Meü Oda Orkestrası Yeni Sezona Hazır

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Oda Orkestrası, yeni sezonda 6 ayrı konser verecek ve bu konserde seslendirilecek olan 26 eserin yarısının da Türk bestecilerine ait olduğu kaydedildi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Oda Orkestrası, yeni sezonda 6 ayrı konser verecek ve bu konserde seslendirilecek olan 26 eserin yarısının da Türk bestecilerine ait olduğu kaydedildi. Orkestra ilk konseriniyse geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı anısına verecek ve bu etkinlikte de orkestrayı Kodallı'nın oğlu olan Murat Kodallı yönetecek.
Bölgede ve Mersin'de evrensel bir sanat ortamı oluşturulması, halkın sanat ve kültür anlayışının olumlu yönde etkileyerek, halkla bütünleşmeyi kendisine ilke edinen ve geçtiğimiz yıl MEÜ Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan MEÜ Oda Orkestrası, yeni sezonda 6 farklı konser vereceği bildirildi. Söz konusu konserlerde seslendirilecek olan toplam 26 eserin yarısının da Türk bestecilere ayrıldığı belirtilirken, orkestranın iki programını da ikinci kuşak Türk bestecilerine armağan edeceğinin altı çizildi.
Orkestranın, bölgenin kültür ve müzik hayatına önemli bir katkı sunduğunu kaydeden MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, bu noktada da Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, sanatının zirvesine yükselmiş sanatçıları Mersin'de ağırladıklarını hatırlattı. Aydın, "Yapılan etkinlikler hem Mersinli müzikseverlere önemli sanatçıları dinleyebilme olanağı sunuyor, hem de genç konservatuvar öğrencilerine, master class ve atölye çalışmaları gibi imkanlar yaratıyor. Yapılan tüm etkinliklerde emeği geçen merkez çalışanlarını ve etkinliklere katılan tüm sanatçıları gönülden kutluyorum" dedi.
Sanat etkinlikleri düzenleyebilmeleri ve insanlara ulaştırabilmelerinin, aldıkları desteğe bağlı olduğunu vurgulayan Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Selahattin Yunkuş ise, üniversitenin desteğinin her yıl daha da artarak sürdüğünü vurgulayarak, katkı ve destekleri dolayısıyla da Suha Aydın ve üniversite yönetimine teşekkür etti. Sponsor kuruluşların kendileri için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Yunkuş, geçmişte kendilerini destekleyen firma, kurum ve kuruluşların katkılarının da önemli olduğunu dile getirdi.
Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ilk etkinliği, 6 Ekim 2010 Çarşamba akşamı yapılacağını açıklayan Yankuş, söz konusu dinletinin aynı zamanda da 2009 yılında geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı anısına düzenleneceğini söyledi. Tüm programın Kodallı'nın eserlerine ayrıldığı dinletinin şefliğini aynı zamanda da sanatçının oğlu olan Murat Kodallı'nın üstleneceğine işaret eden Yankuş, Atatürk Haftası kapsamında kasım ayında verecekleri konserde Şef Hakan Şensoy'u ağırlayacaklarını kaydetti. Cd kaydı yapılacak bu konserde önemli Türk bestecilerin eserlerine yer verileceği ifade edildi.
Öte yandan, Akademik Oda Orkestrası'nın geleneksel hale getirdiği 'Yeniyıl Konseri'nin ise, 15 Aralık günü Naci Özgüç yönetiminde yapılacağı açıklanırken, soprano Bengi İsbir Özdülger ve Tenor Aykut Çınar'ın, konserin konuk solistleri olacağının altı çizildi. 9 Şubat'ta Devlet Sanatçısı Prof. İlhan Usmanbaş'ın 90'ıncı yaşını kutlayacak olan merkez, bu konserde Şef Burak Tüzün ve ünlü Keman virtüözü Cihat Aşkın'ı ağırlayacağı belirtildi. 'Nuri İyicil Anısına' mart ayında yapılacak Murat Göktaş yönetimindeki konsere, keman sanatçıları Özgecan Günöz ve Olgu Kızılay eşlik edeceği dile getirildi.
2011 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilecek 'Bahar Konseri'nin de İstanbul Klarinet Korosu tarafından verileceği, Rengim Gökmen ve Şirin Pancaroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek konserin, Mersin 10. Uluslararası Müzik Festivali kapsamında yapılacağı vurgulandı. Merkezin sezon etkinlikleri kapsamında ayrıca Ece Demirci, Cihat Aşkın, Emre Elivar, Bekir Küçükay-Tahir Aydoğdu, Pelin Halkacı Akın-Ruşen Güneş-Münif Akalın, Şenol Aydın-Gökhan Aybulus ve Bülent Evcil tarafından resitaller ve oda müziği dinletileri yapılacağı vurgulandı.
Emre Elivar, Lucas David, Mahir Çakar, Ruşen Güneş, Muhiddin Dürrüoğlu ve Bülent Evcil masterclass yapan isimler olurken; Cihat Aşkın, Bekir Küçükay, Şenol Aydın ve Gökhan Aybulus düzenlenen atölye çalışmalarında konservatuvar öğrencileriyle buluşacağı bilgisi verildi. Program kapsamında Ersin Antep tarafından 'İstiklal Marşı'nın Bestecisi Kim?' konulu bir de seminer de düzenleneceği belirtildi.
Merkez tarafından ayrıca, geçen sene başlatılan üç Cd'lik 'Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri' serisinin ikincisinin şubat ayında gerçekleştirilecek. Eylül ayında ise Belçikalı besteci Jacques Van Gansbeek'in soprano için şarkıları ile keman ve piyano konçertoları yabancı solistler eşliğinde Cd'ye kaydedilecek. Program kapsamındaki tüm konserler Çiftlikköy Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılacağı, konser bitiminde üniversiteden Mersin Kültür Merkezi'ne ücretsiz otobüs kaldırılacağı kaydedildi.