Macar Besteci Bartok'un başından geçenlerin anlatıldığı 'Görünmeyen' filminin çekimleri İzmir'de başladı

Klasik müzik bestecilerinden Macar Bela Bartok'un, 1936 yılında Türk müziğini araştırmak için geldiği Adana'da başından geçenlerin konu edildiği "Görü

Klasik müzik bestecilerinden Macar Bela Bartok'un, 1936 yılında Türk müziğini araştırmak için geldiği Adana'da başından geçenlerin konu edildiği "Görünmeyen" isimli sinema filminin çekimlerine İzmir'de başlandı. Asya Film'in yapımcısı olduğu filmin büyük kısmı, Seferihisar ilçesi ve köylerinde çekiliyor. Ön tanıtım için Swissotel İzmir'de bir basın toplantısı düzenlendi. Film iki bölüm halinde ekrana aktarılırken birinci bölüm 1936 yılını anlatıyor, ikinci bölüm ise 2010 yılıyla karşılaştırıyor. Senarist ve yönetmenliğini Ali Özgentürk'in üstlendiği filmin başrollerinde Hakan Eratik ve Sezen Aray var. Ünlü Alman oyuncu Udo Kier'in de bulunduğu ekipte Gürgen Öz, Halil Ergün, Ahmet Mekin, Erden Alkan, Elif Yıldız, Muhammet Uzuner, Mustafa Şen ve Ferda Işıl da rol alıyor.

Basın toplantısına, İstanbul Kültür Başkenti 2010 Genel Sekreter Yılmaz Kurt ve Sinema Animasyon Daire Başkanı Yusuf Kaplan da katıldı. İstanbul 2010 Kültür Başkenti desteğiyle çekilen film, 17 Aralık 2010'a vizyona girecek. Fimde Recep'i Eratik, Ebru'yu Aray oynarken Bela Bartok rolünü, Alman Kier canlandırıyor. Ünlü oyuncu Halil Ergün ise önemli bir karakter olan Bartok Celil rolünde. Ahmet Mekin de misafir oyuncu olarak yer alıyor. Ayrıca Sezen Aksu, Kubat ve Şebnem Ferah, filmde şarkı söylüyor.

FİLMİN HİKAYESİ

Recep ve nişanlısı Ebru'nun, Recep'in doğduğu köye yaptıkları yolculuğun hikayesi kısaca şöyle: İki genç yola çıktıklarında tek bildikleri, evlilik kararlarını paylaşacakları ufak bir aile ziyaretine gittikleridir. Birbirlerine duydukları sevgiyle gözlerine "görünmeyen" bütün farklılıkları günyüzüne çıkaracak bu yolculuk, ikisini de biraz tedirgin ederken tarih ve kader, onlara beklediklerinin çok ötesinde bir sürpriz hazırlamıştır. 1936'da Ebru ve Recep'in ailelerinin aynı topraklar üzerinde karşılaştığı, dedelerinin o dönemin önemli bir misafirinin ziyaretine eşlik ettiği ortaya çıkar. O misafir, dönemin en parlak klasik müzik bestecilerinden Bela Bartok'tur. Paris'teki bir davette bir Türk kadınının mırıldandığı ezgiyi işittikten sonra Türk müziğini araştırmak, ezgiler ve türküler derlemek üzere binlerce kilometre katederek Adana'ya gelmiştir. Tek kaygısı sanat olan Bartok'un "görünmeyen" bir amacı olup olmadığını takibe alan devlet, peşine Ebru'nun büyükbabası Erol Soykan'ı takmıştır. Bartok'a, araştırma gezisinde Recep'in büyükbabası Ekrem Kıraç da eşlik etmiştir. Tıpkı Erol gibi Ekrem'in de bu ziyarete eşlik etmenin ötesinde "görünmeyen" bir amacı vardır."