleri yer alıyor.
www.aslar.org: Kapatıldı
www.turkatak.gen.tr: Kapatıldı
www.turkses.com: Kullanım dışı
www.pkkgercegi.net: Kapatıldı
www.greekmurderers.net: Kapatıldı

Yarbay Koca'nın villasında arama
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla başlatılan "İnternet Andıcı" soruşturması kapsamında, İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'nda görevli Yarbay Fatih Koca'nın Kocaeli'deki villasında dün gece arama yapıldı. Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki arama sırasında Yarbay Koca da gece uçakla evine getirildi. Kamuoyunda "İnternet andıcı" olarak bilinen soruşturma kapsamında aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın da bulunduğu 19 kişi ifadeye çağrıldı. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım'a yönelik aramalarda ele geçirildiği öne sürülen "hayhay" isimli belge üzerine soruşturma başlatan savcılar, mahkeme kararıyla dün gece Kocaeli'de dört adreste arama yaptı. Arama yapılan yerlerden ikisinin askeri lojmanlar olduğu öğrenildi. Yarbay Fatih Koca'nın villasında yaklaşık 6 saat süren aramada çok sayıda asker site çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Gece 24.00 sularında ise Yarbay Fatih Koca özel uçak ile İskenderun'dan alınarak İzmit'e getirildi. Evde yapılan arama sabah saatlerine kadar devam etti. Geçen yıl İskenderun'a tayini çıkan Koca, 6 askerin şehit edildiği İskenderun Deniz İkmal Destek Komutanlığı'nda İşletme Amiri olarak görev yapıyor.
Abbas ÇAKAR/KOCAELİ

Gazeteci Baransu ve eşini PKK'lı diye dinlemişler
Bir süre önce jandarma tarafından dinlendiği iddiasıyla şikâyette bulunan Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun eşi Esra Baransu'nun telefonunun üç ay boyunca dinlendiği ortaya çıktı. Van İl Jandarma Komutanlığı, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi hakimliğine müracaat ederek, Mehmet Baransu'nun eşi Esra Baransu'ya ait İstanbul Kağıthane'den aldığı telefon numarasını vererek dinlemek için izin aldı. Esra Baransu'nun gerçek ismini mahkemeye sunmayan jandarma, dinleme talebi yazısında ''PKK/Kongra- Gel terör örgütüne yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında "Gever" kod isimli Ali Bor'a ait olan IMEI numarasını dinleyeceğiz'' diye yazdı. Yine Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'nun ismini ve telefon numarasını mahkemeye vermeyen Jandarma, Taraf muhabirinin kullandığı telefon cihazının IMEI numarasını nöbetçi hakime PKK/Kongra- Gel terör örgütüne yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında Serdar kod isimli Şükrü Özkan'a aitmiş gibi dinleme talebinde bulunarak 4 ay dinleme izini aldığı da ortaya çıkmıştı.
AA