Bakan Eroğlu, Aydın Yatırımlarını Değerlendirdi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Çine Barajı'nın çalışmalarına 151 yıl önce 1860 yılında başlandı ve bitirmek bize nasip oldu" dedi.

Bakan Eroğlu, Aydın Yatırımlarını Değerlendirdi
Başbakan Erdoğan'ın yarın açılışını yapacağı İkizdere Barajı'nda incelemelerde bulunan Bakan Eroğlu, Vali Hüseyin Avni Coş'u makamında ziyaret etti. Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Erdoğlu, AK Parti hükümeti döneminde Aydın'da hayata geçirilen ve devam eden yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
"Hükümetimiz zamanında Aydın'da çalışan birimlerimiz destan yazdı" diyen Bakan Eroğlu, Çine Barajı inşaatın Aydın'da yılan hikayesine döndüğünü savunarak, "Çine Barajı'nın çalışmalarına 151 yıl önce 1860 yılında başlandığını Osmanlı Devleti'nin tarihi kayıtlarında görüyoruz. O kayıtlara baktığımızda, iktidar olarak 3 padişah, 59 hükümet geçtiğini görüyoruz. Bizim hükümet olarak en önem verdiğimiz konulardan biri Çine Barajıydı. 10 Ekim 2010 tarihinde saat 10.10'da barajın açılışını yapacağız. Çine Barajı, Çine ve Aydın Ovası'na hayat verecek, sulamaya katkı yapıp, çiftçimizi taşkınlardan koruyacak ve enerji üretecek. Çine Barajı içme suyuna katkı göstermesi için master planları yapıldı. İsale hattının ihalesi yapıldı. Para yönünden sıkıntımız yok" diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Aydın'da yaptığı çalışmalara değinen Bakan Eroğlu, Bakanlığı tarafından Aydın'da tamamlanan ve devam eden yatırımlarla ilgili olarak bilgiler vererek, "Aydın Ovası Sulaması inşaatı ile 18 bin 315 hektar arazinin sulanması sağlandı. Aydın Ovası Sulamas İkmal İnşaatı işi bitirilerek 2 bin 605 hektarlık saha sulamaya açıldı. Sultanhisar sulaması inşaatı ile 7 bin 360 hektar arazinin sulanması sağlandı. Bozdoğan Ovası Birinci Kısım Sulaması ile 41 bin 875 metre ana kanal inşa edilerek, bin 100 hektar arazinin şebekeli olarak sulanması sağlandı. 211. Şube Drenaj İşlerinin tamamlanması ile Söke Ovasındaki 29 bin 135 hektar sahada mevcut drenaj ve tahliye kanallarının rehabilitasyonu yapıldı. Söke Ovası Drenaj İşleri sanat yapıları tamamlanması ile Söke Ovası'ndaki 29 bin 135 hektar sahada mevcut drenaj ve tahliye kanallarının üzerindeki sanat yapılarının yenilenmesi sağlandı. AB Menderes Kabartma Tesisleri Alt Yapı inşaatının tamamlanması ile Bafa Gölü su kotu +2.00'de muhafaza edilerek göldeki balık ve yabani hayatın zarar görmesi engellenmiş ve deniz suyu kontrol altında tutularak tesisin membasındaki arazilerin çoraklaşması önlenmiştir. Kemer Barajı Dolusavak Kapak İnşaatının tamamlanarak baraj gölündeki mevcut suya 62hm küp su ilavesi ile Akçay ve Menderes Havzası'nda ilave 5 bin 69 hektar alanın sulanması ve yıllık 6.98 milyon kilovat saat enerji sağlandı. Karacaören Göleti tamamlanarak Karacaören, Evsekler, Zeytinköy ve Gözkayası köylerinde Bin 77 ailenin 4 bin 3 büyükbaş ve 4bin 977 küçükbaş olmak üzere toplam 8 bin 980 adet hayvanın içme suyu ihtiyaçları temin edildi. Çine Çatak Göleti tamamlanarak 160 hektar arazinin sulanması sağlandı. Büyük Menderes nehri yatak ıslak çalışmaları, DSİ Bölge Müdürlüğü Toplu Makine Çalışması Programında gerçekleştirildi. Bu çalışmalar ile Büyük Menderes nehrindeki taşkınlar önlendi ve sulama döneminde Söke Ovası'na ulaşımı kolaylaştırıldı. İkizdere Barajı ile il merkezi ve 29 yerleşim biriminin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması hedeflenmekte" diye konuştu.
"25 MİLYON FİDAN DİLİLECEK"
Aydın'da tamamlanan ve devam eden ağaçlandırma yatırımlarına da değinen Bakan Eroğlu, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2003-2009 yılları arasında 25 bin 131 hektar alanda çalışma yapıldı. 2009 yılı programı 4 bin 600 hektar olup 5 bin 649 hektar alanda çalışma yapılıp 1 milyon 532 bin adet fidan dikildi. Eylem Planına göre; 2010 yılında 5 bin 100 hektar alanda çalışma yapılması ve yaklaşık 5 milyon 332 bin adet fidan dikilmesi hedeflenmekte. -2008-2012 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde toplam 25 bin 100 hektar alanda çalışma yapılması ve yaklaşık 25 milyon 827 bin adet fidan dikilmesi hedefleniyor. Aydın ili Nazilli ilçesinde 2 adet kent ormanı mevcuttur" ifadelerini kullandı.
Konuşmalarının ardından Bakan Eroğlu'na Vali Coş tarafından Aydın'a özgü ürünlerden oluşan bir sepet hediye edildi.