Bakan Eroğlu'dan Yerli Helikopter Müjdesi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl Seferihisar Doğanbey'de yanan ormanlık alanı helikopterden inceledi

Bakan Eroğlu'dan Yerli Helikopter Müjdesi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl Seferihisar Doğanbey'de yanan ormanlık alanı helikopterden inceledi. Bakan Eroğlu, incelemenin ardından Kemalpaşa Kara Orman Deposuna gelerek yangın tatbikatını izledi, basına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eroğlu, Savunma Müsteşarlığı'nın yapacağı helikopterlere kendilerinin de başvuracağını söyledi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun izlediği yangın tatbikatına 3 adet arazöz, 3 yangın helikopteri ve 1 yangın helikopteri katıldı. İki farklı bölgede yakılan ateşi söndürmeye çalışan ekiplere havadan destek veren 3 yangın uçağı ve 1 yangın helikopteri yangını kısa sürede söndürdü. Yapılan tatbikatın ardından Kemalpaşalı keçicilerle basına kapalı olarak toplantı yapan Bakan Eroğlu, toplantının ardından Türkiye genelinde Orman Müdürlüklerinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın
toplantısında yerli helikopter müjdesi veren Bakan Eroğlu, Savunma Müsteşarlığı'nın yapacağı yerli helikopterler arasında kendi bakanlıklarının da başvuru yapacağını ifade etti.
Türkiye'nin yüzde 27'sinin ormanlık alan olduğunu belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu; "1985 ve 1990 yılları arasında yangın başına 10 hektarlık alan kül olurdu. Ancak 2009 yılında yangın başına yanan alan 1985 ve 1990 yılına oranla 4'te 1 azalmış durumda. Bunun sebebi hızlı müdahalelerdir" dedi.
Türkiye'de 21,4 milyon hektarlık ormanlık alan olduğunu söyleyen Eroğlu; şöyle konuştu: "Baraj ve küçük havuzlar yaptırdık. Böylece yangın helikopterlerimiz ve uçaklarımız suyu daha hızlı doldurup yangın yerine ulaşıyor. Ortalama 15 dakikada yanan bölgeye müdahale ediyoruz."
SINIR ÖTESİ TİM HAZIR DURUMDA
Dört amfibik uçağın yurt içi ve yurt dışına gidecek durumda hazır beklediklerini belirten Bakan Eroğlu; sözlerine şöyle devam etti:"Bu helikopterlerimiz Gürcistan'dan Suriye'ye, Bosna-Hersek'ten Girit'e kadar gidebiliyor. Sınır ötesi talep doğrultusunda Sınırötesi Orman Timlerimiz gereken bölgeye müdahale ediyor. Geçen yıllarda Yunanistan'da yaşanan yangına gereken desteği verdik. Geçen günlerde Suriye'den talep geldi. Onlara da gerekli yardımı yaptık."
Antalya'da bir Yangın Eğitim Merkezi kuracaklarını ifade eden Eroğlu, Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar'dan gelen herkese eğitim vereceklerini söyledi. Ayrıca 'YARDOP' adı altında bir proje ile yangına dayanıklı bitkileri dikerek ağaçlandırma yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, Antalya'da her yıl yanan bölgeye bunu uyguladıklarını anlattı.
İZMİR GÖZETLENİYOR
İzmir'i 66 gözetleme kulesi ile takip ettiklerini söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "4 helikopter, 4 uçak, 130 mühendis, 771 işçi, 213 memur, 53 arazöz ile yangın alarmına hazır bir durumda ekibimiz mevcuttur. Bugün itibari ile İzmir'de 709 adet yangın çıkmıştır. Bunun sonucunda 722 hektarlık alan yanmıştır. Ekiplerimiz yerinde müdahaleler ile yangını söndürmüşlerdir. Geçe yıl bugün 845 yangın çıkmış ve 1473 hektar alan kül olmuştur" dedi.
Yangın Harekat Merkezi'nde tüm araç, helikopter ve uçakların nerelere kaç kilometre hızla gittiğini görebildiklerini vurgulayan Eroğlu, "Plakası dahil tüm yangın araçlarının nerede ne kadar hızla ne yöne gittiğini görebiliyoruz" diye konuştu.
Toplantının ardından işçilerle yemek yiyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yemeğin ardından Kemalpaşa Kara Orman Deposu'ndan ayrıldı.
(ANL-YK-HO-Y)